Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

43 χρόνια μετά το αμερικανόπνευστο, φασιστικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της Γριβικής ΕΟΚΑ Β

43 χρόνια μετά το αμερικανόπνευστο, φασιστικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της Γριβικής ΕΟΚΑ Β
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ομιλία Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους 4 ήρωες του Άη Γιάννη

13 Ιουλίου 2017, Μνημείο τεσσάρων Ηρώων της Αντίστασης – Πλατεία Αλκής

 

 

Συμπληρώνονται φέτος 43 χρόνια μετά το αμερικανόπνευστο, φασιστικό πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας και της Γριβικής ΕΟΚΑ Β’ και από τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή. Αναπόφευκτα τούτες τις μέρες η μνήμη γυρίζει πίσω, πρωτίστως σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στο φασισμό και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την δημοκρατία και την ελευθερία. Σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι στο πεδίο της τιμής και της αξιοπρέπειας, για τη δική μας ελευθερία, για τη δημοκρατία και για τα δίκαια του κυπριακού λαού. Η θυσία τους αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, γιατί τα θαρραλέα βήματα τους στο πάνθεο των ηρώων τα καθόρισε το χρέος απέναντι στη τιμή και τη συνείδηση τους.

 

Ανάμεσα σε αυτούς και αμέτρητα στελέχη του Λαϊκού Κινήματος. Ως ΑΚΕΛ, μπορούμε και δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι, γιατί στις γραμμές της Αριστεράς γαλουχήθηκαν ήρωες πραγματικοί. Άνθρωποι που δεν ήθελαν με τη ζωή τους να ξεχωρίσουν από τους πολλούς, αλλά να ενωθούν μαζί τους για να αγωνιστούν για το αύριο. Άνθρωποι που ξεχώρισαν, όμως, με το θάνατο τους. Ξεχώρισαν γιατί την κρίσιμη ώρα έμειναν πιστοί στα ιδανικά και στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Γιατί πολέμησαν παλικαρίσια την προδοσία και το έγκλημα που διέταξαν οι εχθροί της Κύπρου.

 

Μνημονεύουμε σήμερα και αποτίνουμε τον ελάχιστο και οφειλόμενο φόρο τιμής στους Γιώργο Χατζηστεφανή, Αχιλλέα Κουρτελλή, Γιώργο Χαραλάμπους και Αντρέα Θεοδοσίου. Τέσσερις ηρωικές μορφές που αντιστάθηκαν με άλλους δημοκρατικούς πολίτες ενάντια στα τανκς και τους ξενοκίνητους πραξικοπηματίες της ελληνικής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’.  Οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, του εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης.

 

Ο Γιώργος Χατζηστεφανή ήταν 46 ετών, οικοδόμος και μέλος του ΑΚΕΛ. Ήταν νυμφευμένος με την Αντριάνα Γεωργίου Χατζηστεφανή και είχαν τρεις κόρες: την Άννα, τη Νίτσα και τη Δώρα. Άνθρωπος οικογενειάρχης και φιλήσυχος. Τα προβλήματα του απλού ανθρώπου τα ένιωθε σαν δικά του. Πάλευε καθημερινά για το μεροκάματο και προσπαθούσε να φέρει σε πέρας τις ανάγκες της οικογένειάς του.

 

Το μαύρο πρωινό της 15ης Ιουλίου του 1974, με το άκουσμα του πραξικοπήματος, έφυγε με το ημιφορτηγό του από το σπίτι της αγαπημένης του οικογένειας για να πάει στο καφενείο. Για να φωνάξει ότι «ο Μακάριος ζει» και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες. Δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του.

 

Στο αυτοκίνητό του και ο μόλις 14 ετών Αντρέας Θεοδοσίου. Το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Θεοδόση και της Πετρούς Θεοδοσίου. Μαθητής ακόμα, μέλος της ΕΔΟΝ. Εκείνη τη μέρα έκρινε χρέος του να πάει μαζί με τους άλλους. Η μάνα του άδικα προσπαθεί να τον μεταπείσει. Ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους που είχε επιβιβαστεί στα αυτοκίνητα και είχε βγει στους δρόμους, όμως δεν είχε ιδέα ότι το μικρό του παιδί θα τον ακολουθούσε. Οι ριπές των πραξικοπηματιών σταματούν τη ζωή του 14χρονου Αντρέα. Το μικρότερο θύμα του πραξικοπήματος. Το παράπονο των γονιών του πικρό, αφού οι ίδιοι αναγκάστηκαν να σκάψουν τον τάφο του παιδιού τους, και ενώ πρώτα οι πραξικοπηματίες τους έδιωξαν τρεις φορές από το κοιμητήριο.

