Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

Απαντήσεις ΓΓ ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Απαντήσεις ΓΓ ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Απαντήσεις ΓΓ ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ειδικά για τα θέματα της οικονομίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες ο υποψήφιος που θα καταλήξετε θα οφείλει να ακολουθήσει;

Θα επαναλάβω αυτό που έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Μας ενδιαφέρει η υποψηφιότητα την οποία θα υποστηρίξουμε, να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να είναι υποψηφιότητα νίκης. Θέλουμε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Θέλουμε να δώσουμε εναλλακτική επιλογή στον Κυπριακό λαό. Αν κρίνω από την ανυπομονησία που έχει ο κόσμος για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, είναι προφανές ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα του Κυπριακού λαού δεν ικανοποιείται με τις υποψηφιότητες που έχουν εξαγγελθεί. Ούτε με την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, ούτε του Νικόλα Παπαδόπουλου, ούτε του Γιώργου Λιλλήκα. Ψάχνει κάτι το νέο, κάτι το οποίο να έχει διαφορετικές προδιαγραφές. Θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτή την απαίτηση της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουμε ότι ο υποψήφιος τον οποίο θα υποστηρίξουμε πρέπει να είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με συνέπεια και προσήλωση σε αρχές το Κυπριακό. Δεν είμαστε σε μια αόριστη φάση στην οποία το Κυπριακό συζητιέται απλώς. Είμαστε στο δια ταύτα σε ότι αφορά το Κυπριακό. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο υποψήφιος έχει ξεκάθαρες θέσεις για το πώς πρέπει να τύχουν χειρισμού αυτά τα ζητήματα και δεν πρέπει αυτές οι θέσεις στα ουσιώδη θέματα να είναι διαφορετικές από τις θέσεις του ΑΚΕΛ.

Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας, μας ενδιαφέρει στα σημαντικά ζητήματα, στα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, τους εργαζομένους αλλά και την οικονομία να έχει παρόμοιες προσεγγίσεις με τις δικές μας. Δεν θέλουμε να είναι ταυτισμένος μαζί μας στα θέματα τα οικονομικά. Θέλω να το ξεκαθαρίζω αυτό.

Σε ότι αφορά ένα άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο, κατά την άποψη μου, για την κυπριακή κοινωνία, που είναι τα κατεστημένα, η διαφθορά και η διαπλοκή, θέλουμε ένα υποψήφιο που να χαρακτηρίζεται από εντιμότητα και αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Αυτό κατά την άποψη μου είναι απαραίτητο στη σημερινή κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή κοινωνία. Δεν αντέχει πλέον άλλα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς η Κυπριακή κοινωνία. Χρειάζεται λοιπόν, άνθρωπος έντιμος, πάνω απ’ όλα.

Το όνομα του ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν βρίσκεται στο τραπέζι;

Θα επαναλάβω ότι το όνομα του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ βρίσκεται στο τραπέζι, μαζί με πολλά άλλα ονόματα. Κατά την άποψη μου θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή αυτή η επιλογή. Πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις υπόλοιπες επιλογές, διότι θέλουμε να πάμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνεργασία. Αυτή θα είναι η στόχευση την οποία θα επιδιώξουμε.

Έχετε ενημερωθεί για τα όσα έγιναν χθες;

Δεν έχουμε ενημερωθεί. Έχουμε δει να γράφονται διάφορες πληροφορίες οι οποίες είναι δημοσιογραφικές. Δεν θα ήθελα να τις σχολιάσω. Εκείνο το οποίο θα πω ως κάτι που απορρέει από όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν για την χθεσινή μέρα, είναι ότι σίγουρα ανησυχούμε. Δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία μας για το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συναντίληψη για το πώς προχωρούμε περαιτέρω στο Κυπριακό. Θεωρώ ότι πάσει θυσία πρέπει να αποφευχθεί ναυάγιο της διαδικασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Διότι αντιλαμβάνομαι ότι αυτά που συζητούνται είναι ζητήματα διαδικαστικά σε αυτή τη φάση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να γεννήσουμε ιδέες που να ξεπερνούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα υπάρχουν. Την ίδια στιγμή θέλω να πω ότι, ένα παρ’ ελπίδα υπάρξει ναυάγιο, που το απεύχομαι και θεωρώ ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην προκύψει, θα πρέπει οι ευθύνες να μην βαρύνουν τη δική μας την πλευρά. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο ΠτΔ, όταν συζητά, όταν προτείνει και όταν διαπραγματεύεται για τη διαδικασία με την οποία πρέπει να προχωρήσουμε.

Ορισμένοι σας κατηγορούν ότι με την κριτική που ασκείτε στον ΠτΔ υποβοηθάτε να μας επιρρίψουν ευθύνες.

Νομίζω είναι αστεία αυτά τα πράγματα. Ξέρετε, νομίζουν κάποιοι ότι ζούμε σε μια εποχή που όλοι οι άλλοι δεν σκέφτονται, δεν έχουν αντίληψη, δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα και περιμένουν το ΑΚΕΛ για διαμορφώσουν την άποψη τους. Πολλά από τα όσα γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμείς δεν τα γνωρίζουμε. Τα Ηνωμένα Έθνη τα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.

Θα ήταν σκόπιμο να γίνει Εθνικό Συμβούλιο;

Θεωρώ πως θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια ενημέρωση από τον ΠτΔ με όποιο τρόπο θέλει ο ίδιος να επιλέξει. Είμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση, είναι καλά τα πολιτικά κόμματα να γνωρίζουν τι έχει διαμειφθεί στο τραπέζι. Θεωρώ θετικό πρέπει να σας πω, το γεγονός ότι ο κ. Άιντα καταβάλλει προσπάθειες γεφύρωσης των διαφωνιών. Εμείς στηρίζουμε τη θέση η οποία λέει ότι για να πάμε στη Γενεύη πρέπει να έχουμε φτάσει σε ακτίνα σύγκλισης στα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Αυτή ήταν η διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς και σε αυτή επιμένουμε. Το είδαμε να συμβαίνει το Γενάρη στη Γενεύη. Δεν ήταν ώριμα τα πράγματα για να πάμε. Βιαστήκαμε να πάμε και το αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση να αποτύχει και στη συνέχεια να έχουμε αρνητικές εξελίξεις. Χρειάζεται λοιπόν να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και μετά να πάμε στη Γενεύη. Για το πώς θα φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας εμείς έχουμε καταθέσει τη δική μας άποψη. Ότι θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση για μια άτυπη, ελεύθερη συζήτηση, μεταξύ των δυο ηγετών, στα θέματα τα σημαντικά (περιουσιακό, εδαφικό, εκτελεστικής εξουσίας, αποτελεσματικής συμμετοχής) και αν και εφόσον διαπιστώσουν οι δυο ηγέτες ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συγκλίσεων τότε να επισημοποιηθεί ο διάλογος. Διαφορετικά να θεωρηθούν όλα ως μη λεχθέντα. Έχουμε παρουσιάσει αυτή μας την πρόταση και στους δυο ηγέτες εδώ και μερικούς μήνες. Φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με την πρόταση μας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε.

Διαφωνούν και οι δυο;

Δεν ξέρω τι έχουν καταθέσει χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπορώ να εκφράσω άποψη.

18/05/2017

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mynima Hellas News *