Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

Μειωμένες οι συντάξεις από την παρακράτηση για ΕΟΠΥΥ

Μειωμένες οι συντάξεις από την παρακράτηση για ΕΟΠΥΥ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

902.gr/Από σήμερα η σφαγή των συντάξεων με την παρακράτηση της εισφοράς στον κλάδο της υγείας*

Λιγότερα χρήματα στο λογαριασμό τους βρήκαν οι συνταξιούχοι του δημοσίου και ΙΚΑ, στις συντάξεις που καταβλήθηκαν σήμερα, καθώς αυξήθηκαν οι εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις, ενώ ποσοστό 6% παρακρατείται για το ίδιο λόγο και από τις επικουρικές.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου και η παρακράτηση θα γίνει σε 4 δόσεις. Έτσι οι συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες και στις συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα:

Ένας συνταξιούχος που λάμβανε
ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ 1050 ε
θα πάρει τον
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 1019 ε
ΟΚΤΩΒΡΙΟ – ΝΟΕΜΒΡΙΟ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 1011 ε
και από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1019 ε

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 180 ευρώ
μετά τις αυξημένες εισφορές
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 172 ευρώ

ΟΚΤΩΒΡΙΟ έως ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 166 ε
από Ιανουάριο 172 ε

Αθλιότητα και ντροπή χαρακτήρισε τις αυξήσεις στις εισφορές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μιλάμε για τον πρόωρο θάνατο του συνταξιουχικού κόσμου. Είναι αθλιότητα, είναι ντροπή, είναι όνειδος να οδηγούμε στον καιάδα τους απόμαχους της δουλειάς», τόνισε.

Για προεκλογικά ψέματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης σε σχετική δήλωσή του. «Σήμερα, τους δίνουν πίσω, αναδρομικά όλες τις μειώσεις για τους μήνες που πέρασαν. Αυτοί που μέχρι χθες δήλωναν υπερασπιστές των συνταξιούχων, σήμερα τους υποτιμούν με το χειρότερο τρόπο», δήλωσε.

Ένα μικρό μπέρδεμα δημιουργήθηκε με τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 100 δόσεων για ρύθμιση παλαιότερων οφειλών. Σε ορισμένες περιπτώσεις που η δόση πληρώθηκε ηλεκτρονικά εξαιτίας των capital controls διαπιστώθηκε ότι δεν πιστώθηκε το ποσό και θα χρειαστεί να διευθετηθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την προθεσμία που δίνει το ΙΚΑ, για να μην βγουν εκτός ρύθμισης.

Tην παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Θεωνάς, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των επικείμενων εκλογών. Με ανακοίνωσή του εξηγεί ότι υποβάλλει παραίτηση για να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εκλογές ως υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ….Δείτε το βιντεο με το σχετικο ρεπορταζ της ΕΡΤ  ….http://www.ert.gr/miomenes-i-sintaxis-apo-tin-parakratisi-gia-eopii/


 

*Από σήμερα η σφαγή των συντάξεων με την παρακράτηση της εισφοράς στον κλάδο της υγείας

Από σήμερα τα απανωτά πλήγματα στους συνταξιούχους ως απόρροια της πολιτικής της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ που ψήφισε το 3ο μνημόνιο με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ.

Μειωμένες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Σεπτέμβρη  που καταβάλλονται από σήμερα, καθώς παρακρατούνται τα ποσά για τηνεισφορά στον κλάδο της υγείας.

Η αύξηση των εισφορών ανέρχεται σε 50%, από το 4% στο 6% επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, ενώ για πρώτη φορά τίθεται σε ισχύ παρακράτηση ύψους 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού στην επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις κατά μέσο όρο 3,5%, που ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης).

Καθώς βέβαια, ο νόμος ορίζει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1η Ιουλίου, οι περικοπές κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Μείωση κατώτερων συντάξεων κατά 20%

Μειωμένες κατά 20% θα δουν τις συντάξεις τους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από την 1/7/2015σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκαν στις 14 Αυγούστου και θέτουν σε εφαρμογή προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, με βάση τους οποίους η κατώτερη σύνταξη μειώνεται από φέτος τουλάχιστον κατά ευρώ, στα 392,7 από 486 ευρώ (ΙΚΑ).

Αντιστοιχίζεται, δηλαδή, στα δεκαπέντε (15) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (26,18 Χ 15 = 392,7 ευρώ), όπως προβλέπει ο νόμος 4093/2012, για τον οποίο το 3ο μνημόνιο προβλέπει να ενεργοποιηθεί πλήρως. Αντίστοιχες μειώσεις θα επιβληθούν στις κατώτερες συντάξεις όλων των Ταμείων.

Σημειώνεται ότι ακόμα και αυτή την πετσοκομμένη πενιχρή σύνταξη δεν θα την λαμβάνουν όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται από εδώ και πέρα και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα και με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο.

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Ταυτόχρονα, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010, με τον οποίο καθορίζονται το νέο σύστημα συνταξιοδότησης και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες πλέον μειώνονται δραστικά, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού από 70% στην 35ετία μειώνεται στο 48% στην 40ετία!

Παράλληλα, ο συντάξιμος μισθός για τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης μετά το 2010 θα είναι ο μέσος μισθός όλων των ετών ασφάλισης και όχι η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, όπως υπολογίζεται για τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2010.

Ειδικότερα, με τη σχετική εγκύκλιο ορίζονται ο τρόπος απόδοσης της λεγόμενης βασικής σύνταξης και ο τρόπος υπολογισμού της «αναλογικής σύνταξης», όπως περιγράφεται στο νόμο 3863/2010.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ

Από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα δημιουργήσει μια νέα τεράστια ομάδα συνταξιούχων η οποία δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή της.

Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογιστούν και οι περικοπές κατά 2,25 δις ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις το 2015 – 2016 και 900 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την Πρόνοια, ρίχνοντας στα τάρταρα τις παροχές προς τους απόμαχους της δουλειάς….http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/73995/apo-simera-i-sfagi-ton-syntaxeon-me-tin-parakratisi-tis-eisforas-ston

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.