 

Ο Αχιλλέας Κουρτελλής ήταν 24 ετών, o μικρότερος γιος από πολυμελή οικογένεια με εφτά παιδιά. Είχε ξεκινήσει το γάμο και τη ζωή του και εργαζόταν ως πλανοδιοπώλης για το μεροκάματο. Νέος που ξεχώριζε για την εργατικότητα και το ήθος του, γαλουχημένος με τις αρχές και τις αξίες της ΕΔΟΝ, της οποίας ήταν μέλος. Ο Αχιλλέας θεωρεί καθήκον του εκείνο το πρωί να συμμετέχει μαζί με όλους τους άλλους στον αγώνα για υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Τα όπλα των πραξικοπηματιών στράφηκαν αλύπητα εναντίον του.

 

Ο Γιώργος Χαραλάμπους ήταν 17 ετών, το πέμπτο παιδί στη σειρά από τα έξι παιδιά του Χαράλαμπου και της Αντριάνας Χαραλάμπους. Ο Γιώργος από νεαρή ηλικία έγινε μέλος της ΕΔΟΝ και ρίχθηκε στη βιοπάλη, εργαζόμενος ως πελεκάνος. Είχε, όπως και τα αδέλφια του, ψηλά στη συνείδησή του την έγνοια για τον συνάνθρωπό του. Έτσι τους έμαθαν οι γονείς τους. Παρόλη την φτώχεια και τις δυσκολίες, η πίστη και η αφοσίωση στο ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ ήταν για όλη την οικογένεια τρόπος ζωής.

 

Τη μαύρη εκείνη μέρα του Ιούλη, ο Κόκος ήταν στη δουλειά. Με το άκουσμα του μαντάτου, έφυγε τρέχοντας για το σπίτι και ακολούθως βρέθηκε στην πλατεία. Επιβιβάστηκε μαζί με άλλους σε ένα από τα αυτοκίνητα. Δολοφονήθηκε στα 17 του χρόνια.

 

Στις 15 του μαύρου Ιουλίου του 1974, οι τέσσερις ήρωες δεν υπήρχε περίπτωση να διαλέξουν λάθος πλευρά μπροστά στο δίλημμα δημοκρατία ή φασισμός, ή να δειλιάσουν μπροστά στους κινδύνους για τη ζωή τους από την εγκληματική δράση των πραξικοπηματιών. Ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λάρνακας για να σμίξουν και τη δική τους φωνή με άλλους δημοκρατικούς πολίτες. Χωρίς ταλαντεύσεις, αλλά με περίσσιο ψυχικό σθένος. Η αντίστασή τους δεν ήταν μια στιγμή αυθορμητισμού, αλλά μια συνειδητή επιλογή που βρίσκει την αφετηρία της στις αρχές και τις αξίες που διδάχθηκαν στις τάξεις του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ, της ΠΕΟ και του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος.

 

Καταθέτουμε και φέτος τα στεφάνια στη θυσία των ηρώων του λαού μας. Των πραγματικών ηρώων. Αυτών που δε λογάριασαν τη ζωή τους. Αυτή τη θυσία τιμούμε σήμερα, αναλαμβάνοντας την ιερή υποχρέωση να τη δικαιώσουμε. Να μην επιτρέψουμε να πάει χαμένη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σβήσει μαζί με το τελευταίο δάκρυ της χαροκαμένης μάνας, ούτε να χαθεί με το πέρασμα του χρόνου.

 

Δυστυχώς η πρόσφατη κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Ελβετία, αναγκάζει το λαό μας να συνεχίσει να πορεύεται στον μαρτυρικό του Γολγοθά. Πρόκειται για μια αρνητικότατη εξέλιξη, οι συνέπειες της οποίας είναι κάτι περισσότερο από ορατές για την πατρίδα και το λαό μας, Ε/Κ και Τ/Κ.

