©Mynima-Hellas.com

Συναυλίες με το Θάνο Μικρούτσικο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ,Πάτρα , αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Συναυλίες με το Θάνο Μικρούτσικο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ,Πάτρα , αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Την Κυριακή 11 Μάρτη, στην Αθήνα, η πρώτη από τις τρεις συναυλίες – αφιέρωμα του Θάνου Μικρούτσικου στα 100 χρόνια του ΚΚΕ

 

 

3 συναυλίες – αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ ,  με το Θάνο Μικρούτσικο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ,Πάτρα , ανακοινωθηκαν σε ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ .

 

   Ενόψει των τριών μεγάλων συναυλιών του Θάνου Μικρούτσικου, που αφιερώνονται στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, στο θέατρο “Τζένη Καρέζη”, κοινή συνέντευξη Τύπου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

“Έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε μια ξεχωριστή στιγμή στην πολύχρονη συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με το Κόμμα μας. Τις τρεις συναυλίες που συνδιοργανώνουμε αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Στα 43 χρόνια από τα 100 χρόνια που υπάρχει το ΚΚΕ, αυτά τα τραγούδια του Θάνου μάς συντροφεύουν στις συγκεντρώσεις, στις πορείες, στα Φεστιβάλ, στις διαδηλώσεις. Τα γνώρισαν, τα γνωρίζουν, τα τραγουδούν γενιές που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν μαζί τους. Πιστεύουμε ότι συνέβαλλαν και συμβάλλουν σε μια μάχιμη στρατευμένη πορεία ζωής χιλιάδων κομμουνιστών και Κνιτών.

Οι συναυλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πολιτιστικό έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη εορταστική εκδήλωση στις 25 Νοέμβρη και το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Δεκέμβρη με θέμα την προσφορά του ΚΚΕ στη λογοτεχνία.

Στόχος μας να δέσει η μοναδική συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του πολιτισμού αυτόν τον αιώνα στην πατρίδα μας, με την εμπιστοσύνη, την αισιοδοξία που δηλώνει ένα τραγούδι του Θάνου, που έγινε σύνθημα. «Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη», που υποδηλώνει την αφοσίωση του Κόμματός μας στην πάλη που θα κατορθώσει την επαναστατική ανατροπή, τη νίκη της εργατικής εξουσίας”.

Από την πλευρά του ο Θάνος Μικρούτσικος τόνισε:

“Αυτές οι τρεις συναυλίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και αφιερώνονται από μένα στο ΚΚΕ σημαίνουν πολύ μεγάλη συγκίνηση και πολύ μεγάλη τιμή. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι πρόκειται για το πιο ιστορικό Κόμμα στην Ελλάδα. Μακράν.

Δεύτερον, ακόμα και αυτοί που δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ, δεν μπορεί, αν είναι καλοπροαίρετοι, να μη δεχτούν ότι αυτό το Κόμμα αποδεδειγμένα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των φτωχών ανθρώπων, των ανθρώπων των κάτω στρωμάτων και μάλιστα σε έναν αυξανόμενο βάρβαρο κόσμο, που ο καπιταλισμός δημιουργεί, κάθε χρόνο όλο και χειρότερα.

Ο άλλος λόγος είναι τα έργα που παρουσιάζω. Θα μείνω λίγο στην «Καντάτα για τη Μακρόνησο». Με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι ένα έργο τέχνης ανήκει στους δημιουργούς του. Ενα έργο ζωγραφικής στον ζωγράφο. Ένα έργο όπερας στον συνθέτη και σε αυτόν που έγραψε το λιμπρέτο. Ένα έργο μελοποιημένης ποίησης στον ποιητή και τον συνθέτη. Όμως, υπάρχουν κάποιες οριακές περιπτώσεις που μπαίνει και τρίτος ιδιοκτήτης. Και στην προκειμένη περίπτωση, στην «Καντάτα για τη Μακρόνησο», ιδιοκτήτες είναι εξίσου με τους δημιουργούς οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και πάλεψαν στις γραμμές του Κόμματος, αλλά και δίπλα από αυτό σε καιρούς ζοφερούς. Σε όσους εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, αντιστάθηκαν. Σε όσους πάλεψαν για μια δίκαιη κοινωνία (…).

Ο Ρίτσος κατέγραψε με εξαιρετικό τρόπο και τον τρόμο και το φόβο που προερχόταν από τους βασανιστές, που δεν αναπαύεται η ψυχή τους, όπως είπαν πρόσφατα μετά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, αλλά και τον ηρωισμό μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών. Δημιούργησε ένα ποιητικό έργο, το οποίο διδάσκει Ιστορία σε όλους τους νεότερους”.

 

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Δεν μπορούσα να πω παραπάνω λόγια από αυτά που είπε ο ίδιος ο Θάνος πριν.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι: Αποτελεί τεράστια τιμή για το ΚΚΕ να ξεκινά τον φετινό εορτασμό με αυτά τα αριστουργήματα της τέχνης, με ένα πολύ μεγάλο συνθέτη της πατρίδας μας, με έναν άνθρωπο πολιτικοποιημένο, που όχι μόνο τον καίει η ιστορία, αλλά ζει την ίδια την ιστορία, φέρνει την ιστορία, το παρελθόν, στο σήμερα, ζωντανά μέσα από την τέχνη του και κυρίως φλογίζει τις καρδιές μας και το νου μας για το μέλλον και αυτό αφορά και τις μελλούμενες γενιές.

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ από βάθος καρδιάς”.

 

Οι τρεις συναυλίες διοργανώνονται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και θα πραγματοποιηθούν:

  • Στις 11 Μάρτη στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου, στο ύψος του Άλσους Βεΐκου).
  • Στις 23 Μάρτη στην Πάτρα, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος».
  • Την 1η Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί Ντε Σπορ.

Στο Α’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τα έργα «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι» και «Καντάτα για την Μακρόνησο», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Στο Β’ μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login