©Mynima-Hellas.com

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους οι ΗΠΑ για συμβιβασμό στην Ευρωζώνη

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους οι ΗΠΑ για συμβιβασμό στην Ευρωζώνη
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν την κλιμάκωση των παρεμβάσεών τους προς όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο της επίτευξη συμβιβασμού στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, με τον Υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου να καλεί όλα τα μέρη να αφήσουν κατά μέρος τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός.

Όπως αναφέρει σχετική δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών για τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Τζακ Λιου με με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σ’ αυτή συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι “απαισιόδοξος” για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup που προβλέπεται να γίνει στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι ένα ακραίο σενάριο που προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά και της Κύπρου στη συνέχεια συζήτησε το Eurogroup.

Απαισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι “απαισιόδοξος” για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup που προβλέπεται να γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

“Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα” είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS.

Το Eurogroup εξέτασε ακραίο σενάριο εξόδου Ελλάδας και Κύπρου από ευρωζώνη, λέει το Spiegel

 

Ένα ακραίο σενάριο που προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά και της Κύπρου στη συνέχεια συζήτησε το Eurogroup, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel αναφέρουν ότι το ακραίο σενάριο που συζητήθηκε στο Eurogroup αφορά έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνεται, η Κύπρος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη καθώς οι δύο χώρες είναι οικονομικά πολύ στενά συνδεδεμένες.

Στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας και η Κύπρος

Στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα περιλαμβάνεται και η Κύπρος, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Συμβουλίου, αρμόδιος για την προετοιμασία της συνεδρίασης του οργάνου. Οπως είπε, θα γίνει μια πολιτική συζήτηση για την Κύπρο και θα εξεταστεί το πώς έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, καθώς η 6η επιθεώρηση (review) συνεχίζεται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει, πρόσθεσε, αυτό των εκποιήσεων, όπου υπάρχει η βούληση της Κυβέρνησης, αλλά διαφωνούν τα κόμματα. Παρόλο που η Τρόικα πρόβλεψε ότι αν η Κύπρος τηρήσει το πρόγραμμα της θα εξέλθει του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2016, εντούτοις ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διεμήνυσε πως η Κύπρος μπορεί να βγει από το μνημόνιο με το τέλος αυτού του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σωστά.
Η Κύπρος μπορεί να εξέλθει από το μνημόνιο τέλος 2015 είπε ο ΥΠΕΞ στους μαθητές του Παγκυπρίου

Παρόλο που η Τρόικα πρόβλεψε ότι αν η Κύπρος τηρήσει το πρόγραμμα της θα εξέλθει του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2016, εντούτοις ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διεμήνυσε σήμερα πως η Κύπρος μπορεί να βγει από το μνημόνιο με το τέλος αυτού του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σωστά.

Μιλώντας στους μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Θεσμού “Back to School”, ο κ. Κασουλίδης είπε: “Αν προχωρήσουμε σωστά θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα τέλος του 2015.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Άρτα ,όπου πραγματοποιεί περιοδεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Απ’ ό,τι φαίνεται το περιτύλιγμα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει μάλλον. Φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μια συμφωνία, σε ένα νέο πρόγραμμα, εγώ θα το έλεγα μνημόνιο ουσιαστικά, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του, στα μνημονιακά μέτρα που πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα 4-5 χρόνια θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Άλλωστε είναι και με τη σύμφωνη γνώμη απ’ ό,τι φαίνεται της κυβέρνησης και των υπουργών που βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις. Και βεβαίως το υπόλοιπο μέρος θα συζητηθεί για να καθοριστεί μια νέα συμφωνία μετά από ένα εξάμηνο, παράταση ή πρόγραμμα-γέφυρα, όπως κι αν ονομαστεί δεν έχει σημασία ούτε ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, για να παρθούν επίσης μέτρα που θα είναι στη λογική του ΟΟΣΑ για παράδειγμα. Λογική, όμως, που είναι σε σύμφωνη γνώμη της τρόικα, δηλαδή της τρόικα εννοώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, γιατί αυτή είναι η ουσία, οι τρεις θεσμοί, που είτε εκπροσωπούνται από υπαλλήλους είτε εκπροσωπούνται από πιο ανώτερα στελέχη, όπως διεκδικεί η σημερινή κυβέρνηση, η ουσία θα είναι η ίδια για τον ελληνικό λαό. Δεν θα καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, δεν θα καταργήσουν εφαρμοστικούς νόμους, δεν θα καταργήσουν το μνημόνιο, όχι με ένα άρθρο που έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση, αλλά ούτε με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις. Εμείς σας λέμε ότι η πρώτη πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε είναι η κατάργηση εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου».

(ΚΥΠΕ)

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login