Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ , Ιουνιος 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ , Ιουνιος 2017
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Όλγα Ιορδανίδου, Διοικήτρια 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου
Τα έξοδα των νοσοκομείων αφορούν κυρίως φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία, υπηρεσίες outsourcing και άλλες δαπάνες. Τα όρια δαπανών από το 2015 έως το 2018 αυξήθηκαν. Τα έσοδα ενός νοσοκομείου αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ και πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 2016 προστέθηκε στα έσοδα και το νοσοκομειακό claw back. «Για το 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων έφτασαν στα 2,136 δις. τέλος η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων μειώθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών έφτασαν τα 1,3 δις ευρώ το 2011 και τον Δακέμβριο του 2016 έφτασαν μόλις στα 450 εκ. ευρώ» ανέφερε η κυρία Ιορδανίδου.

Χρήστος Βαράκης, Διοικητής ΓΝΑ «Η Ελπίς»
Η μισθοδοσία ενός νοσοκομείου αγγίζει το 47% της συνολικής δαπάνης ενός νοσοκομείου. Η αποδοτικότητα ενός νοσοκομείου δεν λαμβάνει υπόψη της τις δαπάνες μισθοδοσίας, αλλά μετράται με δείκτες αποδοτικότητας μέσω συνολικής δαπάνης, φαρμακευτικής δαπάνης και δαπάνης υγειονομικού υλικού, ανά νοσηλευθέντα. Επίσης η αποδοτικότητα μετράται με κριτήριο τις ημέρες νοσηλείας ανά νοσηλευθέντα. Ο συνδυασμός χαμηλού κόστους και λιγότερων ημερών νοσηλείας μας δίνει τα πλέον αποδοτικά νοσοκομεία. «Υπάρχει πλέον σκέψη να αναλυθούν οι δαπάνες ανά κλινική και με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα» δήλωσε ο κ. Βαράκης.

Μαρία Μαυρικάκη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΑΕΜΥ ΑΕ, Εντεταλμένη Σύμβουλος, Γενικό Νοσοκομείο Θήρας
Όταν ανοίγει ένα δημόσιο νοσοκομείο εν μέσω κρίσης αυτό αποτελεί ένα σηματικό γεγονός. Το νοσοκομείο της Θήρας ήταν κλειστό για χρόνια και με πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και εγκαινιάστηκε το 2016.
«Οι αυξημένες αφίξεις και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται καθημερινά στο νησί οδηγούν σε αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης» ανέφερε η κυρία Μαυρικάκη.
Αντίθετα με την εντύπωση που έχει ο κόσμος, το νοσοκομείο στελεχώθηκε από πολλές ειδικότητες και εφημερεύει καθημερινά. Πάνω απο 19.000 άτομα αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα.
Για το άμεσο μέλλον στόχος αποτελεί η λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης και η περαιτέρω στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό.
«Σήμερα υπάρχει ακόμα ανοιχτή προκύρηξη για 7 ιατρούς και 4 διοικητικούς υπαλλήλους για το νοσοκομείο» υπογράμμισε η κυρία Μαυρικάκη.

Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
«Η αναδιάρθρωση του οικονομικού management ενός νοσοκομείου είναι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων προς όφελος των ασθενών» είπε η κυρία Μπαλασοπούλου.
Ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση και η ανάλυση των οικονομικών ροών και μεγεθών, είναι τα πρώτα βήματα για το οικονομικόmanagement ενός νοσοκομείου. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του δημόσιου νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αξιολογείται η αποδοτικότητά του, έτσι ώστε να αποφασιστεί και η αντίστοιχη χρηματοδότησή του.
Πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες και να πάμε στη λογική “pay for performance”. Τέλος πρέπει να γίνει ανακατανομή των πόρων και να ενισχυθούν τα τμήματα και οι κλινικές που έχουν πραγματική ανάγκη από πόρους και προσωπικό.

