Sinogeorgos - ©Mynima-Hellas.com

Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ :Μόνη βιώσιμη λύση τα 2 κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά

Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ :Μόνη βιώσιμη λύση τα 2 κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Μόνη βιώσιμη λύση τα 2 κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ είπαν οι 28 στο Νετανιάχου

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών μετέφερε ομόφωνα στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, την θέση των 28 πως η μόνη βιώσιμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη είναι η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, στα όρια του 1967, με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και σεβασμό στο διεθνές καθεστώς της πόλης, ώσπου το τελικό της καθεστώς προσδιοριστεί με απευθείας συνομιλίες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υποστήριξε σε παρέμβασή του κατά το άτυπο πρόγευμα εργασίας των 28 με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.Το πρόγευμα, το οποίο και χαιρέτισε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η διεξαγωγή διαλόγου είναι πάντοτε σημαντική, είχε ως επίκεντρο την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Η ελληνική θέση στο ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή, δήλωσε από της Βρυξέλλες και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Παραθέτουμε τη δήλωση  του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 11.12.2017)

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, εδώ στις Βρυξέλλες, κουβεντιάσαμε δύο θέματα. Είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, όπου υπογραμμίσαμε την εκτίμηση που έχουμε διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση και η μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δεν αποτελεί συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή. Υπογραμμίσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει λύση των δύο κρατών, δηλαδή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ. Στη συνέχεια είχαμε μία συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, όπου υπογράμμισα την ανάγκη, πρώτον, στη Συρία να υπάρξουν έγκαιρα σχεδιασμοί για την ανοικοδόμησή της και για τη συμβολή ειδικών στη διαμόρφωση της νέας συνταγματικής τάξης. Για το Ιράκ, υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα αυτονομίας που προβλέπει το σύνταγμα αυτής της χώρας, όπως προηγουμένως  στηρίξαμε και την ενότητα του Ιράκ.  Μιλήσαμε και για την ανάγκη να υπάρξει μία θετική ατζέντα και ένα νέο πνεύμα. Ανέπτυξα το πνεύμα -όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι Άραβες- της Ρόδου, ποιο είναι αυτό και γιατί συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας νέας τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή μίας νέας τάξης ασφάλειας, ειρήνης, έτσι ακριβώς όπως είχε γίνει με τη συμφωνία και τη συνθήκη του Ελσίνκι.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η στάση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του κ. Νετανιάχου, μετά την ανακοίνωση Τραμπ; Τουλάχιστον ποια θέση διατύπωσε στο πρόγευμα που είχατε σήμερα;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας του είναι ότι τα Ιεροσόλυμα είναι η πρωτεύουσά της.  Είπε ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δικαιούνται να έχουν τη θέση τους οι Παλαιστίνιοι, ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ (και μερικοί όλη η Ιερουσαλήμ) είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων. Είναι δύο διαφορετικές θέσεις και δικαιούται το Ισραήλ να έχει τη δική του. Αυτή ήταν η τοποθέτησή του.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Διαβλέπετε μια διαλλακτικότητα από την πλευρά των Ισραηλινών ότι μπορεί να προχωρήσουν οι συνομιλίες;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι Ισραηλινοί βάζουν έναν όρο. Ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει η άλλη πλευρά τη δυνατότητα οι Εβραίοι να έχουν το δικό τους κράτος και να είναι προς τη λύση των δύο κρατών, εν δυνάμει. Και ασφαλώς, αυτά τα δημοσιεύματα που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα ότι οι Παλαιστίνιοι προσανατολίζονται προς ένα κράτος και δεν διεκδικούν δύο κράτη, αλλά περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός ενός ισραηλινού κράτους δεν φάνηκε να έχουν κερδίσει έδαφος στην πραγματική πολιτική ζωή της περιοχής.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ασκήθηκε κριτική για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα και πολλοί είπαν…

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας που ασκείται κριτική για μια επίσκεψη πριν ξεκινήσει. Δηλαδή, αυτή δεν είναι πολιτική κριτική, είναι προφητεία – ανεμολόγιο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη, ορισμένοι είπαν -και ειδικά η αντιπολίτευση- ότι ήταν μια επίσκεψη που οργανώσατε εσείς και ότι η οργάνωσή της δεν ήταν άρτια, όπως εξελίχθηκε, και αρκετοί διατυπώνουν το ερώτημα για ποιο λόγο να γίνει αυτή η επίσκεψη στην Ελλάδα.

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η επίσκεψη αυτή έγινε γιατί πρέπει να κρατάμε πάντα τα κανάλια των συζητήσεων. Στην Κορέα που βρέθηκα μια εβδομάδα πριν, όταν τους ρώτησα «ποιο είναι το κύριο πρόβλημά σας;», δε μου απάντησαν «οι βαλλιστικοί πύραυλοι». Μου απάντησαν ότι «δεν έχουμε καθόλου κανάλια επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα κι αν συμβεί ένα ατύχημα ή λάθος, δε θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τις συνέπειες». Έγινε επίσης για να δώσουμε επιτέλους μια ώθηση, ώστε να ξεκινήσουν πάλι και τα κοινά μεγάλα οικονομικά και μεταφορικά έργα που ετοιμάζουμε, η συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, η συνάντηση των δύο Κυβερνήσεων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σε τρεις μήνες από σήμερα, να δούμε ξανά πώς θα συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Κουβεντιάσαμε επίσης για το Κυπριακό. Είναι ένας γείτονάς μας με τον οποίο πρέπει να κουβεντιάζουμε. Έχω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση είχε πάρει απόφαση πριν ξεκινήσει η επίσκεψη να τη θεωρήσει αποτυχημένη. Και έχει και μια νοοτροπία, την οποία ονομάζω νέο-απομονωτισμού και αδράνειας. Δηλαδή, να καθόμαστε στο σπίτι μας. Αυτή μπορεί να είναι βολική νοοτροπία με το γείτονά σου στην πολυκατοικία αν δε θέλεις να του μιλάς. Στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς, θα χαρακτηρίζατε την επίσκεψη επιτυχημένη, στο πλαίσιο των προσδοκιών σας;

 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η επίσκεψη ήταν ωφέλιμη για τη χώρα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

πηγες: ΚΥΠΕ , ΥΠΕΞ/ΥΠΕΞ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ [pressof3@mfa.gr]

εικονα αρχειου

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Mynima Hellas News *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.