Sinogeorgos - ©Mynima-Hellas.com

Η Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

Η Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια, οργανώνει έναν Εριστικό Διάλογο (Debate) στην εκδήλωση «Αριστοτέλης-Μέγας Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2017 στις 18:30 με 20:45, στην Αποθήκη Δ, στον Προβλήτα 1 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι.
Ο Διάλογος θα βασίζεται στο απόφθεγμα του Αριστοτέλη «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί ότι πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων».
Στον Εριστικό Διάλογο θα συμμετέχουν η κ. Ζωή Διδίλη, φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η κ. Κοραλία Κοντού, φοιτήτρια Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον «Αριστοτέλη τον Μέγιστο των Φιλοσόφων» ολοκληρώνει τη σειρά των επτά εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες, στο πλαίσιο της δράσης: «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα», που αφορούσε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας με αφιερώματα στη ζωή και το έργο των δύο μεγάλων Μακεδόνων, του Αριστοτέλη και του μαθητή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η τελευταία αυτή εκδήλωση, όπως και όλες οι προηγούμενες που διοργανώθηκαν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει σκοπό να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό και να προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αιχμή το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» ιδρύθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και έχει σκοπό την προώθηση της έρευνας, κατάρτισης, πληροφόρησης και μετεκπαίδευσης στον τομέα της διαπολιτισμικής πολιτικής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι δραστηριότητες της Έδρας είναι οι εξής:
– Το μάθημα «Πολιτιστική διπλωματία» εντάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
– Προγράμματα Εξειδίκευσης που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό: όπως «Δικαιώματα του Ανθρώπου και Διαπολιτισμική Πολιτική», αλλά και σεμινάρια ανοιχτά στο κοινό όπως η απαγόρευση των διακρίσεων.
– Θερινές Ακαδημίες για την «Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη, με έμφαση στα δικαιώματα των προσφύγων» και βιωματικά εργαστήρια.
– Πρακτική άσκηση που απευθύνεται σε νέους και νέες που έχουν συμπληρώσει ένα μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής φοίτησής τους.
– Βιβλία και δημοσιεύσεις σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή,
– Διαγωνισμοί και συνεργασία με σχολεία,
– Συνέδρια και τιμητικές εκδηλώσεις σε πρόσωπα που τίμησαν τους σκοπούς της UNESCO.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:


18.30-19.00: Προσέλευση
19.00-19.20: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
• Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας
• Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βούλα Πατουλίδου
• Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος
19.20-19.25: Παρουσίαση θεματικού Βίντεο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
19.25-19.35: Ομιλία με θέμα: «Η πολιτιστική κληρονομιά του Αριστοτέλη και του Μ. Αλεξάνδρου ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης», Στέλλα Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
19:35-19:55: Εριστικοί Λόγοι – η Επιστημονική, Ρητορική και Παιδαγωγική μέθοδος διδασκαλίας του Αριστοτέλη, Ομάδα φοιτητών Έδρας UNESCO διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
19:55-20.00: Προλογισμός μουσικοχορευτικής παράστασης με παρουσίαση βίντεο, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Φλώρος Θεόδωρος
20.00-20:25: Μουσικοχορευτική παράσταση από την αρχαία Ελλάδα, Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
20:25-20:45: Ομιλία με θέμα: «Ο Αριστοτέλης για τη γνώση και τον άνθρωπο», Βασίλης Μπετσάκος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
20:45: Λήξη εκδήλωσης – Γευσιγνωσία και Οινογευσία

 

————————————————————————-
Πληροφορίες:
Αν. Καθηγ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, τηλ. 2310-891442,
e-mail: danag@uom.gr

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mynima Hellas News *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.