 

Είναι γι’ αυτό που η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, μακριά από αφοριστικές προσεγγίσεις που ακολούθησαν την αποτυχία της διάσκεψης, περί αδυναμίας λύσης του κυπριακού. Προσεγγίσεις, που οδηγούν σε παραίτηση από τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση και τελικά σε αποδοχή της κατοχής και της διχοτόμησης.

 

Αντίστοιχα, θέσεις ή απειλές όπως από τη πρώτη στιγμή εκφράστηκαν από τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών για εκτροχιασμό από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, είναι επικίνδυνες και καταδικαστέες, αφού παραπέμπουν σε προσάρτηση των κατεχόμενων από την Τουρκία ή σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

 

Για τούτο και θέσεις στην Ε/κ πλευρά, που προβάλλονται με αυξημένη ένταση και σε διάφορες παραλλαγές, για εκτροπή από το συμφωνημένο στόχο της λύσης ΔΔΟ αλλά και για αναζήτηση της λύσης εκτός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι φανερό ότι θα οδηγήσουν σε περιπέτειες, διευκολύνοντας έτσι την πιθανή υλοποίηση τυχοδιωκτικών επιδιώξεων της Τουρκίας.

 

Αντίθετα, χωρίς ψευδαισθήσεις ως προς την μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος, ως ΑΚΕΛ θεωρούμαι αναγκαίο να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων και η εργασία των τελευταίων χρόνων.

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο, κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τους κινδύνους και τις προκλήσεις που προκύπτουν για την πατρίδα μας την επόμενη μέρα της αποτυχίας στην Ελβετία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ήδη εργαζόμαστε ως ΑΚΕΛ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Σ.Α του ΟΗΕ

 

Η δυνατότητα υλοποίησης όμως αυτού του στόχου διέρχεται μέσα από την κατάδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας, η οποία διαχρονικά αλλά και σ’ αυτή τη περίπτωση συνιστά τον κύριο λόγο συνέχισης της διαίρεσης της πατρίδας μας. Γιατί είναι πιστεύουμε αφέλεια, κάποιος να ισχυρίζεται ότι αν η κατοχική Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια ήθελε πραγματικά και ήταν διακαής της στόχος να λύσει το Κυπριακό, αυτό δεν θα ήταν ήδη λυμένο.

 

Άλλωστε το βαθμό της δέσμευσης και της επιθυμίας της Τουρκίας για λύση του κυπριακού τον διαπιστώσαμε ξανά στο Κραν Μοντάνα, όπου δεν πρόλαβε καλά-καλά να τελειώσει η διάσκεψη και ο κ. Τσαβούσογλού μιλούσε ήδη προκλητικά για λύση έξω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος απειλούσε με σχέδια β’ και γ’.

 

Τούτες όμως οι διαπιστώσεις δεν απαλλάσσουν την πλευρά μας από ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις που στο παρελθόν, σε αρκετές δυστυχώς  περιπτώσεις, διευκόλυναν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και δεν επέτρεψαν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευκαιριών που υπήρξαν.

 

Είναι με μεγάλη λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία που διαπιστώνουμε ότι και στην παρούσα διαδικασία και πολιτική συγκυρία δεν αποφεύχθηκαν λάθη, παλινδρομήσεις και παραλείψεις στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη, τόσο κατά τους τελευταίους μήνες αλλά και στο Κραν Μοντάνα.

 

Ανάμεσα στους χειρισμούς που ζήμιωσαν την προσπάθειά μας, υπήρξε για παράδειγμα η αναίτια και ακατανόητη αποχώρηση από το Μόντ Πελεράν 1, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν θετικά.

 

Σκοπιμότητες όμως και παλινδρομήσεις από πλευράς του κ. Αναστασιάδη καταγράφηκαν και με την αναφορά του νόμου του Συναγερμού για το ενωτικό δημοψήφισμα, αντί της αναπομπής του νόμου του ναζιστικού ΕΛΑΜ, με σοβαρό κίνδυνο ο κ. Ακκιντζί να ξαναδιέκοπτε τις συνομιλίες όπως πολύ κακώς έπραξε και προηγουμένως.