FLASH 2: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Αναπτύσσεται νέο πληροφοριακό σύστημα στην ΗΔΙΚΑ με κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική, δηλαδή όλα τα νοσοκομεία θα αναφέρονται σ’ αυτό το ενοποιημένο σύστημα. Έτσι όταν ένας ασθενής έχει επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία, το κάθε νοσοκομείο πλέον θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενούς. Στο σύστημα εντάχθηκαν και τα νοσοκομεία τα οποία δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκούς πόρους από το Γ’ ΚΠΣ.
«Αύριο ξεκινά το σύστημα αυτό για τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο crash test του συστήματος» ανέφερε η κυρία Τριανταφυλλίδη.
Όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ (e-prescription, συστήματα για τους ΤΟΜΥ, Εθνικό Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών, Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού κ.α.) θα αποτελέσουν τον κορμό του πληροφοριακού προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών. Έτσι θα υπάρχει γρηγορότερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων, ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας και μεγαλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια των διαδικτυακών υπηρεσιών, για την βελτίωση της περίθαλψης.

Ελένη Γιακουμάκη, Υποδιοικήτρια 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης
«Τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ληπτών/τριών υπηρεσιών υγείας αφορά την ανθρωποκεντρική πολιτική υγείας για το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ασθενών» ανέφερε η κυρία Γιακουμάκη.
Στα πλαίσια της ηθικοποίησης του συστήματος υγείας δημιουργήθηκαν τα συγκεκριμένα γραφεία, τα οποία βοηθούν στην εμπέδωση της κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών. Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως κρατούμενοι, παιδιά, ψυχικά πάσχοντες προστατεύονται καλύτερα και υπάρχει πλέον μεγαλύτερη μέριμνα γι’ αυτές τις ομάδες ασθενών.
Τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία. Στην 7η ΥΠΕ λειτουργεί και το γραφείο ΚΕΠΥΚΑ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) υπαγόμενο κατευθείαν στο γραφείο Διοικητή, το οποίο ασχολείται με φλέγοντα θέματα όπως το λεγόμενο «φακελάκι».
Επίσης η 7η ΥΠΕ έχει εκπονήσει έρευνα με το ΑΤΕΙ Κρήτης με δείγμα 1003 νοσηλευθέντες ασθενείς μέσα στο 2016, με ερωτήσεις πάνω στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα ευρήματα αξιολόγησαν ότι ένα ποσοστό ιατρών έκανε τους ασθενείς να νιώσουν άσχημα και ένα ποσοστό ασθενών δέχθηκε παθητική δωροδοκία, δηλ. τους ζητήθηκε «φακελάκι».
Τα γραφεία και η οργάνωση των γραφείων είναι μία πρόκληση που αφορά όλους τους διοικητές νοσοκομείων και πρέπει να έχουν στο επίκεντρο τους ασθενείς.

Ιωάννης Ευδοκιμίδης, Καθηγητής Νευρολογίας, Αντιπρόεδρος, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκε στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ενώ παράλληλα μειώνονται οι παροχές για φάρμακα και υλικά. Τα σύγχρονα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα είναι ακριβά και η ζήτησή τους έχει αυξηθεί σημαντικά, όμως το Αιγινήτειο δεν έχει πάντα τη δυνατότητα για παραγγελίες που θα καλύπτουν αυτή τη ζήτηση.
«Το Αιγινήτειο αν και χαμηλού κόστους νοσοκομείο, με τους διαθέσιμους πόρους απλά επιβιώνει» τόνισε ο κύριος Ευδοκιμίδης. Μία λύση μπορεί να αποτελέσει η λειτουργική ενοποίηση κοινών υπηρεσιών όπως τα μαγειρεία και τα πλυντήρια για κοντινά νοσοκομεία.
Νάγια Γκουλάκη-Μητσάκη, Διοικήτρια ΓΝΑ «O Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική»
Η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά στη μείωση δαπανών για την υγεία, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Όμως οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούνται να καλύψουν από τα νοσοκομεία τους όλες τια ανικανοποίητες θεραπευτικές ανάγκες.
«Κάποιες από τις παρεμβάσεις της διοίκησής μας έχει στόχο την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη λειτουργία τουΤμήματος Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, την εκτύπωση εντύπων για τα δικαιώματα των ασθενών και τον ηλεκτρονικό έλεγχο υλικών για τα χειρουργεία. Έτσι αποσκοπούμε στον εξορθολογισμό του κόστους, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» υπογράμμισε η κυρία Γκουλάκη-Μητσάκη.

