©Mynima-Hellas.com

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυρίες και κύριοι
Με πολύ χαρά βρισκόμαστε σήμερα μαζί με επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην προσπάθεια διάσωσης του αρχείου του ΚΚΕ, ανάμεσα σε επιστήμονες που εξακολουθούν να συμβάλουν με τη θεωρητική και πρακτική τους πείρα, την έρευνα και την μελέτη, έτσι ώστε να καταγραφούν, αναλυθούν και αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία που περιέχονται και στη μεταπτυχιακή εργασία ενός ανθρώπου, του Παναγιώτη Μαυραντώνη, που όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του, το χρόνο του και τις επιστημονικές γνώσεις του στη μεγάλη υπόθεση του αρχείου.
Όπως γνωρίζετε, είκοσι ένα χρόνια πριν, σαν σήμερα, 21 Οκτώβρη 1994, καταστροφική πλημμύρα έπληξε την έδρα της ΚΕ, τις εγκαταστάσεις του «Ριζοσπάστη» και του «902» και με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Αρχείο του Κόμματος.
Η διάσωση και η αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου που, φτάνει σήμερα μέχρι και την ψηφιοποίηση του, είναι ένας σημαντικός σταθμός της πολυσήμαντης πορείας του ΚΚΕ. Εξελίχθηκε σε πραγματικό άθλο. Είναι μια μάχη η οποία συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.
Τη μάχη για τη διάσωση του Αρχείου, για την αποκατάσταση των ζημιών την κερδίσαμε χάρη στην αμέριστη βοήθεια, πρακτική, υλική, προσωπική, συλλογική, οικονομική, επιστημονική, τεχνική, εκατοντάδων χιλιάδων, όχι μόνο μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και ανθρώπων, από όλο το πολιτικό φάσμα, ανεξαρτήτως κόμματος, από πανεπιστήμια, ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, συλλόγους ΕΒΕ, αγροτών, φοιτητών – σπουδαστών, από τη Βουλή, την Εκκλησία, το Ευρωκοινοβούλιο, δήμους και περιφέρειες, από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο.
Όλη η διαδικασία διάσωσης του Αρχείου απέδειξε τη δύναμη του συνειδητοποιημένου ανθρώπου, της συλλογικότητας στην υπερνίκηση αντικειμενικών δυσκολιών, όταν ο στόχος αντλεί το ρεαλισμό του από τις νομοτέλειες της κοινωνικής προόδου.
Η νίκη τελικά για τη διάσωση του Αρχείου ανήκει στους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τη μάχη με το χρόνο, μέσα στη λάσπη. Ανήκει στους χιλιάδες που ξεπέρασαν τη σωματική και ψυχική κούραση, δουλεύοντας νύχτα – μέρα, όσους και όσες συνέχισαν εθελοντικά, όσους και όσες δούλεψαν μέσα στα αρχεία, στη συντήρηση, στην επεξεργασία, στην αρχειοθέτηση, μπροστά στα κομπιούτερ και όσους συνεχίζουν, πληκτρολογώντας στους υπολογιστές τις στιγμές της Ιστορίας.
Η ΚΕ εκφράζει τη μεγάλη της ευγνωμοσύνη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά, ιδιαίτερα θερμά, τα ιδρύματα και τους ειδικούς επιστήμονες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την οργάνωση αυτής της μάχης. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το τμήμα Χημικών Μηχανικών και τους καθηγητές Μωροπούλου Τόνια, Κέκκο Δημήτρη, Σκουλικίδη Θόδωρο, Θεόφιλο Θεοφανίδη, Ξανθόπουλο Θεμιστοκλή, Μπάφα Γιώργο, Κούη Μαρία και πολλούς άλλους.
Τους καθηγητές με την ευθύνη των οποίων εκπονείται η σημερινή Μεταπτυχιακή στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ «Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών», Λουκά Ζουμπουλάκη, Τόνια Μωροπούλου και Δημήτρη Μανωλάκο, τη χημικό Ειρήνη Κανελλοπούλου και τη χημικό μηχανικό Παντελίτσα Γεωργίου, για τη διαρκή επιστημονική βοήθεια τους, τον Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κώστα Χαριτίδη.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία θα βοηθήσει πιστεύουμε στην αξιοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας, στην καλύτερη οργάνωση του ελέγχου και της επιστημονικής έρευνας για το σύνολο των εργασιών συντήρησης – αποκατάστασης στο Αρχείο του ΚΚΕ – και όχι μόνο. Να βγουν συμπεράσματα, να αναδειχθούν και άλλες επιστημονικές δυνατότητες ελέγχου και έρευνας. Να υπάρξει μεγαλύτερη συμβολή στην επιστήμη της συντήρησης και της αποκατάστασης χαρτιού – βιβλίου και γενικότερα αρχείων – βιβλιοθηκών – μουσείων.
Είναι πραγματικά αδύνατο να αναφερθούμε ονομαστικά σε όλους και όλες, κάποιοι σήμερα έχουν φύγει και από τη ζωή.
Τιμούμε και σεβόμαστε όσους και όσες συνέβαλαν σε αυτό το τιτάνιο έργο. Πέρσι έγινε και ειδική εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ για αυτό.
