©Mynima-Hellas.com

ΚΟΥΤΣΟΎΜΠΑΣ στον Τ/Σ ΣΚΑΙ : Καθαρή έξοδος, σημαίνει κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων & αναπλήρωση απωλειών

ΚΟΥΤΣΟΎΜΠΑΣ στον Τ/Σ ΣΚΑΙ : Καθαρή έξοδος, σημαίνει  κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων & αναπλήρωση απωλειών
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΣΚΑΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΣΤΟΝ Τ/Σ ΣΚΑΙ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Όπως καταλαβαίνουμε και το λένε οι συνταξιούχοι, με όλες τις κινητοποιήσεις τους και τις τελευταίες ημέρες, είδαμε τι έγινε χθες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα είναι ένα: “Δεν αντέχουμε άλλο ψαλίδι”.

Και έχουν απόλυτο δίκαιο. Ήδη υποφέρουν πολλά χρόνια τώρα, τα οχτώ χρόνια της κρίσης, με αλλεπάλληλους νόμους, με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς είχαν ξεκινήσει και πολύ πριν την κρίση και τα λέγαμε αυτά, δεν ήταν μόνο τα μνημόνια. Σταδιακά έγινε αυτή η περικοπή των συντάξεων και οι αλλαγές συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα και βεβαίως, έχουν απόλυτο δίκιο στο να κινητοποιούνται, να καταργηθεί στην πράξη όλο αυτό το αντιασφαλιστικό πλέγμα, η μείωση των συντάξεων, ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός να μην περάσει, διότι έχουμε συνεχώς νέες περικοπές. Και ιδιαίτερα από αρχές 2019, υπολογίζουν, οι ίδιοι, όχι οι συνταξιούχοι, η ίδια η κυβέρνηση το έχει πει θα έχουμε περικοπές 8 δις ευρώ σε τρία χρόνια –  ‘19-’20-’21 – που σημαίνει για κάθε συνταξιούχο, τι σημαίνει αυτό το πράγμα.

 

Η κυβέρνηση, όμως προσπαθεί να μην το εφαρμόσει αυτό το μέτρο. Βλέπετε ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες και στο παρασκήνιο και σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Βλέπετε το θολώνει λίγο το σκηνικό. “Θα δούμε, λέει, τι θα γίνει μέχρι τότε και ανάλογα με τα οικονομικά μας, πώς θα πάνε τα πράγματα, θα το δούμε”. Βεβαίως, είναι νομοθετημένες οι περικοπές και των συντάξεων και το αφορολόγητο για τον επόμενο χρόνο, γιατί ξεχνάμε ότι το αφορολόγητο θα δώσει μια τσεκουριά ακόμα, οριζόντια.

Οι “προσπάθειες” που λέει η κυβέρνηση είναι για λαϊκή κατανάλωση, είναι για εμπαιγμό, στην ουσία, των συνταξιούχων, για εμπαιγμό του λαού, διότι έχει νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, τα προηγούμενα τριάμιση χρόνια, προχωράνε κανονικά μέχρι τέλος του ‘18 και από αρχές του ‘19 έχουμε και μείωση σε συντάξεις με τον επανυπολογισμό κι ας λένε τώρα ότι 25% με 30% των συνταξιούχων θα πλήξει εκ νέου αυτό, γιατί έχει πληγεί ήδη το σύνολο των συνταξιούχων. Θα έχει σοβαρά αποτελέσματα, διότι δεν είναι μόνο αυτά, είναι το αφορολόγητο, που είπατε, αλλά είναι και μια σειρά άλλα μέτρα. Και τα χαράτσια πληρώνουν, και τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν και τα ζητήματα της υγείας, της περίθαλψης, το κόστος των φαρμάκων έχουν αυξηθεί.

 

Αλλά δεν είναι υπερβολική η φορολογία, ακούσατε τι είπε ο Τσακαλώτος; Δεν είναι και τόσο υπερβολική η φορολογία, έτσι μας είπε από τη Γερμανία.

