VASILIOS GIKAS -Oικονομολογος Αθηνα

Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή γιά την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή γιά την Ελλάδα.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή γιά την Ελλάδα κι οι λόγοι είναι πολλοί.

Η παροχή μίας Πιστωτικής Γραμμής είτε απλής (Προληπτικής) είτε ενισχυμένης, μέσω του ESM γιά την Ελλάδα, είναι ένα Μνημόνιο με άλλο όνομα. Η διαφορά της απλής από την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή είναι ότι η δεύτερη εμπεριέχει τον όρο της Ενισχυμένης Εποπτείας γιά τον Δικαιούχο. Αυτές οι δύο μορφές Πιστωτικής Γραμμής απαιτούν, μαζί με το ποσό που θα δεσμευτεί ως ανοιχτό Δάνειο γιά Κράτος Μέλος της Ευρωζώνης -όπως είναι η Ελλάδα- κι ένα Μνημόνιο εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών.

Οι Υπουργοί Οικονομικών δεν θέλουν ένα νέο Πρόγραμμα με χρηματοδότηση γιά την Ελλάδα αφού κάποιες Χώρες, όπως οι Γερμανία κι Ολλανδία, θα είναι δύσκολο να πάρουν έγκριση από τα Κοινοβούλια τους γιά νέα Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, έστω και Προληπτική, διότι γιά να δοθεί η Προληπτική Πιστωτική Γραμμή σε μία Χώρα, ο ESM πρέπει να έχει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

H Κομισιόν από την πλευρά της εκφράζει την ανησυχία ότι η εφαρμογή Πιστωτικής Γραμμής γιά την Ελλάδα θα μηδενίσει τα όρια Πολιτικής Διαπραγμάτευσης γιά ενδεχόμενες αστοχίες, αφού θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός του ESM σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ευεργετούμενης Χώρας, ο οποίος έχει τραπεζική λογική. Ως παράδειγμα αναφέρουν την κατάσταση που είχε έρθει η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, όταν δεν πλήρωσε μία Δόση του Δ.Ν.Τ. Τότε, παρότι δεν αφορούσε άμεσα τον ESM, ο Μηχανισμός είχε απειλήσει να καταστήσει Ληξιπρόθεσμο το σύνολο του Δανείου προς την Ελλάδα και να το καταστήσει άμεσα Απαιτητό . Μας είχε απειλήσει με Χρεοκοπία.

Από τη μία, Πιστωτική Γραμμή έχει ενεργοποιηθεί μία φορά, γιά την Πορτογαλία, αλλά δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη, αφού η Χώρα δεν χρησιμοποίησε ούτε ένα ευρώ από το ανοιχτό Δάνειο. Από την άλλη, ο Μηχανισμός της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής δεν καλύπτει τον Σχεδιασμό των Ευρωπαίων γιά την εποχή μετά το 3ο Μνημόνιο: η μέγιστη διάρκεια μίας Πιστωτικής Γραμμής είναι ένας χρόνος με δυνατότητα επέκταση δυό εξαμήνων, οπότε, μπορεί να καλύψει κατ ανώτερο δύο χρόνια Αυξημένης Εποπτείας. Αν εφαρμοστεί στο τέλος του 2018 μπορεί να καλύψει ένα Πρόγραμμα Ελέγχων μέχρι και το τέλος του 2020, οπότε θα έχουν εφαρμοστεί η μείωση των Συντάξεων, η μείωση του Αφορολόγητου και τ’ Αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί από το Καλοκαίρι του 2017. Οι Ευρωπαίοι θέλουν μιά Ενισχυμένη Εποπτεία μέχρι τουλάχιστον το 2022, οπότε κι η Ελλάδα έχει υποχρεωθεί να επιτυγχάνει Πρωτογενή Πλεονάσματα 3,5% και στη συνέχεια η συνέχιση της παρακολούθησης θα είναι η εφαρμογή των Μεσοπρόθεσμων Μέτρων γιά το Χρέος.

Απέναντι στην άρνηση των υπολοίπων Ευρωπαίων, ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι πιέζει εμμέσως γιά την εξασφάλιση μίας Πιστωτικής Γραμμής γιά την Ελλάδα. Εστιάζεται στις Ελληνικές Τράπεζες και την εξαίρεση που ισχύει γιά τα Ελληνικά Ομόλογα, ώστε να γίνονται αποδεκτά ως Εγγυήσεις γιά τη χρηματοδότηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Η εξαίρεση θα ισχύει όσο υπάρχει Πρόγραμμα, όταν ολοκληρωθεί, χωρίς ν’ αντικατασταθεί με κάτι ανάλογο, τα Ελληνικά Ομόλογα θα πάψουν να είναι αποδεκτά από την Ε.Κ.Τ., λόγω της πολύ χαμηλής Πιστωτικής Διαβάθμισης. Έτσι, οι Τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στον ακριβό Δανεισμό από τον ELA. Τούτο, τη στιγμή που θα έχουν να ξεκαθαρίσουν έναν όγκο κόκκινων Δανείων, με αυτή τη διαδικασία να βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Αυτά θα προκαλέσουν ανησυχίες που είναι εντελώς ανεπιθύμητες σε μιά Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αγορά που έχει ν’ αντιμετωπίσει συνολικά 796 δις ευρώ κόκκινων Δανείων.

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login