 

Ανάλογα συνέβηκε από πλευράς του κ. Αναστασιάδη και με τη διαδικαστική πρόταξη που αιφνιδιαστικά έθεσε για προηγούμενη συμφωνία στα κεφάλαια της ασφάλειας και του εδαφικού, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Θέση στην οποία αν επέμενε μέχρι τέλους, θα προκαλούσε έμφραγμα στις συνομιλίες με ταυτόχρονη απόδοση των ευθυνών στην Ε/κ πλευρά.

 

Ακόμη περισσότερο ζημιογόνα ήταν η εγκατάλειψη της προϋπόθεσης για να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στην εσωτερική πτυχή  προτού πάμε σε διάσκεψη για τη διεθνή πτυχή. Ειδικότερα, ενώ στο Κραν Μοντάνα επιβεβαιώθηκε αυτό που ως ΑΚΕΛ τονίζαμε για τη σημαντική διεθνή στήριξη προς τις θέσεις της Ε/κ πλευράς στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, η τούρκικη πλευρά πέτυχε να κρύβεται πίσω από απαιτήσεις της στα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής.

 

Σε αυτό το σημείο επιτρέψετε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στην Ελληνική κυβέρνηση για την καθοριστική συμβολή της στην ανακίνηση και άντληση σημαντικής διεθνούς στήριξης επί των θέσεων της Ε/κ πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 

Σε ότι αφορά την διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, σκοπιμότητες και κακοί χειρισμοί δεν επέτρεψαν την ορθή διαχείριση και την αξιοποίηση της σοβαρής ευκαιρίας που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού δημιούργησε η κατ’ ιδίαν δέσμευση της Τούρκικης πλευράς απέναντι στον ίδιο τον Γ.Γ του ΟΗΕ για το θέμα της ασφάλειας, έστω και αν τελικά ο κ. Τσαβούσογλου την αρνήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν αυτή παρουσιάστηκε από τον κ. Γκουτέρες. Δέσμευση για αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες που προέβλεπε άμεση κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την θέση για παραμονή αγήματος μερικών εκατοντάδων Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών, με ρήτρα αναθεώρησης ή κατάργησης σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Το τραγικότερο βέβαια θα είναι εξαιτίας αυτής της πολύ κακής διαχείρισης να μας επιρριφθούν και ευθύνες από πάνω, πέραν των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας που τηρεί ο κ. Γκουτέρες μέχρι τώρα, εκθειάζοντας μάλιστα  την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας για λύση. Ο Γ.Γ του ΟΗΕ τηρεί αυτή τη στάση, παρά το ότι με βάση τη θέση της πλευράς μας ξεγελάστηκε, αν όχι εξαπατήθηκε από την Τουρκία και τον κ. Τσαβούσογλου.

 

Η καταγραφή των γεγονότων με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται ο ΟΗΕ με την εκδοχή της Ε/κ πλευράς, αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμης και κομβικής σημασίας πρόκληση.

 

Ο τρόπος επιμερισμού ευθυνών θα είναι εξ’ αντικειμένου καθοριστικής σημασίας  προς δύο κατευθύνσεις. Αφ’ ενός ως προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του κόστους για την Τουρκία,  αφού μόνο αν η διεθνής κοινότητα θα την θεωρεί υπεύθυνη για τη μη λύση θα είναι δυνατόν να της ασκήσει επιρροή και πιέσεις για αναθεώρηση της στάσης της στο Κυπριακό. Αφ’ ετέρου είναι σημαντικός γιατί θα μας θωρακίσει πολιτικά καθιστώντας αποτελεσματικότερη την αποτροπή πιθανών νέων τετελεσμένων ή τυχοδιωκτισμών που ενδεχομένως θα επιχειρήσει να προκαλέσει η Τουρκία είτε στο Κυπριακό, είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

Είναι αλήθεια όμως ότι προκαλεί σοβαρά ερωτήματα η ανασφάλεια που εκπέμπει ο Νίκος Αναστασιάδης και η ηγεσία του Συναγερμού ως προς την στάση που θα τηρήσει ο ΟΗΕ επί του θέματος του καταλογισμού ευθυνών. Την ώρα που αυτοεγκωμιάζονται για τους αριστοτεχνικούς τους χειρισμούς στο Κραν Μοντάνα και επικαλούνται την απόλυτη αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, προβαίνουν σε μια αγχώδη απόπειρα  να φορτώσουν από τώρα είτε στο ΑΚΕΛ, είτε σε σκοπιμότητες των εκπροσώπων του ΟΗΕ μια πιθανή απενοχοποίηση της Τουρκίας ή/και επιμερισμό ευθυνών στη πλευρά μας.

