Fanis Tsekouras

Η αλήθεια για την ΄τρομοκρατία΄ και τις αιτίες της.

Η αλήθεια για την ΄τρομοκρατία΄ και τις αιτίες της.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

γράφει ο Φάνης Τσεκούρας

 

Δεν είμαι ειδικός διεθνολόγος, ούτε έχω ιδιαίτερες γνώσεις  για να αναλύσω συμπεριφορές ανθρώπων και κοινωνιών. Έχω όμως τις βασικές γνώσεις για να κατανοήσω και να εξηγήσω τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους και έθνη ανάλογα με τη γεωγραφική θέση που ζούν,  τη γλώσσα που μιλάνε και προπάντων τη θρησκεία τους.

 

Αυτό συν την τύχη που είχα στο παρελθόν να επισκεφτώ χώρες όπως η Λιβύη το Ιράκ το Ιράν κλπ,  πρίν οι Δυτικοί (εμείς δηλαδή, μην βγάζουμε το εαυτό μας έξω !) τρέξουν να τους σώσουν και να μπορώ να συγκρίνω το τότε με το τώρα, με έκανε να γράψω αυτές τις σκέψεις.

 

Τότε λοιπόν –πρίν 30-35 χρόνια- ο Καντάφι στη Λιβύη είχε ενώσει τις διαφορετικές φυλές , είχε εφαρμόσει ένα δικό του ιδιότυπο Σοσιαλισμό που μάλλον καλό έκανε στη χώρα του. Η ζωή κύλαγε ήρεμα, η οικονομία μια χαρά, η κοινωνία ευχαριστημένη, παντού μεγάλα έργα και ανάπτυξη όπου και οι δυτικοί (και πολλές Ελληνικές εταιρίες και εργαζόμενοι Έλληνες)  και χιλιάδες Ασιάτες, είχαν το δικό τους μερίδιο εργασίας και κέρδους όχι και τόσο ευκαταφρόνητο!

 

Στο Ιράκ στο Ιράν στη Αίγυπτο, στη Συρία κλπ μία από τα ίδια.  ‘Ηρεμοι ειρηνικοί άνθρωποι με το δικό τους τρόπο ζωής, με τη δική τους κουλτούρα με τη δική τους θρησκεία και προπάντων φιλικοί με τους Χριστιανούς είτε τους ντόπιους είτε τους επισκέπτες.

 

Βέβαια πάντα τα δυτικά κυρίως καπιταλιστικά συμφέροντα έβρισκαν τον τρόπο να τους αρπάζουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου (κυρίως το πετρέλαιο) αλλά με ένα τρόπο συγκαλυμμένης κλοπής όπως γίνεται πάντα σε εμπορικές συμφωνίες δυνατού-αδύνατου.

 

Αυτό όμως δεν αρκούσε στους άπληστους Αμερικάνους και Ευρωπαίους. Τα ήθελαν όλα και γρήγορα! Δεν τους έφτανε ο πλούτος που τους έκλεβαν «νόμιμα».  Ήθελαν να τους ελέγχουν μόνιμα, να τους κυβερνήσουν, να τους αλλάξουν τον τρόπο ζωής να τους επιβάλλουν τη «δημοκρατία».

 

Έτσι με διάφορες προφάσεις (που όμως μοιάζουν διαχρονικά) όπως ότι έχουν δικτατορικές κυβερνήσεις, ότι έχουν χημικά , ότι υπάρχει και γιγαντώνεται Μουσουλμανικός φονταμενταλισμός αιματοκύλησαν αυτά τα κράτη με πρώτο το Ιράκ και στη συνέχεια τη Λιβύη.  Και εκεί όμως που δεν είχαμε ευθεία επίθεση και εισβολή των ίδιων των Δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων, είχαμε τη βοήθεια για δημιουργία ανταρτικών ομάδων την πλούσια τροφοδότησή τους με όπλα και μέσα ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα και τελικά το αιματοκύλισμα λαών με την «Αραβική Άνοιξη» (Αιγύπτου- Τυνησίας-Υεμένης) με αποκορύφωμα τον εμφύλιο στη Συρία με εκατοντάδες  χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Και βέβαια το ζήτημα με τη Συρία μάλλον δεν έχει τελειώσει και το τελευταίο συμβάν με την κατά πάσα πιθανότητα προβοκάτσια με τα χημικά και την καουμπόικη επίθεση του Τράμπ δείχνει ότι μάλλον τα χειρότερα έπονται..