Ε τώρα να κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα μάτια μας. Νομίζω ο λαός που βρίσκεται στους δρόμους, οι συνταξιούχοι σήμερα, οι απόστρατοι, χθες οι υπόλοιποι και κάθε μέρα οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων και όλων των ταμείων βρίσκονται στους δρόμους και ξέρουν πάρα πολύ καλά ποιος κοροϊδεύει, ποιος λέει την αλήθεια και τι πρέπει να γίνει. Κατάργηση όλων αυτών των νόμων, αυτή είναι η ουσία!

 

Ναι, όμως κ. Κουτσούμπα, τον Αύγουστο βγαίνουμε από το μνημόνιο, βγαίνουμε από τη μέγγενη των μνημονίων, τελειώνει το πρόγραμμα και όπως μας είπε μέσω του σποτ που δείξαμε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η χώρα επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Έτσι, δεν είναι; Βλέπω χαμογελάτε…

Από τον Αύγουστο και πέρα εδώ είμαστε, πάλι θα τα πούμε και στην εκπομπή σας και κυρίως ο ελληνικός λαός θα τα δει και στην τσέπη του και στην ίδια τη ζωή του. Καθαρή έξοδος δεν πρόκειται να υπάρξει. Καθαρή έξοδος, να το ‘χουμε καθαρό, σημαίνει μόνο κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων, σημαίνει να έχει αναπλήρωση στις οικονομικές απώλειες που είχε ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αυτά τα χρόνια της κρίσης.

 

Θα γίνει αυτό σταδιακά. Και μείωση φορολογίας, λέει, θα έχουμε στα επόμενα χρόνια και μείωση των συντελεστών κλπ και των εισφορών. Γι’ αυτό λέει θα μπούμε σε μία κανονικότητα, αλλά δε θα γίνει από την προηγούμενη μέρα, σταδιακά.

Έχουμε μάθει για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πλέον και υπάρχει τεράστια πείρα και στον ελληνικό λαό. Και αυτό του λέμε ιδιαίτερα σήμερα, να προσέξει. Γιατί προεκλογικά δε θα πει μόνο αυτά που λέει τώρα και με τα σποτ του κ. Τσίπρα και που λένε οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης καθημερινά. Προεκλογικά θα ακούσουμε κι άλλα πράγματα. Θυμόμαστε όλοι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, νωπό είναι στη ΔΕΘ τότε και το παράλληλο πρόγραμμα. Εδώ είναι συγκεκριμένα τα πράγματα: θα γίνει ο κατώτατος μισθός 751 ευρώ; Θα υπάρχει επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;

 

Το είπε η κ. Αχτσιόγλου, κ. Κουτσούμπα. Και για τον κατώτατο μισθό. Δεν είπε, τα 751 είναι last year που λέμε, αλλά και για τις Συλλογικές Συμβάσεις είπε ότι θα επανέλθουν και για τον κατώτατο μισθό. Έτσι λέει.

Κι εγώ σας απαντώ. Γιατί η πείρα υπάρχει στον ελληνικό λαό, έχει ακούσει πάρα πολλά από το ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάνε, για παράδειγμα για την ανάπτυξη. Ανάπτυξη δίκαιη δεν πρόκειται να υπάρξει. Και σε αυτό το σύστημα που ζούμε και με τις κυβερνήσεις, που έχουμε γνωρίσει μέχρι τα σήμερα, πολύ περισσότερο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τα λέει αυτά τώρα και τους υπουργούς της τα τελευταία χρόνια. Ανάπτυξη για το λαό για να υπάρξει σημαίνει κατάργηση των 1000 και πλέον αντιλαϊκών νόμων. Σημαίνει ανάκτηση απωλειών, όχι σταδιακά, όπως θα διατυμπανίζει ο κ. Τσίπρας και όπως το λέει τρία χρόνια τώρα, γιατί και τώρα μιλάει γι’ αυτό το πράγμα. Σημαίνει εδώ και τώρα καταργώ τους νόμους, αυξάνω τους μισθούς, βάζω κατώτερο 751 ευρώ, επαναφέρω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταργώ τον ΕΝΦΙΑ, γιατί τα υπόλοιπα είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και αυτές τις υποσχέσεις έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια.

