©Mynima-Hellas.com

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό Δελτίο του ALPHA 20/02/2017

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό Δελτίο του ALPHA  20/02/2017
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Αθήνα,20.02.2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό Δελτίο του ALPHA και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Καλησπέρα  κ. Εκπρόσωπε. Πριν το σημερινό Εurogroup γνωρίζαμε ότι οι δανειστές πιέζουν για μια συμφωνία που θα είχε προληπτικά μέτρα 2 ως 3,5 δις ευρώ και την υποχρέωση να τα νομοθετήσουμε τώρα. Τελικά σε τι συμφωνία καταλήξαμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, λέγαμε σε όλες μας τις παρεμβάσεις, ότι επιδιώκουμε μια συμφωνία, η οποία δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Αυτή η συμφωνία μετά από πολλές συζητήσεις, μετά από τεχνικές διαπραγματεύσεις – αλλά και πολιτικές διαπραγματεύσεις –  επιτεύχθηκε. Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Όλες οι πλευρές αποδέχονται και αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βασικό περίγραμμα και βασικό στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Δεν θα έχουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα κύριε Τζανακόπουλε, ή το ισοζύγιο μεταξύ μέτρων και αντίμετρων θα οδηγεί στη φράση που λέτε, δηλαδή «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα»; Εξηγούμαι για να καταλάβει και ο κόσμος: Θα έχουμε κάποια μέτρα που θα πονέσουν την τσέπη μας, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και κάποια άλλα που την ελαφρύνουν και άρα θα είμαστε στο μηδέν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν σαφής στην πρώτη μου απάντηση ότι θα συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πεδία, αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού. Επομένως, το βασικό στο οποίο πρέπει σήμερα να μείνουμε, διότι όλα αυτά θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, είναι ότι πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή, όλα αυτά τα οποία συζητούσαμε επί μήνες, επί ενάμιση χρόνο περίπου, για 4,5 δις επιπλέον μέτρα μετά το 2019, δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Άρα  λοιπόν κ. υπουργέ, πάμε σε μια συμφωνία, η οποία έχει μέτρα, αλλά έχει και αντίμετρα, με ένα αποτέλεσμα, το οποίο όπως λέτε δεν θα προσθέσει επιπλέον λιτότητα στον πολίτη, θέλω να ρωτήσω αν φλέγοντα θέματα, θέματα που ήταν «κόκκινες γραμμές» για εσάς σε  όλη αυτή  τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων, αν έπεσαν στο τραπέζι και αν εκεί υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία ότι και αυτά θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητηθούν όλα. Σας είπα ότι από τη δική μας μεριά, αυτό που επιδιώκαμε, δηλαδή να αναγνωριστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, να αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για μετά το 2019, επιτεύχθηκε. Και από κει και πέρα, όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν συζητάμε πλέον για επιπλέον μέτρα 4,5 δις ευρώ. Μιλάμε για δημοσιονομικό αντίκτυπο 0% και νομίζω ότι  αυτό είναι το βασικό μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Από κει και πέρα, οι διαπραγματευτικές ομάδες, τα τεχνικά κλιμάκια, θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν αυτό το γενικό περίγραμμα συμφωνίας, το οποίο πετύχαμε σήμερα και που είναι μια  εξαιρετικά σημαντική και θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και γιατί είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι μια αξιολόγηση θα κλείσει  χωρίς να υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στα 7 χρόνια που εφαρμόζονται προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και νομίζω ότι αυτή είναι μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Διορθώστε με κ. υπουργέ αν κάνω λάθος, απλά για να το απλοποιούμε αυτό που συζητάμε, γιατί προφανώς δεν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς τι σημαίνει στην καθημερινή του ζωή. Αν για παράδειγμα ζητηθεί  από μας η μείωση του αφορολόγητου, αυτό ίσως οδηγήσει και σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε το αποτέλεσμα για την τσέπη του φορολογούμενου να είναι πάνω- κάτω το ίδιο. Αυτό συζητάμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ζητηθεί μείωση του αφορολόγητου και άρα κατ΄ αυτόν τον τρόπο αυξηθούν τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου, θα έχουμε και μείωση σε κάποιον άλλο φόρο, είτε αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είτε είναι ο ΦΠΑ, έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 0 και στον τελικό λογαριασμό των νοικοκυριών να μην υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Τώρα είναι απόλυτα κατανοητό. Και αν για παράδειγμα ζητηθεί πάλι μείωση συντάξεων, εκεί τι μπορούμε να δώσουμε στους συνταξιούχους ως αντιστάθμισμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ζητηθεί μείωση συντάξεων, θα δούμε καταρχήν ποια θα είναι η συζήτηση στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, θα υπάρξουν αντισταθμίσματα, είτε από τη φορολογία εισοδήματος,  είτε μέσω μείωσης του ΦΠΑ, είναι πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αλλά αυτό είναι το τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας. Εμείς σε αυτό το οποίο είχαμε δεσμευτεί, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει  ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έχει σε αυτή τη φάση επιτευχθεί. Από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

 

ΣΡΟΙΤΕΡ: Ο άλλος στόχος σας κ. υπουργέ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήθελα να σας πω. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία αυτής της συμφωνίας που μας κάνουν να είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι – πολύ ικανοποιημένοι θα έλεγε κανείς. Το πρώτο είναι, όπως είπαν ο κ. Νταϊσελμπλουμ αλλά και ο κ. Μοσκοβισί , ότι μπαίνει πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επαναφορά της κανονικότητας στην ελληνική αγορά εργασίας, ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με την επιστροφή των κλιμακίων. Όμως, νομίζω ότι και σήμερα έδειξε και η Επιτροπή αλλά και ο πρόεδρος  του Eurogroup, τη διάθεση αλλά και την προσήλωσή τους στον στόχο για να επανέλθει η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας. Και αυτό είναι μια μεγάλη, κατά τη γνώμη μου, μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

