©Mynima-Hellas.com

Λευκωσία | Αβέρωφ Νεοφύτου ΅: Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Δηλώσεις του Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

 

Η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού αλλά και του συνόλου των κυπρίων πολιτών, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Μέσα από αυτή την διαδικασία εκτιμούμαι πως έφτασε η ώρα, η Τουρκία να κριθεί στην πράξη αν εννοεί ότι θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είναι στο κεφάλαιο της ασφάλειας που θα φανεί αν κατανοεί ότι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα, μέλος του ΟΗΕ, δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές, ούτε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης, ούτε και ξένους στρατούς.

Ερώτηση: Υπάρχουν επαρκείς δικλίδες ασφαλείας θεωρείτε κ. Νεοφύτου μετά και από την ενημέρωση από τον ΠτΔ, για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις και πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα, εφόσον καταλήγουμε σιγά σιγά στο τέλος της διαδικασίας;

Ο κάθε δρόμος έχει τις δικές του δυσκολίες. Το βλέπουμε και στην καθημερινότητα, είτε πιάνουμε ένα μονοπάτι, είτε πιάνουμε ένα δρόμο, είτε τον αυτοκινητόδρομο, πάντα υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι. Το θέμα είναι να λαμβάνεις υπόψη τους κινδύνους αλλά και να έχεις μια καθαρή εικόνα, για το τέλος του δρόμου, εκεί που θέλεις να φτάσεις. Για εμάς το τέλος του δρόμου είναι να φτάσουμε επιτέλους στην επίλυση του κυπριακού. Γιατί είναι μόνο μέσα από την επίλυση του κυπριακού που μπορούμε να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα. Να ζήσουμε σε μια κανονική χώρα. Χωρίς διαπιστώσεις, χωρίς οδοφράγματα, που ο κάθε κύπριος, ανεξαρτήτως της εθνικής του προέλευσης, να μπορεί να διακινείται, να κατοικεί και να (μπορεί να) έχει το επάγγελμα του σε ολόκληρη της επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή την Κύπρο ονειρευόμαστε, για  αυτήν εργαζόμαστε.

Ερώτηση: Ποιο ήταν το κλίμα που επικράτησε κ. Πρόεδρε; Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα συνοδεύσουν τον ΠτΔ στην Γενεύη;

Υπάρχει κάτι θετικό. Οι συνάδελφοι, οι μονίμως αντιδρούντες και οι καθολικά διαμαρτυρόμενοι, που πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούνε για μετάβαση στο εξωτερικό, έβαλαν αίτημα ότι στις συναντήσεις της Γενεύης θα ήθελαν να είναι παρόντες. Ο Πρόεδρος θα αποφασίσει. Όποια και να είναι η απόφαση εμείς θα την σεβαστούμε.

Ερώτηση: Έτυχε και θέμα αποστολής επιστολής στον Γενικό Γραμματέα όπως γράφει και μια εφημερίδα σήμερα;

Θα έρθουν εδώ οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν θα μιλώ εγώ εκ μέρους τους, δεν είμαι εκπρόσωπος τους. Μπορώ να πω πως, ναι είναι και δική μας θέση, πως τα μέλη, τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου, να παρακαθίσουν στην διεθνή διάσκεψη. Αλλά κοιτάξτε την δική μας θεώρηση. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν είναι πάνω από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι εντολοδόχος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι ο εκάστοτε Γ.Γ. ασχολείται για την επίλυση του κυπριακού είναι γιατί έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από τα πέντε μόνιμα μέλη. Άρα δεν χρειάζεται ο Γ.Γ. να καλέσει τα πέντε μόνιμα μέλη. Η θέση η δική μας είναι, η φίλη χώρα η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και οι λοιπές χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι να αποφασίσουν οι ίδιοι και να δώσουν οδηγίες στον Γενικό τους Γραμματέα. Ο Γ.Γ. είναι κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από την στιγμή που τουλάχιστον η Ρωσία, η Γαλλία, δήλωσαν δημόσια ότι θέλουν να συμμετέχουν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει έτσι και αλλιώς ως εγγυήτρια δύναμη, παραμένει να το βάλουν σε μια επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι απόφαση – εντολή στον Γ.Γ., οπότε και λύνονται τα προβλήματα.       

Ερώτηση: Αντιλαμβανόμαστε ότι και το ταξίδι του Γάλλου προέδρου την ερχόμενη Παρασκευή, έχει ενδεχομένως σχέση;

Αγαπητέ μου, ούτε εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου είμαι.

 

 

 

 

 

Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2016

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login