 

Το επιχείρημα, ωστόσο κ. Κουτσούμπα της κυβέρνησης είναι ότι μετά τον Αύγουστο που η χώρα περνάει σε μία άλλη φάση πια και βγαίνει από το πρόγραμμα, θα υπάρχει και θα δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να γίνουν τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Αν, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση ή όποια κυβέρνηση τελοσπάντων προλάβει τις περικοπές στις συντάξεις από 1/1 δε θα είναι και καλό;

κ. Αναστασοπούλου, η εποπτεία της ΕΕ και των υπολοίπων θεσμών θα είναι παρούσα. Τα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων, που σημαίνει μάτωμα του ελληνικού λαού, με νέες περικοπές και με σφίξιμο του ζωναριού θα είναι μέχρι το 2060. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η τρόϊκα, άσχετα πώς θα ονομάζεται, κουαρτέτο ή αν δεν θα ονομάζεται έτσι, θα είναι εδώ παρούσα. Θα έρχεται ανά τρίμηνο, ανά δίμηνο, άμα χρειάζεται και κάθε μήνα, αν η οικονομία, “βοηθούσης της οικονομίας“ που είπε και ο κ. Βούτσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν ανταποκρίνεται. Και βεβαίως, όλα αυτά έχουν να κάνουν και με άλλα πράγματα. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί, οξύνονται οι αντιθέσεις, το ζήτημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης δεν είναι τελειωμένο. Ισχυρά κράτη στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ κ.α., δεν έχουν βρει τις “συνταγές” και ούτε πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα.

 

Σε ρυθμούς ανάπτυξης “βρέχει χρήμα στον υπόλοιπο κόσμο κι εμείς κρατάμε ομπρέλες”, όπως λέμε. Αλλά θέλω να σας πάω και κάπου αλλού, μήπως μέσα απ’ αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές; Τι βλέπετε εσείς;

Τίποτα δεν αποκλείεται. Φυσικά υπάρχει η δεδηλωμένη, η οποία δεν ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, γιατί τα πράγματα οδηγούνται αλλού απ’ ότι φαίνεται, αλλά η κυβέρνηση έχει πει ότι θα κάνει τις εκλογές το Μαϊο του ‘19. Να σας πω ειλικρινά η δική μας εκτίμηση, θα δούμε βέβαια και τις εξελίξεις, είναι ότι θα εξαρτηθούν κατά πολύ απ’ το πώς θα πάνε αυτές οι περίφημες διαπραγματεύσεις και η “έξοδος” απ’ τα μνημόνια και η “ρύθμιση” του κρατικού χρέους έως τέλη Ιούλη. Δεν αποκλείω εκλογές το Φθινόπωρο, φέτος τον Ιούλη λήγει η διαπραγμάτευση, λήγει και το πρόγραμμα…

 

Δε θέλει να έχει και τις περικοπές μπροστά του.

Νομίζω, πολιτικά εκτιμώντας, γιατί η κυβέρνηση θ’ αποφασίσει, αλλά είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό – έτσι όπως πολύ καλά ξέρει να το κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ότι “τελειώσαμε με τα μνημόνια, θα περάσουμε στην κανονικότητα, θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα”, χωρίς να του λέει ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι ήδη συμφωνημένο και με τους “θεσμούς” και με την ΕΕ, την ΕΚΤ και με το ΔΝΤ και βεβαίως θα του δώσει τη δυνατότητα επειδή δε θα είναι κυβέρνηση, αλλά θα είναι προεκλογικές οι ομιλίες, να πει διάφορα νέα ψέματα, νέες υποσχέσεις ανέξοδες, τις οποίες δε θα υλοποιήσει μετά, όπως γίνεται πάντα σε κάθε προεκλογική περίοδο και θα παρουσιάσει όλη αυτή την ιστορία και αυτό το “παραμύθι” στον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να κερδίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του, που τους έχει χάσει ή ταλαντεύονται αυτό το διάστημα μετά την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί ως κυβέρνηση αυτά τα χρόνια. Και μ’ αυτή την έννοια, πολιτικά αν το δεις, πρέπει να δει κι άλλες παραμέτρους κάποιος για να καταλήξει. Η κυβέρνηση βέβαια έχει το μαχαίρι και το πεπόνι για το πότε θα τις κάνει. Επιδιώκει να πάει αργότερα. Γιατί αν πάει μέχρι τέλη του ‘18 αρχές του ‘19 με τόσα πολλά μέτρα, τα οποία είναι αποφασισμένα ήδη απ’ το προηγούμενο πρόγραμμα, δε θα μπορέσει να περάσει αυτή την ιστορία της “κανονικότητας” και της “δίκαιης ανάπτυξης”.

