Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο : Είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο, είπε ο Έιντε, απαντώντας σε ερωτήσεις,

Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο  : Είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο, είπε ο Έιντε, απαντώντας σε ερωτήσεις,
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ ΕΙντε δήλωσε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει την Τετάρτη στο Κραν – Μοντάνα της Ελβετίας, είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Ειντε είπε ότι ο ΟΗΕ δεν θα παρουσιάσει κοινό έγγραφο στη Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν επί του εδάφους στην Ελβετία και απορρίπτοντας πληροφορίες ότι τα ΗΕ προέβησαν σε προτάσεις ουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη ότι η Διάσκεψη θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου, ο κ. Ειντε είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική Διάσκεψη και εξέφρασε την ευχή να είναι αποφασιστικής σημασίας υπό μια θετική έννοια, που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία.

«Πολλοί κάνουν παρόμοιες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, προτιμώ όμως να λέω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία και όχι να συζητώ εάν είναι η τελευταία ευκαιρία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και θα είναι πολύ λυπηρό αν πάει χαμένη», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί.

Επισήμανε  ότι τη θέση αυτή την αναγνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες και είπε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν να επανενώσουν τη χώρα τους, ενώ Αθήνα, Αγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες επίσης θεωρούν ότι θα είναι προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί το θέμα.

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι εάν δεν υπάρξει πρόοδος, ο κ. Έιντε, αφού σημείωσε ότι χάθηκε χρόνος από τον Ιανουάριο λόγω εξελίξεων στην Κύπρο που δεν σχετίζονται με τη Διάσκεψη, είπε ότι υπάρχουν ρίσκα αλλά ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι ότι ‘είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτύχουν και να επανενώσουν την πατρίδα τους’.

Σημειώνοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει βία όπως σε άλλες περιοχές στις οποίες διεξάγονται ειρηνευτικές διαδικασίες από τον ΟΗΕ, είπε ότι στην Κύπρο η ζωή μεν συνεχίζεται αλλά πολλοί Κύπριοι γνωρίζουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι εγγυημένη.

Δεδομένων των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και του γεγονότος ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο επιθυμούν την επανένωση, οι Κύπριοι πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, είπε.

Είπε ακόμη ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και ποτέ ξανά δύο ηγέτες δεν έφθασαν τόσο μακριά, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και δεν υπάρχει επιδιαιτησία από τον ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είπε ότι ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια για συλλογή των ιδεών τόσο από τις συναντήσεις στο Μον Πελεράν όσο και αργότερα και είπε ότι οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες αυτή τη στιγμή.

Η διαδικασία αυτή, είπε, ήταν υποβοηθητική αλλά δεν έγινε δυνατή η ολοκλήρωση ενός κοινού εγγράφου. Τόνισε ότι δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο και ότι ένα προσχέδιο είχε παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έχει το καθεστώς ενός κοινού εγγράφου.

Ο κ. Έιντε είπε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της διαδικασίας και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα θα ξεκινήσουν εκεί στο Κραν Μοντάνα.

Αφού, είπε, συμφωνούμε με τους συμμετέχοντες ότι δεν υπάρχει κοινό έγγραφο, στο δείπνο εργασίας που θα πραγματοποιηθεί απόψε θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες, ή εβδομάδες πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι συζητήσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχουν εμπλουτιστεί με νέες ιδέες από τον Ιανουάριο και ότι υπάρχει βαθύτερη κατανόηση.

Σε σχέση με τα κεφάλαια στις συνομιλίες, είπε ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά αλλά υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, θέματα περιουσιών, εδαφικού, θέματα για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Είπε ότι τα τέσσερα κεφάλαια (ΕΕ, οικονομία, διακυβέρνηση, περιουσιακό) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα παραμένουν εσκεμμένα σε εκκρεμότητα γιατί μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού, ενώ για το εδαφικό είπε ότι για πρώτη φορά ανταλλάγησαν χάρτες με σημαντική επιστροφή εδάφους από την τ/κ πλευρά στην ε/κ πλευρά.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Ειντε  είπε ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στο θέμα και  ότι θα αντιπροσωπευτεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον Υπουργό Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν.

Υπάρχει δέσμευση τόσο από τη Βρετανία όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είπε, ενώ για την Τουρκία συγκεκριμένα ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της.

Ανέφερε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η νέα αμερικανική Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι δεσμευμένη όπως είναι και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Σχετικά με την οργάνωση της Διάσκεψης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παράλληλες συνομιλίες, με τους διεθνείς παίκτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή και των δύο πλευρών στην Κύπρο, και επίσης συνέχεια των δικοινοτικών  συνομιλιών σε ξεχωριστό χώρο στο ίδιο κέντρο διασκέψεων. Θα είναι χωριστές συνομιλίες αλλά και αλληλο-εξαρτώμενες.