 

ΣΡΟΪΤΕΡ: Ο άλλος στόχος αυτής της διαπραγμάτευσης κύριε υπουργέ και τον οποίο ακούγαμε ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή να πάνε σε μία συμφωνία πακέτο, η οποία θα περιλαμβάνει ίσως μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, ή κάποια στιγμή από ένα σημείο και μετά και συγκεκριμένα νέα μέτρα για το χρέος, επετεύχθη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή την φάση οι συζητήσεις συνεχίζονται, γνωρίζετε ότι στις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση της κυρίας Λαγκάρντ με την κυρία Μέρκελ, καθώς το μεγάλο πρόβλημα του χρέους είναι η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και Γερμανίας αλλά και ευρωπαϊκών θεσμών σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θεωρώ ότι ο βασικός στόχος είναι ακόμα εφικτός και θα επιτευχθεί. Δηλαδή να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει, θα εμπεδώσει μάλλον οριστικά την εμπιστοσύνη  στην ελληνική οικονομία. Έτσι ώστε το 2018 να μπορέσουμε να βγούμε κανονικά στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα λέτε κύριε Τζανακόπουλε, ότι σε αυτήν την φάση συμφωνία πακέτο για χρέος και πλεονάσματα δεν έχουμε, αλλά συνεχίζει η κυβέρνηση να δίνει αυτή την μάχη από εδώ και περά, έχουμε μία καταρχήν συμφωνία η οποία δεν περιλαμβάνει αυτά τα δύο θέματα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ και όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεχίζουν αυτή τη συζήτηση η οποία θα πρέπει να καταλήξει πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ως προς αυτό δεν υπάρχει καμία διαφωνία από κανέναν από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σας λέω λοιπόν ότι θα υπάρξει τελικά μία συνολική συμφωνία, η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα, ακόμα όμως δεν είμαστε εκεί. Ο πρώτος βασικός στόχος  που είχαμε για σήμερα επετεύχθη, δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε τεχνικές συζητήσεις με βάση ένα περίγραμμα συμφωνίας που δεν θα περιλαμβάνει επιπλέον λιτότητα. Από εκεί και πέρα, τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε την δυνατότητα να ανοίξουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Δώστε μου ένα χρονοδιάγραμμα κύριε Τζανακόπουλε, σήμερα έχουμε αυτήν την καταρχήν συμφωνία, πολιτική συμφωνία, εσείς ξέρετε πως την ονομάζουμε, από εδώ και πέρα έρχονται τα κλιμάκια στην Αθήνα, είναι γνωστή η θέση όλων των πλευρών από ότι καταλαβαίνω να βιαστούμε σε αυτό, πότε λοιπόν έχετε θέσει ως όριο να έχουμε μία τελική συμφωνία, πότε ψηφίζονται τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις στην Βουλή και πότε προχωράμε ίσως και στην ποσοτική χαλάρωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω αυτή την στιγμή να θέσω τεχνητά χρονοδιαγράμματα, αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων θα είναι σύντομη, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία πάρα πολύ γρήγορα, γιατί κανένας αυτή την στιγμή, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ούτε και το ΔΝΤ θέλουν περαιτέρω κωλυσιεργία από την στιγμή που υπάρχει μία συμφωνία επί της αρχής και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα σήμερα δόθηκε, με βάση αυτό το μήνυμα θεωρώ ότι επανέρχεται η σταθερότητα, κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια τα οποία διακινούνταν από διάφορες πολιτικές και άλλες πλευρές όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον με ηρεμία και ψυχραιμία θα μπορέσουμε να έχουμε πάρα πολύ σύντομα μία καλή συμφωνία, που θα επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Θα εμπεδώσει μάλλον το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Τζανακόπουλε μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε σήμερα με βάση την συμφωνία που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι και με βάση τις συζητήσεις που έγιναν, ότι δεν θα μπούμε σε έναν νέο γύρο ατέρμονης διαπραγμάτευσης αυτή την φορά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας και τεχνικά χαρακτηριστικά; Για παράδειγμα να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι των δανειστών και να ζητάνε ένα πάρα πολύ χαμηλό αφορολόγητο, αλλά να μην δίνουν την αντίστοιχη μείωση στην φορολογία. Ή να ζητάνε μεγάλη μείωση στις συντάξεις αλλά να μην δίνουν την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή, ή ότι άλλο που εσείς ζητάτε. Να μπούμε δηλαδή σε ένα τέτοιο γαϊτανάκι και να τραβήξει πολύ μακριά αυτή η διαδικασία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να σας διαβεβαιώσω και από χθες ότι δεν θα μπαίναμε σε μία τέτοια διαδικασία ατέρμονων διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, νομίζω ότι τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρήγορα χωρίς να έχουμε νέες εντάσεις και κωλυσιεργίες.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Πόσο κοντά είμαστε πλέον, μετά από αυτήν την καταρχήν συμφωνία, στο στόχο να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, ξέρω ότι τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, και αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα ότι η Ελλάδα θα είναι μέσα στην ποσοτική χαλάρωση τον επόμενο μήνα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι προϋπόθεση για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, όπως έχει πει και η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν είναι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά έχει να κάνει με την νομισματική πολιτικής της ΕΚΤ, έχει ως προϋπόθεση, αφενός την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αφετέρου την κατάληξη στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Επομένως, έχω την εκτίμηση ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την κατάληξη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που πλέον θα οδηγήσει όλους τους θεσμούς να θεωρήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση θα είναι ανοικτός.

ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε υπουργέ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας και την συζήτηση που είχαμε στο Δελτίο του ALPHA.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login