Παναγιώτης Νάνος, Μsc ΔΜΥ, Διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας
Πρέπι να δούμε όλα τα κέντρα κόστους που αυξάνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη όπως πχ τα νέα φάρμακα. Με τη χρήση κατευθηντήριων οδηγιών και με τη χρήση κατασταλτικού ελέγχου των δαπανών με ειδικό ελεγκτικό μηχανισμό θα επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός έλεγχος των νοσοκομειακών δαπανών.
«Για να πετύχουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο υγείας χρειάζεται πολιτική βούληση, νέο νομοθετικό πλαίσιο και ανεξάρτητες διοικήσεις και όχι διορισμούς διοκητών από την εκάστοτε κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Νάνος.

Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc Πολιτικής και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς», Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ)
Η Βασισμένη στην Αξία Υγειονομική Περίθαλψη (ΒΑΥΠ) είναι το κλειδί για μία αποτελεσματικότερη πολιτική υγείας στο νοσοκομείο.
«Χρειάζεται καταγραφή αποτελεσμάτων, συζήτηση για την κλινική φροντίδα, για να εστιάσουμε στις αχρείαστες υπηρεσίες και στις διαφορετικότητες κάθε νοσοκομείου.
Προτείνεται η χρήση πληροφοριακών συστημάτων και η δημιουργία ομάδων για να διαχειριστούν συλλογικά τις υπηρεσίες υγείας και να αντιμετωπιστεί το burnout» ανέφερε η κ. Οικονομοπούλου.
Μαρκέλλα Χαραλαμπάτου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΤΕΠ, Πνευμονολογικό Τμήμα, ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
Το ανεπαρκές σύστημα ΠΦΥ οδηγεί τους ασθενείς σε άχρηστες και περιττές επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Τα ΤΕΠ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά επίγοντα περιστατικά και να μην επιβαρύνονται με επισκέψεις πιο ήπιων περιστατικών.
Άρα πρέπει να αξιολογηθούν τα υπάρχοντα ΤΕΠ με δείκτες συχνότητας επίσκεψης ασθενών, χρόνου παραμονής στα ΤΕΠ και θνησιμότητας. Υπάρχουν ασθενείς που πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν προλαβαίνουν καν να εξεταστούν. Υπάρχουν και ασθενείς που παραμένουν πολύ στα ΤΕΠ και δεν προωθούνται εγκαίρως στις αντίστοιχες κλινικές που πρέπει να νοσηλευτούν.
«Υπάρχει υπερφόρτωση των ΤΕΠ και χρειάζεται άμεσα αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βάσει δεδομένων των πληροφοριακών συστημάτων» είπε η κυρία Χαραλαμπάτου.
Ζωή Γραμματόγλου, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών
Ο ασθενής με καρκίνο πέρα από τις δυσκολίες της νόσου, φοβάται και την υποτροπή και τα νέα καινοτόμα φάρμακα έχουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό. Στην Ελλάδα σημειώνεται καθυστέρηση στην έγκριση και κυκλοφορία νέων καινοτόμων θεραπειών. Επίσης σημειώνονται ελλείψεις λόγω παράλληλων εξαγωγών αυτών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αλλά και των μειωμένων ποσοτήτων που δίνονται στις θυγατρικές φαρμακευτικές εταιρείες.
«Βάσει έρευνας που έκανε το ΚΕΦΙ το 28% των ασθενών με καρκίνο δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του και το 32% των ασθενών δεν έχει καν πρόσβαση σε γιατρό. Η ΕΛΟΚ θα υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα ασθενών με καρκίνο» ανέφερε η κυρία Γραμματόγλου.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΣΔΥ, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ
Νικόλαος Σύψας, MD, FISDA Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΤΥΠΕΤ, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, ΓΝΑ «Λαϊκό»
Οι κ.κ. Βατόπουλος και Σύψας αναφέρθηκαν στο φλέγον θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Με την άμεση συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας της «Ομάδας Επιτήρησης της Κατανάλωσης και της Ορθής Χρήσης των Αντιβιοτικών» (ΟΕΚΟΧΑ) μειώθηκε η κατανάλωση αντιβιοτικών χωρίς να επηρεαστεί η θνησιμότητα στα νοσοκομεία. Με ενημέρωση, παρεμβάσεις και έλεγχο των συνταγών έγινε ορθολογική χρήση των αντιβιωτικών στα νοσοκομεία, χωρίς να κινδυνεύσει η ασφάλεια των ασθενών.