«Όλοι θα είναι εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί, όχι κατ’ ανάγκη στο υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς το παρόν οι σχεδιασμοί είναι ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παραμείνουν αυτή την εβδομάδα και εάν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις τότε θα συνεχίσουν οι αναπληρωτές.  Ανέφερε ακόμη στη Διάσκεψη θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα εκ μέρους της ΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα παρουσιάσουν ένα κοινό έγγραφο, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο που ξεκινά την Τετάρτη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, αναφέροντας πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν οι πλευρές κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, ο κ. `Ειντε ανέφερε, στην εναρκτήρια του δήλωση,  πως «οι πλευρές αισθάνονται ότι δεν έχουμε ένα κοινό έγγραφο, έτσι ο Γενικός Γραμματέας με τον οποίο έχω μιλήσει κατ` επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε ότι δεν θα το παρουσιάσουμε ως ένα κοινό έγγραφο».

«Αυτό που θα κάνουμε είναι βασικά να ξεκινήσουμε από εκεί που έμειναν οι πλευρές στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν αλλά επίσης θα μοιραστούμε κάποιες εντυπώσεις για τις θέσεις (των πλευρών) που λάβαμε αργότερα».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Κραν Μοντάνα, ο κ. `Ειντε είπε πως «αυτό δεν θα είναι εύκολο. Τα σημεία εκκίνησης των διαφόρων αντιπροσωπειών απέχουν αρκετά και οι διαφορετικές τους προοπτικές και τα διαφορετικά τους σημεία εκκίνησης και οι διαφορετικές τους θέσεις για το τί αφορά αυτό έχουν επαναληφθεί κατά τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι ασύνηθες» και «οι άνθρωποι συνήθως δεν ενδίδουν καθ` οδόν προς τη Διάσκεψη».

Πρόσθεσε ότι οι όποιοι συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν μέσω σκληρής δουλειάς στη Διάσκεψη και σημείωσε πως μόνο εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να δείξουν την απαραίτητη θέληση, την απαραίτητη ηγετικότητα, την απαραίτητη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο, και την απαραίτητη δημιουργικότητα και θέληση να κάνουν καινούργιες σκέψεις «θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα, που έχει διαιρέσει τις δυο κοινότητες στην Κύπρο για γενιές».

Ο κ. `Ειντε ανέφερε επίσης πως απόψε θα πραγματοποιηθεί δείπνο των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη.

Είπε πως ελπίζει πως όταν θα βρίσκονται στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη και θα διατυπωθούν οι αρχικές θέσεις
των πλευρών θα μπορούν να δουν τη θέληση να προχωρήσουν προς τα μπρος και να προσπαθήσουν να βρουν κάποιο κοινό όραμα όπως αναφέρεται στη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου μέρος της οποίας και ανέγνωσε.

Ανέφερε πως τους περιμένει σκληρή δουλειά για πολλές ώρες την ημέρα. «Δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση  για την επιτυχία. Ο ΓΓ και εγώ θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε. Αυτό θα κάνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει παραμείνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πολύ ενωμένο πάνω σε αυτό, αυτό θα κάνει και η ΕΕ που προσφέρει εξαιρετικά σημαντική και παραγωγική υποστήριξη και το ίδιο και οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί που εμπλέκονται άμεσα σε αυτό», πρόσθεσε.

«Αλλά κανένας μας δεν μπορεί να το κάνει για τους συμμετέχοντες. Είναι δική τους Διάσκεψη και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που θεωρώ ως μια μοναδική ευκαιρία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία γιατί ύστερα από όλες αυτές τις δεκαετίες διαίρεσης είναι δυνατόν να λυθεί (το Κυπριακό) και ελπίζω πραγματικά αυτό να είναι πνεύμα με το οποίο όλοι θα πάνε σε αυτή συνάντηση», υπογράμμισε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Αναφέρθηκε στην πρώτη σύνοδο της Διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου σε πολιτικό επίπεδο στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη καθώς και στη σύνοδο που ακολούθησε σε επίπεδο τεχνοκρατών, την οποία χαρακτήρισε επιτυχή.

