©Mynima-Hellas.com

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου  (ΠΚ) ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗ /  Πανεπιστημίο Κύπρου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ

 

Σειρά δράσεων υλοποιεί το Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου τόσο για τη βελτίωση των  μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών (Caretta caretta και Chelonia mydas), που ωοτοκούν στην Κύπρο και την υπόλοιπη Μεσόγειο, όσο και για τη διερεύνηση μέτρων και πιλοτικής εφαρμογής τους που θα στοχεύουν στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών ψαράδων λόγω ακούσιου εγκλωβισμού θαλάσσιων χελωνών.

 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων του Έργου LIFE EUROTURTLES (Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations”), η ομάδα επιστημόνων από του Κέντρου πραγματοποίησε διήμερη εξόρμηση στην περιοχή Λατσιού, στις 24-26 Ιουλίου 2017.

Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης στην περιοχή, πραγματοποιήθηκαν καταγραφές στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή Πόλις-Γιαλιά (CY4000001) με τη χρήση επιχειρησιακού οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle) σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερωτηματολογίων σε αλιείς και δύτες, ούτως ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές συνάθροισης των θαλάσσιων χελωνών όπως, επίσης, και να καταγραφεί η παρουσία εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων με σκοπό την  αφαίρεσή τους. Τα εγκαταλειμμένα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν σοβαρή απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες και για άλλους θαλάσσιους οργανισμούς αφού υπάρχει κίνδυνος παγίδευσης και θανάτωσής τους.

 

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συνεντεύξεις σε τουρίστες για την καταγραφή των απόψεών τους σχετικά με την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βασισμένης στη διαχείριση της βιολογικής ποικιλότητας. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες της περιοχής ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Έργου LIFE EUROTURTLES.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Ωκεανογραφικό Κέντρο εξασφάλισε το 2016 χρηματοδότηση συνολικού ύψους €701.593 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (Άξονας Nature & Biodiversity), για την υλοποίηση του ερευνητικού Έργου με τίτλο «Συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των μέτρων διατήρησης των Ευρωπαϊκών πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών /Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations” (LIFE EUROTURTLES). Στο εν λόγω Έργο συμμετέχουν ακόμη 8 εταίροι. Συντονίστριά του για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η Δρ Γιάννα Σαμουήλ, Ειδική Επιστήμονας στο Ωκεανογραφικό Κέντρο. Στην ομάδα συγγραφής της πρότασης συμμετείχαν, επίσης, οι Μόνικα Δημητρίου και Γεώργιος Φυττής, Ειδικοί Επιστήμονες στο Ωκεανογραφικό Κέντρο και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών.

Kύριος στόχος του συγκεκριμένου Έργου είναι η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση μέτρων διατήρησης των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, τα οποία θεωρούνται ως προστατευόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την Οδηγία των Οικοτόπων 92/43/EOK (Παραρτήματα ΙΙ και ΙV). Επιπρόσθετα, το Έργο αποσκοπεί, μέσω της διερεύνησης μέτρων και πιλοτικής εφαρμογής τους στην περιοχή Natura 2000 “Πόλις-Γιαλιά” (CY4000001), στη μείωση προβλημάτων που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών ψαράδων λόγω ακούσιου εγκλωβισμού θαλάσσιων χελωνών.

Το Ερευνητικό Έργο LIFE EUROTURTLES, λαμβάνοντας υπόψη την πολυεθνική κατανομή των πληθυσμών αυτών των θαλάσσιων χελωνών (οι οποίες έχουν περιοχές αναπαραγωγής και τροφοληψίας σε διαφορετικές Μεσογειακές χώρες), έχει δημιουργήσει για τις ανάγκες υλοποίησής του μια ευρεία και αξιόλογη ομάδα εταίρων από Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, στο Έργο συμμετέχουν 9 φορείς από 6 χώρες της Μεσογείου. Συντονιστής είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κροατίας. Συμμετέχουν, συγκεκριμένα, το Blue World Institute of Marine Research and Conservation (Κροατία), το Τμήμα Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας “Charles Darwin” του Πανεπιστημίου της Ρώμης, η  WWF Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο Primorska (Σλοβενία), το Nature Trust Malta (Μάλτα), ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας – ΑΡΧΕΛΩΝ (Ελλάδα), και από την Κύπρο το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Το Ωκεανογραφικό είναι και ο εθνικός συντονιστής δράσεων για την Κύπρο.

Το Έργο έχει συνολική διάρκεια 5 ετών (1 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι 31 Αυγούστου 2021), και συνολικό προϋπολογισμό €5.116.167.

dionysd@ucy.ac.cy

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login