 

Θα δούμε ποιες θα είναι εξελίξεις, όπως λέτε κι εσείς

Δε θέλω να κάνω πρόβλεψη, με ρωτήσατε και απαντώ πως το σκέφτομαι το ζήτημα. Μπορεί να μη γίνει κι έτσι. Εμάς, ως ΚΚΕ δε μας αφορά αυτό καθεαυτό το γεγονός, διότι πολλά κόμματα και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ προτείνουν εκλογές. Το πρόβλημα είναι ότι ζητάνε εκλογές διότι δεν έχουν ριζικές εναλλακτικές λύσεις να δώσουν στη βασική κατεύθυνση και της οικονομικής πολιτικής και των ευρωενωσιακών θεσμών και το τι απαιτούν, έχουν την ίδια αντίληψη. Το πρόβλημα είναι αν θα αλλάξει ριζικά η πολιτική με τις εκλογές. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί. Δηλαδή οι χιλιάδες συνταξιούχοι, οι εργάτες των επιχειρήσεων, των διαφόρων κλάδων που σήμερα έχουν σύσκεψη μάλιστα, για να οργανώσουν την πανεργατική απεργία, η οποία βέβαια απ’ την πλευρά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι “μαϊμού”, αλλά ο κόσμος έχει προβλήματα και προσπαθούν να συντονίσουν και να παλέψουν, έτσι ώστε να έχουν αποτελέσματα και να είναι μεγάλες οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Οι φοιτητές σήμερα που ψηφίζουν και θα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που θα αντισταθούν σε όλη αυτή την λαίλαπα, δηλαδή την Πανσπουδαστική να την κάνουν πρώτη δύναμη.

 

Θα πάτε αύριο στο κάλεσμα για το σπάσιμο της Β’ Αθηνών;

Όχι, στείλαμε επιστολή στον κ. Σκουρλέτη. Δε θα πάμε, θεωρούμε ότι αύριο θα κάνει πάλι ένα σόου παρουσίασης στο υπ. Εσωτερικών της πολιτικής του πρότασης. Αυτά περί διαβούλευσης και “παραμύθια τούμπανα” δεν ισχύουν, γιατί ξέρουμε ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης, μπορεί να τη φέρει στη βουλή να γίνει εκεί και διαβούλευση και ανοιχτή συζήτηση. Ξέρουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών.

 

Γιατί τι φοβάστε;

Δε φοβόμαστε τίποτα, αλλά θα σας πως το εξής, επειδή μιλάνε πολλοί για δημοκρατία και διαφάνεια. Η κατάτμηση της Β’ Αθήνας, με βάση τον εκλογικό νόμο, σημαίνει ότι με την καραμπόλα που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, τα μικρότερα κόμματα επειδή ξεκινούν από εκεί για να γίνεται η κατανομή των εδρών και παίρνουν τις έδρες τους εκεί που έχουν τους περισσότερους ψήφους, θα διώξουν τα μικρότερα κόμματα, αυτά που βγάζουν 10 – 15 βουλευτές, για να παίρνουν τις έδρες σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Και βεβαίως δε θα εκλέγονται βουλευτές μικρών κομμάτων, για παράδειγμα απ’ τη Β’ Αθηνών, ώστε να έχουν μια κοινοβουλευτική ομάδα αξιοπρεπή, που παίρνει ο υποψήφιός τους 30 και 50 χιλιάδες σταυρούς και θα του δίνει κάπου που θα παίρνει 500 – 800 ψήφους, σε μια μικρή εκλογική περιφέρεια, χωρίς να υποτιμάμε φυσικά τις μικρές εκλογικές περιφέρειες, αλλά είναι ζήτημα στοιχειώδους αντιπροσωπευτικότητας και “δημοκρατικής” τάξης.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 16/5/2018                                                                 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login