Γιώργος Γιαννόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Υγείας
«Η πρόσφατη επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης συστάθηκε με γνώμονα τη συγκράτηση της δαπάνης, αλλιώς το σύστημα υγείας δεν θα είναι βιώσιμο» ανέφερε ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας.
Το μεγάλο κόστος των καινοτόμων φαρμάκων συμβάλλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αναβαθμίζεται συνεχώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και έχουμε το παράδειγμα της μείωσης του κόστους θεραπειών για την Ηπατίτιδα C. Θα αξιολογούνται η τεκμηρίωση, η εκτίμηση κόστους-αποτελεσματικότητας, η προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις υφιστάμενες θεραπείες και το η ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη που καλύπτει ένα καινοτόμο φάρμακο.
Τα μητρώα χρονίων παθήσεων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις θεραπείες. Η ψηφιοποίηση πρωτοκόλλων και μητρώων λειτουργούν στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της υγείας.
Η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων θα αντιμετωπιστεί με το νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού.
Τέλος θα αναθεωρηθούν όλες οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και η σχέση τους με τους επαγγελματίες υγείας.

Δέσποινα Μακριδάκη, A΄ Αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ)
Στα νοσοκομεία χορηγούνται ειδικά νοσοκομειακά φάρμακα όπως: ορφανά φάρμακα, ευπαθή φάρμακα, φάρμακα κλινικών μελετών, και θεραπείες πρώιμης πρόσβασης. Ο πιο ασφαλής τόπος χορήγησης αυτών των φαρμάκων είναι τα νοσοκομεία.
Μέσα στο 2016 σημειώθηκε αύξηση των κυτταροστατικών φαρμάκων και γενικά νέων και ακριβών φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα ανεβάζουν τη δαπάνη και χρήζουν αυστηρότερου ελέγχου.
Είσης υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε αντιρετροϊκά, αντικαταθλιπτικά και καρδιολογικά φάρμακα.
Υπάρχει δυσαναλογία αριθμού νοσοκομειακών ιατρών και φαρμακοποιών σε διάφορες υγειονομικές περιφέρειες.
«Μέσα στις προτάσεις αναφέρουμε το σωστό σχεδιασμό προμηθειών, τη χρήση ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων τις ενιαίες βάσεις δεδομένων ασθενών και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και πνεύμα συνεργασίας» δήλωσε η κυρία Μακριδάκη.

Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αρμόδιος για θέματα νοσοκομείων, Γενικός Διευθυντής Vian, Αντιπρόεδρος Vianex
Η υπόχρηματοδότηση έχει οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε οριακό σημείο διακυβεύοντας, αν δεν γίνουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις, ακόμα και τη βιωσιμότητα του, καθώς και το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών στην απρόσκοπτη και χωρίς εκπτώσεις πρόσβαση τους στις απαιτούμενες θεραπείες.
Δικαίωμα που ο φαρμακευτικός κλάδος υπερασπίστηκε όλα τα χρόνια της κρίσης με θυσίες και κόστος, καλύπτοντας την υπέρογκη υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης. Η σημερινή κατάσταση πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζει ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη και το κυριότερο, ούτε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Εξαντλεί τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος και δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης τόσο στην κλινική έρευνα όσο και στη παραγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα μας.
Το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης που βρίσκεται σήμερα κάτω από 2 δις, είναι ανεπαρκές για μία ολοκληρωμένη φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας.
«Τα νέα οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα δεν συνιστούν καμία δομική μεταρρύθμιση αλλά διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα και μάλιστα εις βάρος των Ελλήνων ασθενών, των οποίων η συμμετοχή παρά τα μέτρα αυξάνεται» τόνισε ο κ. Παναγούλιας.
Αυτά τα μέτρα δεν στόχευσαν στη μείωση του όγκου κατανάλωσης και στον αριθμό των συνταγών.
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημειώθηκε με μεγάλη μείωση των τιμών και με τα εισπρακτικά μέτρα όπως τα rebate και τωνclaw back.
«Η μόνη λύση αξιόπιστου ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η μείωση του όγκου κατανάλωσης, γιατί οι συνεχείς μειώσεις τιμών καθιστά την επένδυση στην παραγωγή φαρμάκων μη βιώσιμη» ανέφερε ο κ. Παναγούλιας.
Ο έλεγχος και των άλλων κέντρων κόστους, τα οποία και αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής δαπάνης, είναι μονόδρομος για τον εξορθολογιασμό του συστήματος Υγείας.

Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων ELPEN
«Κανονικά οι επενδύσεις θα έπρεπε να είναι εκτός νοσοκομειακού τομέα. Οι αποδοτικές επενδύσεις θα έπρεπε να γίνουν κυρίως στο σύστημα παιδείας, εκπαίδευσης, πρόληψης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης» ανέφερε ο κ. Πενταφράγκας.
Το ανεκδιήγητο σύστημα εκπτώσεων και το σύστημα τιμολόγησης δεν έχει σχέση με συστήματα υγείας άλλων χωρών που έχουν άλλους φορολογικούς συντελεστές, άλλη πρόσβαση στο χρήμα και άλλο λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων. Επίσης η διείσδυση των γενοσήμων ξεπερνά το 65% σε άλλες χώρες, ενώ στω χώρα μας ακόμα υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχουμε την υψηλότερη τιμή γενοσήμων στην Ευρώπη.

Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων, «Θετική Φωνή» Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται ελλείψεις στα φάρμακα υψηλού κόστους όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά.
Ο σύλλογός μας ζητά κλ

ειστούς προϋπολογισμούς, απλοποίηση διαδικασιών απέναντι στους προμηθευτές των νοσοκομείων και τη λειτουρ΄γία της επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών.

Αικατερίνη Τσιατά, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος, ΠΓΝ Πατρών (ΡΙΟ) «Παναγία Η Βοήθεια», Φαρμακοποιός

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της δαπάνης είναι: ο προϋπολογισμός, οι λίστες φαρμάκων, ο μέσος όρος κατανάλωσης και η ανάλυση δαπανών ανά τετράμηνο» ανέφερε η κυρία Τσιατά.
Οι θεσμοθετημένες επιτροπές σε ένα νοσοκομείο όπως αυτές των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, των ογκολογικών φαρμάκων και το επιστημονικό συμβούλιο εργάζονται στην κατεύθυνση του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Το νοσοκομείο μας είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις ειδικές λοιμώξεις και για τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων. Υπάρχει αύξηση στα αντιρετροϊκά, αιματολογικά, και ογκολογικά φάρμακα. Υπήρξε όμως μείωση στα αντιβιοτικά, αντιμηκυτιασικά κ.α. Στο νοσοκομείο του Ρίου η μείωση της δαπάνης στο 1ο τετράμηνο του 2017 ξεπέρασε τις 200 χιλ. ευρώ» επεσήμανε η κυρία Τσιατά.

