©Mynima-Hellas.com

ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΑLPHA : Η κυβέρνηση αξιοποιεί μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού

ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΑLPHA : Η κυβέρνηση αξιοποιεί μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΑLPHA (Γιάννα Παπαδάκου)

Η κυβέρνηση αξιοποιεί μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού. Έλλειψη σοβαρότητας από τη Ν.Δ.

Για ΠΓΔΜ

Σήμερα είναι να υπάρξει ξανά επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών η οποία μετά δεν θα αφήσει αμφιβολία σχετικά με το αν έχουμε τελειώσει ή όχι με τη συμφωνία. Σίγουρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και τόσο οι δηλώσεις Ζάεφ, όσο και η χτεσινή συνέντευξη του κ. Κοτζιά προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν. Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί μια ιστορική ευκαιρία και επιλύει το ζήτημα με έναν εθνικά επωφελή τρόπο. Επιδίωξη είναι μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και που θα προσφέρει στη χώρα πολλά περισσότερα, ενώ, αντίθετα, η εκκρεμότητα τα τελευταία 27 χρόνια αφαιρούσε από τη χώρα και διπλωματικό κεφάλαιο, αλλά και δημιουργούσε ζητήματα γενικότερα ως προς την περιφερειακή σταθερότητα.

Έχουμε δει ότι πάνω από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη FYROM με τη συνταγματική της ονομασία και αυτό το γνωρίζουν και εκείνοι που κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα να αναλογιστούν πού έχει οδηγήσει αυτός ο στρουθοκαμηλισμός τη χώρα μας και πώς ακριβώς έχει ωφεληθεί η χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια από αυτή την εκκρεμότητα. Ακριβώς λοιπόν επειδή τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση στη FYROM που θέλει να αφήσει πίσω της ένα παρελθόν εθνικισμού και αλυτρωτισμού και θέλει κι αυτή να κοιτάξει το μέλλον της σε νέες βάσεις συνανάπτυξης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία καλώς κάνει που την αξιοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Και θα υπήρχε αναντιστοιχία με αυτά που λέμε γενικότερα και για την οικονομία και για την ανάπτυξη και για τη σταθερότητα και για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αν δεν αξιοποιούσε η σημερινή κυβέρνηση αυτή την ιστορική ευκαιρία.

Ενημέρωση έχει υπάρξει στα κόμματα και από τον κ. Κοτζιά –με τον κ.Μητσοτάκη να αρνείται την ενημέρωση, ενημέρωση έχει γίνει και από τον πρωθυπουργό τηλεφωνικά και, βέβαια, θα ξαναγίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων. Δεν θεωρώ ότι υπήρξε σε καμία περίπτωση έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό που έχει υπάρξει όμως είναι έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά της Ν.Δ. Γιατί είδαμε άλλη γλώσσα να χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό της χώρας –εκεί μίλησε για σύνθετη ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αντίθετα, ερχόμενος στο εσωτερικό είδαμε να αρνείται την επίλυση, να λέει ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί από μία επόμενη κυβέρνηση και να αντιδρά σε οποιαδήποτε προοπτική λύσης. Η Ν.Δ. προσπαθεί να βρει αφορμές και προσχήματα ώστε να μην διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση, ακριβώς επειδή η ίδια έχει τρομερά εσωτερικά προβλήματα. Έχουμε διαβάσει όλες τις προηγούμενες μέρες για αυτόν τον φανερό ή υπόγειο πόλεμο μεταξύ Γεωργιάδη και Μπακογιάννη. Με τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι ήταν μπλόφα όλα όσα υποστήριζε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι και βέβαια να απαντάει η κα Μπακογιάννη ανεπίσημα, όπως έχουμε δει από διαρροές στις εφημερίδες, ότι τη σύνθετη ονομασία την έχουν διαπραγματευτεί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που είναι βέβαια και η αλήθεια.

Για τη στάση των ΑΝΕΛ

Είναι διαφορετικό το να έχεις πρόβλημα μέσα στο ίδιο το κόμμα σου, όπως έχει η Ν.Δ. σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και το να έχουν διαφορές δυο κόμματα που συγκυβερνούν. Το ότι υπάρχουν διαφορές με τους ΑΝ,ΕΛ, είναι γνωστό, όπως επίσης είναι γνωστό ότι η κυβερνητική συνεργασία εδράζεται στην κοινή αποφασιστικότητα για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για ανόρθωση της οικονομίας. Θα δούμε τι τελικά θα κάνει ο κ. Καμμένος και το κόμμα του εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Για την ψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή

Ακριβώς επειδή αυτή η συμφωνία είναι στη βάση της εθνικής γραμμής που διαμορφώθηκε μετά το 2007 και επειδή επιλύει το ζήτημα με έναν εθνικά επωφελή τρόπο, θεωρώ ότι θα έχει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση. Ειλικρινά θεωρώ ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί η χώρα να λύνει τα προβλήματά της, να μπαίνει στο διάλογο με τις γειτονικές χώρες και επιθυμεί την επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος, η εκκρεμότητα του οποίου όχι απλά δεν έχει προσφέρει κάτι στη χώρα, αλλά μόνο έχει αφαιρέσει.

Για τα ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020

Δεν τίθεται τώρα ως ζήτημα από την ελληνική πλευρά, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι το βασικό ζήτημα μέχρι τον Αύγουστο είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την έξοδο από το χρέος και η συμφωνία για το χρέος. Την επόμενη μέρα όμως πρέπει η κυβέρνηση να θέσει όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία αντί να προσθέτουν στη χώρα αφαιρούν. Με δεδομένες τις επιδόσεις στην οικονομία και με δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν το 2017 ως ένας συμβιβασμός μεταξύ των ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, εξαιτίας των διαφορετικών εκτιμήσεων που έκαναν για τα πλεονάσματα, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να τεθεί και πρέπει να τεθεί στο τραπέζι.

Για άδεια σε Κουφοντίνα

Ο Δ.Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί, εκτίει την ποινή του και έχει πάρει μέχρι τώρα δύο φορές άδεια και δεν παραβίασε κανέναν από τους όρους στους οποίους πρέπει να συμμορφωθεί κάποιος που παίρνει άδεια. Θεωρώ ότι η δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβάται από την τήρηση των νόμων. Γιατί το αν θα δοθεί ή όχι άδεια δεν το αποφασίζει καμία κυβέρνηση και καμία αντιπολίτευση. Είναι οι λειτουργοί της Πολιτείας εκείνοι που αποφασίζουν κάθε φορά σε ποιους κρατουμένους θα δώσουν άδεια. Η Ν.Δ. προσπαθεί να επενδύσει σε αυτό το ζήτημα και κάνει λάθος. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο νόμο, να έχουμε εμπιστοσύνη στους λειτουργούς που έχουν το καθήκον να εφαρμόσουν τους νόμους. Η αντίθεσή μας είναι κατηγορηματική, εννοείται, με ό, τι έκανε η 17Ν , αλλά όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στο νόμο.

12/6/2018

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login