©Mynima-Hellas.com

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Διακήρυξη ΔΗΣΥ για την 1η Απριλίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Διακήρυξη  ΔΗΣΥ για την 1η Απριλίου
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Διακήρυξη για την 1η Απριλίου

 

 

Μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τιμά σήμερα τον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Έναν περήφανο και θαυμαστό αγώνα για τον τερματισμό της αποικιακής κατοχής, την απελευθέρωση και την αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού. Αυτοδιάθεση, που στα χρόνια εκείνα σήμαινε για τη μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων την ένωση με την Ελλάδα.

 

Αυτός ο αγώνας, που πέτυχε να αποτινάξει τον αποικιακό ζυγό, κατέληξε μετά από τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, στην ανεξαρτησία της Κύπρου. Με αυτή την έννοια, ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. που χάρισε στην Κύπρο την ελευθερία της, έδωσε σε όλους του Κυπρίους, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, ένα δικό τους κράτος.

 

Τιμούμε την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, τη λαμπρότερη στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες και τους αγωνιστές του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, οι οποίοι ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων μας, έδωσαν και τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου και για την Ένωση.

 

Η 1η Απριλίου 1955 αποτελεί τον σημαντικότερο σταθμό στην πολυκύμαντη πορεία του κυπριακού ελληνισμού για κατάκτηση της ελευθερίας του. Υπήρξε η δραματική και επική κορύφωση μιας σειράς συνεχών εθνικών προσπαθειών για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, αλλά και μιας πολύχρονης πνευματικής προεργασίας που στηρίχτηκε στην ελληνική παιδεία και στην ορθόδοξη πίστη του λαού μας. Παρά την άνιση πάλη με την κραταιά αποικιακή αυτοκρατορία, ο αγώνας εκείνος υπήρξε επιτυχής ως προς τους στόχους του· άλλο αν δεν βρήκε τη συνέχεια που άξιζε στο πολιτικό πεδίο.

 

Τις ώρες αυτές, που η Κύπρος μετά από δραματικές εξελίξεις και τραγικά λάθη του παρελθόντος γνωρίζει ακόμα τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και της παρενέργειες συστηματικής αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των κατεχομένων, πρέπει και πάλι να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας. Στη βάση των συνθηκών της εποχής μας, πρόκειται τώρα για αγώνα με ειρηνικά μέσα, μέσα από διαπραγμάτευση. Στην προσπάθεια αυτή που κάνει σήμερα εκ μέρους όλων μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας να αντιμετωπίσει την άτεγκτη στάση και επιθετικές μεθοδεύσεις της ίδιας της Τουρκίας, θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και να αναζητήσουμε αρετές και χαρακτηριστικά της γενιάς της ΕΟΚΑ

 

 

Είναι ώρα να στραφούμε στις διαχρονικές αξίες της ιστορίας μας και τις πατροπαράδοτες αρετές της φιλοπατρίας, του φιλότιμου και της φιλαλληλίας. Χρειαζόμαστε ενότητα και προσήλωση στον υπέρτατο στόχο. Αλλά και διαύγεια και διορατικότητα προκειμένου να αξιοποιήσουμε ερείσματα που με μεγάλες προσπάθειες κερδίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, όπως είναι πάνω απ’όλα η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Το θαυμαστό έπος 1955-59 μας δίνει το μέτρο της ομοψυχίας, της συλλογικότητας και της απαντοχής, ενώ απέδειξε και τι μπορεί να κερδίσουμε με επιμονή στον στόχο, σκληρή δουλειά και πίστη στην επιτυχία της προσπάθειας. Το πρόσφατο παράδειγμα μιας πραγματικής οικονομικής αναγέννησης από τις στάχτες της χρεοκοπίας, την οποία πετίχαμε με τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες, την καρτερικότητα και τις θυσίες του λαού μας, αλλά και τις σωστές πολιτικές της κυβέρνησης, μπορεί να μας καθοδηγήσει. Βαδίζοντας σε τέτοιο δρόμο, μπορούμε για μια φορά ακόμα να βγάλουμε τη χώρα μας από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί.

 

Ηπροσπάθεια για μια έντιμη και λειτουργική συμφωνία για λύση του Κυπριακού πρέπει να συνεχισθεί. Σε αυτό αποσκοπεί η ηγεσία μας αναζητώντας μια πολιτική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων. Επιστρατεύοντας όλες μας τις δυνάμεις, αναζητώντας παντού συμμάχους και βασιζόμενοι στην αδιάλειπτη συμπαράσταση της Ελλάδας συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ουσιαστική και λυσιτελή διαπραγμάτευση. Μόνη αποδεκτή κατάληξη θα είναι μια ελεύθερη πατρίδα και ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι διαρκώς έτοιμος και πρόθυμος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση που η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά διέκοψαν αδικαιολόγητα. Ευελπιστούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποδείξει με έργα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι εννοεί τις διακηρύξεις για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας μας, χωρίς παρεμβάσεις και κηδεμόνευση από άλλες χώρες.

 

Με τρόπους διαφορετικούς και με άλλα μέσα, ο κυπριακός ελληνισμός επιζητεί τα ίδια αγαθά που διεκδίκησε ο αγώνας που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το απαράγραπτο δικαίωμα της εθνικής ταυτοπροσωπίας.

 

Λευκωσία, 1 Απριλίου 2017

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login