Δρ. Θεόδωρος Κοματάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπουργείο Υγείας
Χρειάζεται σωστή προσέγγιση της δαπάνης και της αποζημίωσης των φαρμάκων. Απαιτούνται πρωτόκολλα παραγωγής στην ανάλωση φαρμάκων. Η συνολική νοσοκομειακή δαπάνη έφτασε το 1,5 δις το 2015 και αυξήθηκε και το 2016. Επίσης αυξήθηκε η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και ως ποσοστό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης ξεπερνώντας το 30%.
Όταν θεσπίστηκε το μέτρο του νοσοκομειακό claw back, αποφασίστηκαν οι καταβολές να γίνονται σε εξαμηνιαία βάση.
Τα μέτρα που προτείνει ο κ. Κοματάς είναι: η συγκράτηση του κόστους αγοράς φαρμάκων μέσω πωτοκόλλων παραγωγής, η χρηστή διαχείριση φαρμάκων και η προσέγγιση του όγκου αναφοράς με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες και όχι το ΑΕΠ.

Ιωάννα Δέμου, Μέλος ΔΣ DEMO ABEE, Χημικός, MSc Industrial Pharmacy
Η φαρμακοβιομηχανία μέσω των εισπρακτικών μέτρων όπως το clawback, πρακτικά προμηθεύει τα νοσοκομεία με δωρεάν φάρμακα σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Δεν υπάρχει διάκριση στο claw back ανάμεσα στα ακριβά φάρμακα και στα φτηνά φάρμακα όπως είναι τα γενόσημα, που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Οι διαγωνισμοί ακολουθούν αργές διαδικασίες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει ενιαίο πλάισιο» ανέφερε η κυρία Δέμου.
Ανάμεσα στις προτάσεις για τη χορήγηση φαρμάκων στα νοσοκομεία είναι: να καταρτιστεί ενιαίο μητρώο προμηθευτών, να αξιολογούνται οι παραγωγικές δυνατότητες της κάθε εταιρείας και να διαχωριστεί η αντιμετώπιση των φαρμάκων μεταξύ περιπατητικών και ασθενών που νοσηλεύονται.
Ιωάννης Πετράκης, MPharm, Msc, MPH, Market Access, Health Economics & Governmental Affairs, Head of MCO Balkans, Takeda Hellas
Το ΗΤΑ είναι ένα αναγκαίο μέτρο που όλοι συμφωνούμε για τη χρησιμότητά του. Μέχρι τότε όμως πρέπει να διαχειριστούμε το νοσοκομειακό claw back αν και γνωρίζουμε ότι το νοσοκομειακό claw back δεν θα υπάρχει για πάντα, αφού υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση για την κατάργησή του.
Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός βαίνει μειούμενος και αυτό ισχύει και σε επίπεδο κάθε υγειονομικής περιφέρειας και κάθε νοσοκομείου. Έτσι φτάσαμε στα φαινόμενα να μην επαρκεί αυτός ο προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο και οι ασθενείς να έχουν θέματα πρόσβασης.
Με βάση μιας πιλοτικής φαρμακοεπιδημιολογικής έρευνας προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
• Το νοσοκομειακό claw back δεν επηρέασε την πρόσβαση
• Η πρόσβαση επηρεάστηκε από τους μειωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων
Υπάρχουν πολλές ανελαστικές δαπάνες για πολλές θεραπευτικές κατηγορίες. Πρέπει λοιπόν να επανεξεταστούν τα όρια των προϋπολογισμών με πρακτικές τεχνικές αυτόνομης δημιουργίας ορίων προϋπολογισμού φαρμάκου μέσω ανταλλαξιμότητας και συνεργασιών.
Ένα πετυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες είναι η κατανομή πόρων με βάση την έκβαση και την αποδοτικότητα της κάθε θεραπείας.
Με εξαίρεση τους διαγωνισμούς η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα γίνεται σήμερα αποκλειστικά από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς. Θα πρέπει να συσταθεί ειδική ομάδα διαπραγμάτευσης με βάση το χαροφυλάκιο μιας εταιρείας και την κλίμακα. Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε σε συμφωνίες μεταξύ του δημοσίου και των προμηθευτών, με συνεργασία και διάλογο και με κίνητρα για κάθε πλευρά.

