Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;*

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;*
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ο ρόλος των κομμάτων στην αστική δημοκρατία

Άρθρα απόψεις σχόλια  .

Άρθρο της Ήρας Κουρή

Ο ρόλος των κομμάτων στην αστική δημοκρατία είναι  , στηριζόμενα  σε μία προγραμματική βάση, να εφαρμόσουν, να αντιτάξουν (αν είναι αντιπολιτευόμενα) και να αναδείξουν την δική τους πολιτική, εκπροσωπώντας τα κοινωνικά στρώματα από τα οποία λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης,.

Τα κόμματα αρχών μέσα από ένα μακροπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό και με σαφείς ιδεολογικές αναφορές , προσπαθούν να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να υλοποιήσουν το στρατηγικό τους σχεδιασμό.

Από την άλλη, λειτουργούν οι κομματικοί σχηματισμοί που διαμορφώνονται με βάση την παρατήρηση των επίκαιρων  κοινωνικών αναγκών, των προσωρινά διαμορφούμενων κοινωνικών αντιλήψεων και  την παρουσίαση τους  ως  πολιτική πρόταση .  Όταν συμβαίνει αυτό, πέρα και από τα όσα γράφει το καταστατικό και ευαγγελίζονται οι αποφάσεις οργάνων, δεν μπορεί παρά να υπάρχει μία αποιδεολογικοποιημένη μάζα που τα ακολουθεί συναισθηματικά και συσπειρώνει πλήθος ετερόκλητων στοιχείων , κάποια από τα οποία στοχεύουν σε ίδιον όφελος . Έτσι, δημιουργείται  μία άνευ προηγουμένου κρίση ταυτότητας η οποία γίνεται ορατή κυρίως στην άσκηση εξουσίας και  σε περιόδους κρίσεων. Είναι αποδεδειγμένο  ότι τα κόμματα στελεχών αργά ή γρήγορα καταρρέουν κοινωνικά ή διαφοροποιούνται από τις αρχικές πολιτικές επιλογές που τα ανέδειξαν. Η μετάλλαξη αυτή , όσο και αν πασχίζουν κάποιοι να την παρουσιάζουν ως εξέλιξη ή αναγκαία προσαρμογή, είναι στην ουσία συμβιβασμός και αφομοίωση από το σύστημα.

Τρανό παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ ευαγγελίζονταν ότι είναι  κόμμα αρχών, κατέληξε σε κόμμα μιας μικρής ηγετικής ομάδας που παραβίασε τις λειτουργίες του, το καταστατικό αρχών , τις αποφάσεις συνεδρίων και που σήμερα εκμεταλλεύεται τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας σκληρές μνημονιακές πολιτικές , βαθύτατα αντιλαϊκές , πολιτικές εξόντωσης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων ,  τα οποία δήθεν υπερασπίζονταν. Από το «θα σκίσουμε τα μνημόνια» φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο, που ψήφισε παρέα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ. Όλοι αυτοί, ξαναστήνοντας νέες παγίδες στο λαό προσπαθούν να τον πείσουν ότι σήμερα έχει μία και μόνη επιλογή: Να επιλέξει ποιος θα υλοποιήσει το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο που ήρθε να προστεθεί στα άλλα δύο.

 

Είναι λοιπόν η ώρα, όσοι αισθανόμαστε προδομένοι στους κοινωνικούς μας αγώνες , να αντιδράσουμε  και να συνταχθούμε με κόμματα που στην ιστορική τους πορεία απέδειξαν τη σαφή ιδεολογική τους θέση και αντιτάχθηκαν σε ευκαιριακά κομματικά οφέλη.

Η πρώτη συμπόρευση μου με το ΚΚΕ έγινε το 2002, όταν ως υποψήφια δημοτικός σύμβουλος, εντάχθηκα στο τοπικο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο του, υπό τον αείμνηστο Παν Κοσιώνη.

Σήμερα, με πλήρη συνείδηση συντάσσομαι και συστρατεύομαι ως συνεργαζόμενη στο ΚΚΕ, επειδή έχουν αποδείξει ότι πολιτεύονται σταθερά και  στέρεα, με σωστές εκτιμήσεις και  πολιτικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι αναγκαία ΤΩΡΑ επειδή αποτελεί διαχρονικά, τη μόνη δύναμη ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι αυταπάτες, οι ψευδαισθήσεις, οι ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν  στο λαό, αποκαλύφθηκαν περίτρανα με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, με τις  δηλώσεις τους για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι Έλληνες πολιτικοί που εκτελούν πιστά τις εντολές τους, αποκαλύπτουν την απόφασή τους για πλήρη εφαρμογή των εξοντωτικών αντιλαϊκών μέτρων.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου  θα δημιουργήσει ένα ισχυρό πυρήνα αντίστασης στη λαίλαπα του τρίτου και σκληρότερου  μνημονίου τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στα κινήματα και θα δημιουργήσει τις κοινωνικές συνθήκες για μαζικότερη αμφισβήτηση της κυριαρχίας των λίγων επάνω στους πολλούς.

 

Ήρα Κουρή*

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.