Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών , μάχιμος κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ,  μάχιμος  κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Π άτρα,  28/4/2017

 

 

 

Κυριακάτικη Αργία / Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ,

 

Η εμμονή της Τρόικας για την απελευθέρωση των 52 Κυριακών είναι θέμα βαθιά πολιτικό. Αυτό που στην ουσία ζητάει, είναι η παράδοση της ελληνικής οικονομίας σε λίγους ομίλους πολυεθνικών. Η λειτουργία των καταστημάτων τις 8 Κυριακές από το 2013 με τον Νόμο του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, όχι μόνο δεν επέφερε αυτό που είχαν υποσχεθεί, αλλά ανάγκασε τους υποστηρικτές (συνδικαλιστές) του μέτρου να «ανακρούσουν πρύμναν».  Όχι μόνο ο τζίρος δεν αυξήθηκε, αλλά και τα έξοδα δεν κάλυψαν τη λειτουργία της Κυριακής.

 

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών είναι πρωτοπόρος, διεκδικητικός, μάχιμος  κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Ανέλυσε και εκτίμησε σωστά την κατάσταση που διαμορφώθηκε, βλέποντας το δάσος και όχι το δέντρο, με μεγάλες συγκεντρώσεις, καθημερινές μάχες, δελτία τύπου, γενικές συνελεύσεις, κινητοποίησε τους εμπόρους και πέρασε το μήνυμα στους καταναλωτές ότι έρχεται η σειρά τους.

 

Με επιστημονικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ αναδείχθηκε η ένδεια επιχειρημάτων όλων αυτών που έφερναν την ανάπτυξη μέσω της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Στα επιχειρήματά τους ότι διευκολύνεται ο καταναλωτής και τι γίνεται στην Ευρώπη, απαντάμε ότι:

 

1.    Το διευρυμένο ωράριο είναι πραγματικότητα, αφού είναι απελευθερωμένο από το 2005 και τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν 96 ώρες εβδομαδιαίως, από τις 5.00 έως τις 21.00 καθημερινά και το Σάββατο έως τις 20.00.

2.    Είναι μύθος ότι παντού στην Ευρώπη τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, όταν τις καθημερινές ανοίγουν στις 10.00 και κλείνουν στις 18.00.

3.    Οι 72 έως 96 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων εβδομαδιαίως προ κρίσης, εντός κρίσης, όσο και μετά την κρίση εποχή, ήταν είναι και θα είναι υπέρ αρκετές και οι περισσότερες στην Ευρώπη των 27.

4.    Σε όλους τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς προορισμούς, τις εποχιακές αγορές, τα λιμάνια κρουαζιέρας και στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας (Μοναστηράκι, Πλάκα και γύρω από την Ακρόπολη) τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά τις Κυριακές με απόφαση του Περιφερειάρχη.

 

Η ανάπτυξη δεν έρχεται από το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επικράτηση ξένων μονοπωλίων, όπως δεν ήρθε ποτέ έως τώρα. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη (2η ευκαιρία, χαμηλότοκα δάνεια, αδέσμευτος λογαριασμός κ.ά).

 

Στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση: Η οποιαδήποτε υποχώρηση να δεχθεί άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές θα μας βρει μαχητικά απέναντι, με δυναμικές κινητοποιήσεις. Η θέση μας παραμένει για 3 Κυριακές (παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Κυριακή των Βαΐων) και συνταγματική κατοχύρωση για τις υπόλοιπες.

 

Επειδή δεν είδαμε καμία αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα καλούμε να πάρουν ξεκάθαρη θέση και όχι να κρύβονται πίσω από «ένοχες σιωπές». Καλούμε όλους τους Φορείς, Ενώσεις Καταναλωτών, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, να πάρουν θέση και να ενώσουν μαζί μας τη φωνή τους.

 

Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ την Τρίτη 2/5/2017 και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου  Πατρών για συντονισμό του αγώνα.

 

Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς. Σύνθημά μας: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

 

Εκ του Συλλόγου

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.