Λεωνίδας Τζίμης, DPharm, RPharm, PhD, Διευθυντής Φαρμακευτικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, IHE-Pharmacy Co-Chair
«Στην 7η ΥΠΕ εφαρμόζουμε μέτρα όπως μηχανογράφηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ενιαία καρτέλα ασθενούς, φαρμακοοικονομικά δεδομένα για τους ασθενείς της Πρόνοιας, παρακολούθηση δαπάνης ανά μήνα και αξιολόγηση των συνταγογραφικών δεδομένων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση» ανέφερε ο κ. Τζίμης.

Δρ. Όλγα Οικονόμου, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμ.Τμήματος ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», π. Διοικ. Νοσοκομείων «Σισμανόγλειο – Α. Φλέμινγκ»
«Τα νοσοκομεία υποφέρουν, γιατί οι προϋπολογισμοί που δίνουν στα νοσοκομεία επαρκούν μέχρι το Σεπτέμβριο. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί παλεύουμε καθημερινά για την επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία. Το μέτρο του claw back είναι καταστροφή» ανέφερε η κυρία Οικονόμου.

 

Αθανασία Μπίκα, Προϊσταμένη Τμήματος Πληροφορικής ΕΑΝΠ «Μεταξά»

 

Ο ρόλος της πληροφορικής πρέπει να συμβάλλει στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Κοινή κωδικοποίηση υλικών, ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί και προμήθειες e-procurement βοηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Μαρία Πανουσοπούλου, Στέλεχος Διεύθυνσης Πληροφορικής, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
Η εφαρμογή eΔΑΠΥ Παροχών, που αφορά υποβολές δαπανών συμβεβλημένων παρόχων και Φαρμακείων, για Υγειονομικό Υλικό, Θεραπευτικά Μέσα και Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, σήμερα έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί το σύστημαe-ΔΑΠΥ, το οποίο αφορά τον τρόπο καταχώρησης γνωματεύσεων. Όπως γνωρίζετε όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναλώσιμα, προϊόντα ειδικής διατροφής μόνο από συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Για τις χειρόγραφες γνωματεύσεις μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να έχουμε πληροφόρηση αν ο συνταγογράφων ιατρός ήταν συμβεβλημένος ή όχι.
Ενώ τώρα οι γνωματεύσεις, οι αιμοκαθάρσεις και ό,τι άλλο αφορά τους ασφαλισμένους μπορούν πλέον να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο.

Σπύρος Κρουσταλάκης, Διευθυντής Πληροφορικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Σήμερα υπάρχει εξέλιξη στη αξιοποίηση της τεχνολογίας, γιατί οι χρήστες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι. Έχουν ωριμάσει και εταιρείες πληροφορικής και παράλληλα οι διοκήσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων έγιναν περισσότερο δεκτικές σε νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
Η γενιά των millennials είναι πλέον η πιο δυναμική μερίδα καταναλωτών σε προϊόντα τεχνολογίας. Αυτοί έχουν πλεόν την απαίτηση για ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε μία ιδιωτική κλινική από το κλείσιμο των ραντεβού, μέχρι την ασφαλή αποθήκευση δεδομένων σε clouds.

Ουρανία Θεολογίτη, Διευθύντρια Εφαρμογών Πληροφορικής, Όμιλος ΙΑΣΩ
Μέσα στις βασικές προκλήσεις για τις νέες τεχνολογίες στις ιδιωτικές κλινικές είναιο μεγάλος όγκος πληροφορίας (big data), που είναι φαινόμενο της εποχής. Επίσης δεν παρακολουθούνται πλέον μόνο τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και δεδομένα επιδημιολογικά, ιατρικά, διαγνωστικά κ.α. Το κανονιστικό πλαίσιο είναι αυστηρό και υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και στιν κλάδο των ιδιωτικών κλινικών. Οι αλλαγές στον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών κλινικών πρέπει επίσης να ενσωματωθούν στα συστήματά μας.
Υπάρχει πλέον δυνατότητα διασύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ και ανάλυσης δεδομένων με business analytics.

 

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.