©Mynima-Hellas.com

Τζανακοπουλος : η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τζανακοπουλος : η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

2% επί του ΑΕΠ τα επιβαρυντικα μέτρα για τη διετία 2019 – 2020

 

Αθήνα, 11/4/2017

 [donate]

 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Όπως γνωρίζετε στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή 7 Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Παρά τα διαρκή εμπόδια μέχρι την τελευταία στιγμή, η συμφωνία ολοκληρώθηκε στη βάση  όσων είχαν συνομολογηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

 

Συγκεκριμένα, η  συμφωνία του Eurogroup προβλέπει πως όσα μέτρα ληφθούν θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

 

Εκτός από τη λήψη 2% επί του ΑΕΠ επιβαρυντικών μέτρων για τη διετία 2019 – 2020 προβλέπεται και  η ταυτόχρονη υλοποίηση θετικών μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, αντίστοιχου ύψους.   Προϋπόθεση γι αυτό είναι η επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018,  οι οποίοι στόχοι όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει  είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν. Διότι θυμίζω ότι ήδη το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να  κλείσει πάνω από 3% έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Οι αριθμοί επομένως μιλούν από μόνοι τους.

 

Εξαιρετικά σημαντικά ωστόσο, πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι και τα όσα έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά  τα εργασιακά, καθώς αποκρούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους  οι παράλογες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω απορρύθμιση την αγορά εργασίας και θα μείωναν ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

 

Αντί αυτού, η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων.

 

Συγκεκριμένα:

 

Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, γεγονός που αποκαθιστά το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.

Με τον τρόπο αυτό, παύει η πρωτοφανής κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στην οποία ανάγκασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους εργαζόμενους προς όφελος μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων.

Επίσης, αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και η αναγνώριση του δικαιώματος της ανταπεργίας.

 

Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από συγκεκριμένη μερίδα των δανειστών αλλά και από το εσωτερικό και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε μία πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας απολύτως τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και ευελπιστώντας σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

 

Ο κ. Μητσοτάκης  απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και  υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα». Την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

 

Παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως για τις καθυστερήσεις η ευθύνη βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών, επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία διά στόματος των ευρωβουλευτών της έφτασε μέχρι το σημείο να καταγγείλει την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καταλόγισε ευθύνες για την μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε όσους επέμεναν σε παράλογες απαιτήσεις.

 

Σήμερα μετά τη συμφωνία η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά ενώ ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

 

Στόχος της κυβέρνησης μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία, μαζί με τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για την μετά το 2018 περίοδο. Η συμφωνία αυτή  θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη  στην ελληνική  οικονομία και θα θέσει τις βάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

 

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην  Αθήνα  ώστε να  ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement και να καταληχθούν τα προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup,  στην οποία θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία ενώ θα προσδιοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία όπως γνωρίζετε θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Αυτή ακριβώς είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

 

Ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελεί την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και το διοικητικό του συμβούλιο να αποκτήσει τη νομική δυνατότητα να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί κατά τις δηλώσεις της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες  στη Μαδρίτη η τρίτη Σύνοδος Κορυφής των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης και πλέον έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

 

Στη Διακήρυξη της Μαδρίτης, συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από προτεραιότητες για την πορεία της Ευρώπης, τις οποίες άλλωστε έχει επανειλημμένα επισημάνει και ο Πρωθυπουργός, στο ανώτατο επίπεδο, με πιο πρόσφατη την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

 

Οι προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία αποτέλεσαν θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Καθώς επίσης και την ανάγκη να αποτελέσει υπ’ αριθμόν ένα στόχο η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και φυσικά, της ανεργίας των νέων.

 

Πέραν τούτων όμως, επισημάνθηκε και η ανάγκη να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις. Είναι εξάλλου σαφές ότι η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας είναι όρος για τα περαιτέρω βήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

Στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε σήμερα μετά τα Τέμπη και τη σήραγγα στην περιοχή «Παναγοπούλα» στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που επί δεκαετίες λίμναζαν με τεράστιο κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και για τα δημόσια ταμεία.

 

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαρκής προσπάθεια για τη διερεύνηση και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, στην Ολομέλεια της Βουλής, θα διεξαχθεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Υγεία.

 

Στόχος είναι να εξεταστούν όλες οι πτυχές αλλά και οι πρωταγωνιστές ενός διαχρονικού σκανδάλου που συνέβαλε τόσο στη διόγκωση του ελληνικού χρέους με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ όσο και στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login