©Mynima-Hellas.com

Οικονομία : Έγκαιρη εφαρμογή όλων των μέτρων είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης

Οικονομία :  Έγκαιρη εφαρμογή όλων των μέτρων είναι το μήνυμα που  εκπέμπουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ Αποφασιστική εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων

 

Έγκαιρη εφαρμογή όλων των μέτρων είναι το μήνυμα που μονότονα εκπέμπουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα κλιμάκια της Τρόικας επανέρχονται στην Αθήνα και επιδιώκεται έως τις 21 Ιουνίου να υπάρχει συμφωνία για το μεταμνημονιακό πρόγραμμα αυστηρής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,δηλώνοντας πως «εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Αύγουστο του 2018». Μιλώντας σε εκδήλωση στο Άαχεν το βράδυ της Δευτέρας, έδειξε την ικανοποίησή του από την πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων λέγοντας ότι «συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Γα την 4η αξιολόγηση ανέφερε πως «εάν με τους εταίρους μας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση» και επιπλέον «θα μπορούσαν τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να σκεφτούν να δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους – όπως π.χ. μακρότερους χρόνους αποπληρωμής των δανείων».

Έκανε σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα ματώνει για χρόνια προκειμένου να αποπληρώνει τα δάνεια του ESM. Όπως είπε, έχουν εκταμιευθεί στην Ελλάδα 187 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που ισοδυναμούν με περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και πάνω από το 50% των δημοσίων χρεών της χώρας. Αναρωτήθηκε αν «μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει ποτέ όλα αυτά τα δανεικά;» και απάντησε ο ίδιος «Ναι! Δεκαετίες εμπειρίας με παρόμοιες δύσκολες περιπτώσεις δείχνουν ότι οικονομίες οι οποίες έχουν ασθενήσει λόγω κρίσης μπορούν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια διάσωσης, εάν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρονικά επιμηκυνθούν χρονικά αρκετά και δεν υπερβαίνουν σε σχέση με την οικονομική επίδοση το όριο του 15-20%». Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση η αποπληρωμή θα γίνει σε βάθος 60 χρόνων, για αυτό άλλωστε ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία κατέβαλε την τελευταία δόση των υποχρεώσεων που απέρρεαν από τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 μόλις το 2010.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ακόμα σε μνημόνιο δήλωσε πως αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: «Πρώτον, η οικονομία της Ελλάδας είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η χώρα υπέφερε από μια πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση από ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ. Και τρίτον, η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το “Grexit” ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ) ,902.gr 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login