Ιωάννης Αντωνόπουλος

Ανθρώπινες σχέσεις – ο άνθρωπος στο μεταίχμιο

Ανθρώπινες σχέσεις – ο άνθρωπος στο μεταίχμιο
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ανθρώπινες σχέσεις - ο άνθρωπος στο μεταίχμιο

Πεποιθήσεις , σκέψεις » εγκλωβισμένες » στο μεταίχμιο , μεταξύ του θέλω και του πρέπει , συναισθήματα που αντί να εκφράσει ο άνθρωπος μένουν μέσα του αντί να πάρουν μορφή με τη τέχνη της γλώσσας και το ύφος της φαντασίας του νου μετατρέπονται  σε συναισθήματα δύσκαμπτα – ανέκφραστα ερεθίσματα που έχουν βασικό χαρακτηριστικό την αδυναμία της διέγερσης του ανθρώπου σε σκοπό της δημιουργίας και της έκφρασης .
Η ψυχική υγεία ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να καταπολεμάει τα καθημερινά του άγχη σύμφωνα με τον ΠΟΥ . Ως άγχος θα μπορούσαμε να ορίσουμε τις δυσκολίες που συναντάμε , τα γεγονότα εκείνα που διαδραματίζουν ένα ρόλο – βίωμα στη ζωή μας και απαιτούν την » αντίδραση » μας , το τρόπο εκείνο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη κάθε δυσκολία . Συχνά γίνεται λόγος για την επικοινωνία , μια αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τη καθιέρωση των λύσεων που οδηγούν στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπου μέσα στο κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων όπως είναι η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους , πραγμάτωση των επιθυμιών – στόχων μέσα στο κοινωνικό σύνολο , την έκφραση και τη διαχείριση  των αναγκών του καθώς και την ικανότητα να θέτει στόχους πραγματοποιήσιμους για το μέλλον .
Η περιθωριοποίηση είναι μια κατάσταση απομόνωσης του ανθρώπου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα σοβαρό γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εύκολα στο στιγματισμό του . Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που βρίσκονται στο περιθώριο είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση , η ανασφάλεια , το αίσθημα της απώλειας της αποδοχής των άλλων , » φόβος » συναναστροφής με τους άλλους , αυξημένα επίπεδα άγχους .
Που μπορεί να οδηγήσει η περιθωριοποίηση τον άνθρωπο ;
Τον κάνει επιθετικό – αρνητικό σε νέες εμπειρίες .
Η κοινωνικοποίηση ενισχύει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο μέσα από τη καθημερινή » τριβή » να ενισχύσει τις δεξιότητες του πχ επικοινωνία και συναναστροφή – ένας άνθρωπος στο » περιθώριο » δεν έχει πρόσβαση στο κοινωνικό » βίωμα » .
Η έκφραση με λεκτικά ή μη λεκτικά μέσα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να χαίρεται στο έπακρο την υγεία του απολαμβάνοντας τη ζωή του και τα » δώρα » της στο έπακρο .

Ιωάννης Αντωνόπουλος – Ψυχολόγος

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.