Αλλά η υπόθεση δεν τέλειωσε εκείνους τους 2 πρώτους μήνες. Αυτός ο αγώνας συνεχίστηκε.
Η διαδικασία συντήρησης που ακολουθήθηκε είναι Πανευρωπαϊκά αποδεκτή. Είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Και σε όλη τη διαδικασία υπάρχει συνεργασία με φορείς –Ιδρύματα. Εξέχουσα και διαρκής είναι η συνεργασία με το ΕΜΠ και το τμήμα Χημικών Μηχανικών, κανείς δεν αρνήθηκε ποτέ να δώσει επιστημονική βοήθεια.
Κάθε σελίδα που σώθηκε, κάθε σελίδα που σώζεται, ψηφιοποιείται.
Ήδη ένα σημαντικό μέρος του Αρχείου μας, χιλιάδες ντοκουμέντα, βρίσκονται στο Ίδρυμα «Χαρίλαος Φλωράκης», που το επισκέπτονται καθημερινά κατά μόνας, είτε οργανωμένα γκρουπ, για μελέτη. Δεκάδες και οι εκδόσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς και οι μελέτες από ιστορικούς και ερευνητές που μας έχουν ζητήσει βοήθεια. Όλοι έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό.
Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στον γιορτασμό 100 χρόνων ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς, στην εργατική τάξη, στο λαό και τη νεολαία, στην πατρίδα μας, προς τους λαούς όλου του κόσμου.
Η σωτηρία των στοιχείων του παρελθόντος είναι ταυτόχρονα βήμα για το μέλλον, για το συνειδητό σχεδιασμό του εργατικού και λαϊκού αγώνα, για να έλθει πιο κοντά η δυνατότητα να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, αφού γίνουμε πιο ικανοί, μελετώντας την πείρα του παρελθόντος.
Τα χαρτιά του Αρχείου του ΚΚΕ άνοιξαν κουβέντα με όλους μας. Δεν είναι μόνο τα μακρινά, τα πρώτα ξεκινήματα, αλλά κοντά σε αυτά είναι και τα ντοκουμέντα που καθρεφτίζουν και τις ώρες του καθένα μας ξεχωριστά.
Τις μάχες που έχουμε μπροστά μας θα τις κερδίσουμε. Θα συνεχίσουμε, θα ολοκληρώσουμε τη διάσωση και την τελική ψηφιοποίηση του Αρχείου μας, για την αξιοποίησή του στην επιστημονική μελέτη και έρευνα πτυχών της ελληνικής Ιστορίας και πραγματικότητας.
Για να βρουν την επιστημονική απάντηση που τους αρμόζει και μέσα από τις σελίδες του, οι διάφοροι παραχαράκτες της Ιστορίας, οι αρνητές της ιστορικής αλήθειας. Όλοι όσοι θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία με τη διαστρέβλωση, με την ανιστόρητη ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο συγχωροχάρτι στα εγκληματικά ναζιστικά τέρατα της Ιστορίας που πατάνε πάνω σε αυτά για να ξανασηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Όπως επίσης θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες (σε συνεργασία με φορείς, ιδρύματα, επιστήμονες) προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού, για τη σωτηρία αρχείων (ακόμη και κρατικών) που σήμερα αργοπεθαίνουν, χάνεται έτσι πολύτιμη πολιτιστική αρχειακή κληρονομιά, με πολλά και ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα.
Θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία με το ΕΜΠ και τα αρμόδια τμήματά του όμορφα, απλά, αποτελεσματικά, όπως όλα αυτά τα χρόνια.
Η βοήθειά σας, η συμβολή σας άλλωστε, μέχρι τώρα υπήρξε πολύτιμη.
Θέλουμε να δρομολογηθούν και άλλες εργασίες (διπλωματικές, μεταπτυχιακές, διδακτορικά, κλπ) που θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο στο επιστημονικό κομμάτι της συντήρησης.
Θέλουμε να αξιοποιηθεί στην ιστορική έρευνα από περισσότερους ερευνητές το αρχειακό μας υλικό.
Με τη δύναμη των ιδεών και τη δυναμική της πάλης, να εμπνεύσουμε τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, όσους νοιάζονται για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, όσους και όσες αντιστέκονται στον ατομισμό και τη σήψη, να έχουν ανοιχτό το βλέμμα και τη σκέψη στη δυνατότητα ενός ανθρώπινου, ανώτερου τρόπου οργάνωσης της κοινωνικής παραγωγής, που να ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
Είμαστε πεισμένοι ότι η μάχη για τη σωτηρία των Αρχείων του Κόμματος, που κερδήθηκε χάρη στη συνεισφορά και ανιδιοτελή προσφορά όλων, συμβολίζει ταυτόχρονα την ακλόνητη πεποίθηση, την ακλόνητη απόφαση, να φτάσουμε έως το τέλος του στόχου μας, του λόγου ύπαρξής μας για το καλό και την τελική νίκη της εργατικής τάξης, του λαού μας.
Ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς, για μια ακόμα φορά.

ΑΘΗΝΑ 21/10/2015 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login