Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

Τέλος στα τέλη περιαγωγής (roaming)

Τέλος στα τέλη περιαγωγής (roaming)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

 

Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” :

Όπως είναι γνωστό, από σήμερα, 15 Ιουνίου 2017, τερματίζονται τα τέλη περιαγωγής. Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν την κινητή συσκευή τους, όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και να παραμένουν συνδεδεμένοι με τη χώρα τους, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Με αυτή την ευκαιρία, όμως, η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών, ενημερώνοντας τους ότι η κατάργηση των τελών περιαγωγής αφορά μόνο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι καταναλωτές οι οποίοι επισκέπτονται παραμεθόριες – νησιωτικές ή ηπειρωτικές – περιοχές της χώρας, που γειτνιάζουν με τρίτες χώρες π.χ. Βόρεια Ελλάδα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί, στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις περιαγωγής, λόγω της σύνδεσης με δίκτυα των γειτονικών χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε..

Για την αποφυγή ανεπιθύμητων χρεώσεων συστήνεται στους καταναλωτές η αλλαγή των ρυθμίσεων των κινητών συσκευών τους, ώστε να μη γίνεται αυτόματη σύνδεση με τα δίκτυα χωρών που δεν είναι κράτη μέλη της Ένωσης και, ως εκ τούτου, δεν υπάγονται στους νέους κανόνες για την κατάργηση της περιαγωγής.

 

Η ανακοίνωση απο το KEPKA – Consumers Protection Centre

 

Από σήμερα, 15 Ιουνίου 2017, οι χρεώσεις περιαγωγής (roaming), για τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου, σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «εξαφανίζονται». Οι χρεώσεις αυτές, συνεχώς μειώνονταν τα τελευταία δέκα χρόνια. Από σήμερα, οι καταναλωτές, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, θα τηλεφωνούν, θα στέλνουν μηνύματα και θα σερφάρουν, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

 

Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής είναι καλά νέα, για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) εδώ και πολύ καιρό, ζητούσαμε την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής. Πολύ συχνά, είχαμε θέσει σε συναγερμό, τα Ευρωπαϊκά Όργανα, για τα μεγάλα προβλήματα, που δημιουργούσαν οι σοκαριστικά υψηλοί λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων, όταν οι καταναλωτές επέστρεφαν, από διακοπές, ή από επαγγελματικά ταξίδια. Αυτές οι αναχρονιστικές πρακτικές εμπόδιζαν την ολοκλήρωση μια Ενιαίας Αγοράς, για τους καταναλωτές.

 

Όμως χρειάζεται και προσοχή, από την πλευρά των καταναλωτών. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί, για περισσότερο χρόνο, το κινητό του τηλέφωνο στο εξωτερικό, από ό,τι στη χώρα του, οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κάποιες μικρές χρεώσεις περιαγωγής. Αυτές οι εξαιρέσεις υιοθετήθηκαν, για να μην έχουν δικαίωμα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να αυξήσουν τις εθνικές χρεώσεις. Οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές πρέπει να παρακολουθήσουν, στενά, τον τρόπο που οι προμηθευτές θα εφαρμόσουν τους κανόνες αυτούς.

 

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:

«Οι καταναλωτές, συχνά, ταξιδεύουν, στην Ευρώπη και χρειάζονται τα κινητά τους τηλέφωνα, για να εργαστούν, να μείνουν σε επαφή με τους οικείους τους, ή να παρακολουθήσουν κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Για πολύ καιρό, ανησυχούσαν ότι οι χρεώσεις περιαγωγής θα τους προκαλούσαν υπέρογκους λογαριασμούς. Οι χρεώσεις αυτές αποτελούν, πλέον, παρελθόν και αυτό είναι καλό, για τους καταναλωτές.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που ισχυρίζονται ότι οι νέοι κανόνες θα καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους και θα τους αναγκάσουν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, εντός των εθνικών συνόρων, δεν είναι ειλικρινείς. Οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές και οι Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών θα τις παρακολουθούν, στενά. Οι καταναλωτές πρέπει να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους και να αλλάξουν εταιρία, εάν ο πάροχός τους κάνει μια άσχημη κίνηση, μη εφαρμόζοντας τους νέους κανόνες.

Η κατάργηση της περιαγωγής θα ωφελήσει όσους ταξιδεύουν, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά οι χρεώσεις μπορεί να είναι, ακόμα, υπέρογκες, για αυτούς που τηλεφωνούν, από τη χώρα τους, σε τρίτη χώρα. Οι χρεώσεις αυτές είναι, συχνά, δυσανάλογες, με το πραγματικό κόστος, για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό είναι ένα θέμα, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί, στο άμεσο μέλλον».

 

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.