 

Σε αυτή την πολιτικά ανέντιμη στάση και την απόπειρα φίμωσης του ΑΚΕΛ από πλευράς Αναστασιάδη-Συναγερμού έχουμε τρία πράγματα να τους πούμε.

 

Πρώτο, ο Ν. Αναστασιάδης όπως και όλοι οι προκάτοχοι του, κρίνεται από τα αποτελέσματα των δικών του πράξεων ή παραλείψεων και όχι από την κριτική της αντιπολίτευσης, δίκαιη ή άδικη. Εκ του αποτελέσματος απέτυχε να κάμψει τη τουρκική αδιαλλαξία και να λύσει το κυπριακό ενώ αναμένεται να κριθεί και από το κατά πόσο θα πετύχει να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία και να πείσει για τη δική του βούληση για λύση.

 

Δεύτερο, όταν ως ΑΚΕΛ στηρίζαμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μιλούσαμε κατά τους κυβερνώντες πατριωτικά.
Όταν και όποτε ασκούμε κριτική στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη, μιλούμε τουρκικά κατά τον Συναγερμό και την κυβέρνηση!!
Επαναβεβαιώνουν έτσι, μέρες που είναι, τη δημοκρατικότητα και την ανθρωπιά τους….

 

Τρίτο, η ηγεσία του Συναγερμού και ο κ. Αναστασιάδης, που ψήφισαν την εκ περιτροπής προεδρία και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του σχεδίου Ανάν για παραμονή  της συνθήκης εγγυήσεων καθώς επίσης την σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων σε μια δεκαπενταετία, το λιγότερο πρέπει να είναι προσεχτικοί απέναντι στο ΑΚΕΛ και όχι να έχουν το θράσος να αφήνουν αιχμές ως προς το τι είναι έτοιμο το κόμμα μας να αποδεχτεί στο πλαίσιο της λύσης. Δεν τους επιτρέπουμε ούτε να αμφισβητούν τον πατριωτισμό και τις προθέσεις της Αριστεράς αλλά ούτε και να μας φιμώσουν μέσα από πραχτικές σκοτεινών-παρωχημένων εποχών.

 

Πραχτικές που θυμίζουμε πως οδήγησαν στο ματοκύλισμα της Κύπρου, με την Αριστερά να δίνει ακριβό τίμημα για την πατρίδα την ώρα που άλλοι πρόδιδαν την Κύπρο και την παραδίδαν στους Τούρκους. Οι περισσότεροι των οποίων να σημειώσουμε, ακόμη στεγάζονται πολιτικά στον Συναγερμό.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Τα πολλά χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, η στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας, οι ισχυροί νατοϊκοί της προστάτες και σύμμαχοι, η τουρκική αδιαλλαξία, η απογοήτευση από τα λάθη και την επικράτηση σκοπιμοτήτων ή ακραίων προσεγγίσεων στην Ε/κ πλευρά, σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε παραίτηση από τον αγώνα για επανένωση του νησιού μας.

 

Αντίθετα, όσο μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια κι αν υπάρχουν στο δρόμο μας, αποτελεί ελάχιστη οφειλή στους ήρωες μας που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Κύπρου, να μην συμβιβαστούμε ποτέ με την κατοχή και τη διχοτόμηση.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, με συναίσθηση της βαριάς ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και στο λαό μας, επιβάλλεται να μην υποστείλουμε αλλά αντιθέτως να κρατήσουμε ψηλά την σημαία της επανένωσης και της απελευθέρωσης του νησιού μας.

 

Το χρέος σ’ αυτούς έφυγαν αλλά και η βαριά ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που έρχονται, επιβάλλει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους να αγωνιζόμαστε για να επουλωθούν οι πληγές στο κορμί της Κύπρου και να οδηγηθεί επιτέλους το πολύπαθο νησί και ο λαός μας σε απάνεμο λιμάνι.

 

Αιωνία σας η μνήμη Γιώργο Χατζηστεφανή, Αχιλλέα Κουρτελλή, Γιώργο Χαραλάμπους και Αντρέα Θεοδοσίου.

 

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.

 

 

 

 

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.