 

Το χειρότερο όμως αποτέλεσμα όμως  αυτής της έν γένει συμπεριφοράς των δυτικών απέναντι σ’αυτούς τους λαούς είναι η δημιουργία του ISIS και της λεγόμενης ‘Ισλαμικής τρομοκρατίας’ Και  πάρα πολλοί άνθρωποι στη Δύση, αλλά δυστυχώς και προσωπικότητες δεν έχουν κατανοήσει ότι το πρόβλημα το δημιουργήσαμε εμείς . Και την τρομοκρατία και τους πολέμους και την αθρόα μετανάστευση.

 

Αντί λοιπόν να αναθεματίζουμε τους τρομοκράτες κάθε φορά που αιματοκυλούν μια Ευρωπαϊκή ή άλλη πρωτεύουσα, αντί να ρίχνουμε στην ISIS την αποκλειστική ευθύνη για το φόβο μας να κυκλοφοράμε ελεύθεροι, αντί να διαμαρτυρόμαστε για τους πρόσφυγες ας κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Ας  κάνουμε λίγο την αυτοκριτική μας (σαν Ευρωπαίοι πολίτες εννοώ) και την κριτική μας στις κυβερνήσεις μας . Αν τη λύση δεν τη δώσουμε εμείς οι πολιτισμένοι πολίτες της Δύσης μην περιμένουμε να τη δώσει κανένας άλλος.

 

Αν δεν αφήσουμε αυτούς τους λαούς ήσυχους να ζήσουν και να αναπτυχτούν όπως ξέρουν και όπως θέλουν, σύμφωνα με τη δική τους κουλτούρα, με το δικό τους πολιτισμό, με τη δική τους θρησκεία, που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, το κακό θα  γιγαντώνεται, ο φόβος θα κυριαρχεί και οι συνέπειες θα είναι και φοβερές και διαρκείς.

Βέβαια απέναντί μας θα έχουμε αυτό το ισχυρό Ισλαμικό τρομοκρατικό κίνημα που ρίζωσε για τα καλά (με τη δική μας ευθύνη και βοήθεια όπως εξήγησα παραπάνω),  τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Δύσης (παραγωγούς και εμπόρους όπλων, εταιρίες πετρελαίων, σύγχρονους δουλεμπόρους κλπ) αλλά  δυστυχώς και πολλές από τις κατά τα άλλα « δημοκρατικά» εκλεγμένες κυβερνήσεις μας.

 

Όμως αν εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι λαοί , δεν πάρουμε πρωτοβουλίες, δεν προσπαθήσουμε, δεν αγωνιστούμε όπως και σε μια σειρά άλλα πράγματα δεν θα αλλάξει τίποτα (ή μάλλον θα αλλάξει προς το χειρότερο) με αποτέλεσμα το μέλλον και αυτών ( των Αραβικών)  λαών  και των δικών μας « πολιτισμένων» Δυτικών λαών να είναι δυσοίωνο.

Η άποψη πολλών από μας ότι αυτά τα ζητήματα δεν μας αφορούν και θα τα λύσουν οι κυβερνήσεις, και ότι εμείς πρέπει να ασχολούμαστε με  την καθημερινότητα και τα πολλά ομολογουμένως προβλήματά της είναι μεγάλο λάθος. Φαίνονται θέματα διεθνή, φαίνονται θέματα μακρινά αλλά είναι πολύ κοντά μας, κάποιοι στο Παρίσι, στο Λονδίνο  πρόσφατα στη Στοκχόλμη  κλπ τα ένιωσαν στο πετσί τους και εμείς νοιώθουμε την καυτή ανάσα τους δίπλα μας..

 

 

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login