Πρόσθεσε πως η Διάσκεψη δεν ξανασυνήλθε έκτοτε λόγω μιας σειράς άλλων γεγονότων όχι στην ίδια τη Διάσκεψη. «Αύριο επανασυγκαλείται στο Κραν Μοντάνα. `Ολοι οι ηγέτες και οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και οι εκπρόσωποι της ΕΕ φθάνουν όλοι σήμερα και θα πραγματοποιηθεί ένα εναρκτήριο δείπνο. Και αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. `Ειντε είπε πως η σύγκληση της Διάσκεψης τον Ιανουάριο στη Γενεύη ήταν ένα ιστορικό γεγονός γιατί για πρώτη φορά όλοι οι παίκτες – κλειδιά στο Κυπριακό συναντήθηκαν σε ένα μέρος για να συζητήσουν κάποια από τα πιο δύσκολα θέματα, εστιάζοντας στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις και στο πώς να αναπτυχθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως ο δρόμος για την επάνοδο στη Διάσκεψη ήταν μακρύς «γιατί είχαμε δύσκολες στιγμές στις δικοινοτικές συνομιλίες την άνοιξη. Χάσαμε αρκετούς μήνες σε μια κρίση που δεν δημιουργήθηκε μέσα στις συνομιλίες αλλά επηρέασε σοβαρά τις συνομιλίες. `Οταν οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος αλλά χάθηκε ένα μέρος της εμπιστοσύνης, δικοινοτικά και θεσμικά», ανέφερε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, στις 17 του Μάη «οι δυο ηγέτες είπαν ο ένας στον άλλο πως και οι δύο ένιωθαν ότι είναι η στιγμή να προσπαθήσουν να επανέλθουν ξανά στη Διάσκεψη και να προσπαθήσουν να λύσουν όλα τα θέματα αλλά δεν ήταν σε θέση εκείνη τη στιγμή να συμφωνήσουν στη μεθοδολογία για το πώς να το πράξουν αυτό, κάτι που αντικατοπτρίζει διαφορετικές προτιμήσεις για το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν με ποια σειρά».

Πρόσθεσε πως τότε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε και τους δυο στη Νέα Υόρκη «και είχαμε ένα δείπνο εργασίας στις 4 Ιουνίου και στο δείπνο αυτό αυτά τα θέματα διευθετήθηκαν και οι δυο ηγέτες από κοινού συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΓΓ να επανασυγκαλέσει τη Διάσκεψη τον Ιούνιο».

Την εβδομάδα που ακολούθησε απευθυνθήκαμε σε όλους τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης και συμφωνήσαμε για την ημερομηνία έναρξής της, πρόσθεσε.

Είπε πως στη Διάσκεψη «θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στις δυο προηγούμενες συνόδους της Διάσκεψης. Υπήρξε σημαντική ανταλλαγή ιδεών στο μεταξύ ανάμεσα στους συμμετέχοντες και επίσης ανάμεσα σε εμάς και στους συμμετέχοντες.

Είχαμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε ένα κοινό έγγραφο για να καθοδηγήσει αυτές τις συνομιλίες».

«Η διαδικασία προς αυτό ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική, ανέφερε προσθέτοντας πως «οι πλευρές αισθάνονται ότι δεν έχουμε ένα κοινό έγγραφο. `Ετσι ο ΓΓ με τον οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αποφασίσει ότι δεν θα το παρουσιάσουμε ως ένα κοινό έγγραφο», επεσήμανε.

Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα ξεκινήσουμε από εκεί που έμειναν οι πλευρές στις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν αλλά επίσης θα μοιραστούμε κάποιες εντυπώσεις για τις θέσεις που λάβαμε αργότερα, ανέφερε.

Είπε πως «δεν έχουμε καταληκτική ημερομηνία γιατί υπήρξε συμφωνία ότι θα συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειαστεί. Αλλά για πρακτικούς λόγους είπαμε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός είναι για την περίοδο μέχρι στις 7 του Ιούλη. Εάν θα συνεχίσουμε μετά ή αν ολοκληρώσουμε πριν από αυτή την ημερομηνία είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε».

Επεσήμανε πως «η αρχή (principle) είναι πως οι πλευρές έρχονται επί σκοπού εδώ και έχουν δηλώσει η μια στην άλλη και στον ΓΓ ότι έρχονται με σκοπό την επίλυση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων».

Στο σημείο αυτό ο κ. `Ειντε αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της δήλωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες στις 4 Ιουνίου, σημειώνοντας τις αναφορές πως «όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις δυο κοινότητες και η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι ένα ζωτικό στοιχείο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Επίσης είπε πως στο κείμενο της δήλωσης αναφέρεται πως οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις δικοινοτικές συνομιλίες στην Ελβετία επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων, ξεκινώντας με το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών.

Αυτά τα τρία κεφάλαια και ιδιαίτερα κάποια λίγα αλλά σημαντικά θέματα σε αυτά τα τρία κεφάλαια αναγνωρίστηκαν από κοινού από τους δυο ηγέτες ως αυτά στα οποία χρειάζεται να βρεθεί μια στρατηγική συμφωνία προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι μια λύση είναι κατ` ακρίβεια δυνατή, είπε.

Σημείωσε πως υπάρχουν και άλλα εκκρεμή θέματα αλλά είναι αυτά τα οποία οι ηγέτες υπογράμμισαν στην παρουσία του ΓΓ «ως  εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία ή αποτυχία επιπρόσθετα με την πολύ-πολύ ζωτική συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
 

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)
 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.