©Mynima-Hellas.com

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ  ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL & ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

            Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιό σας για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα και στην οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των Τσίπρα – Ερντογάν, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

            Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έχει εκφράσει επανειλημμένα το ΚΚΕ, για μεγαλύτερη εμπλοκή αυτού του μηχανισμού, του διεθνούς μηχανισμού τρομοκρατίας των λαών, πολεμικών εμπλοκών και επεμβάσεων και με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές τις διαδικασίες, που θα πλήξουν και το ζήτημα που αφορά τα προσφυγικά ρεύματα στο Αιγαίο, στα νησιά μας, στην Ελλάδα. Θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά διαδικασίες που αφορούν τα βόρεια σύνορά μας, δηλαδή τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ και το άνοιγμα της διαδικασίας ένταξης της στο ΝΑΤΟ. Και βεβαίως όλα αυτά μόνο αρνητικά είναι για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς της περιοχής.

Το ζήτημα των δύο στρατιωτικών είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τεθεί.  Και είναι μεγάλη η υποκρισία αυτού του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού, όπου υποτίθεται ότι είναι χώρες “εταίροι”, “σύμμαχοι”, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ η Ελλάδα με την Τουρκία όπου κρατούνται αναίτια, απρόκλητα, δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ως όμηροι στην πραγματικότητα -έχει μετατραπεί σε ομηρεία η κράτησή τους- και βεβαίως δεν υπάρχει καμιά πλέον βάση κράτησης. Θα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και η οποιαδήποτε κωλυσιεργία, είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε από την μεριά άλλων διεθνών οργανισμών, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεται για τη “φιλία” τους, για την “αλληλεγγύη” τους κλπ, θα πρέπει να τελειώσει. Τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, που τελικά και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους θα πρέπει να λυθεί. Εκτός των άλλων, δηλαδή, ζητημάτων.

Τώρα, κ. Κουτσούμπα πείτε μου σας παρακαλώ. Η ΕΕ φαίνεται ότι αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο, αν κρίνω και από τη συνέντευξη Μοσκοβισί σήμερα στην εφημερίδα Έθνος, για να παγώσουν οι μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου, που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019. Το ερώτημα είναι απλό, πιστεύετε ότι μπορεί μετά την 21η Αυγούστου, που ολοκληρώνεται η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, να αρχίσει κάτι να αλλάζει για την ελληνική κοινωνία.

            Ό,τι και να λένε, οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν 1 δισ. ευρώ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, στις αρχές του 2019, ενώ από τις αρχές του 2020 η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων. Αυτή είναι η ουσία και η κυβερνητική υποκρισία, μαζί με την υποκρισία των εταίρων της, της ΕΕ και των υπολοίπων, δεν έχει πραγματικά όρια.

Οι κύριοι της κυβέρνησης, αν ήθελαν, θα μπορούσαν πολύ καλά να ψηφίσουν, πριν λίγες μέρες, την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, για να μην υπάρχει καμιά μείωση στις συντάξεις και βεβαίως για τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό δεν το έκανε. Μόνο για προεκλογικούς λόγους θα ακούσουμε διάφορα, θα ακούσουμε διάφορες υποσχέσεις ξανά. Άλλωστε το πολιτικό κλίμα έτσι κι αλλιώς έχει δυναμιτιστεί μπροστά σε εξελίξεις από το Φθινόπωρο -και μετά και όλο τον χρόνο, άσχετα πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές και οι υπόλοιπες έτσι κι αλλιώς εκλογικές αναμετρήσεις. Κι απ’ αυτή τη σκοπιά θα έχουν να ακούσουν πολλά τα αυτιά μας και να δουν τα μάτια μας.

Ο λαός δεν πρέπει να πιστεύει σε τέτοιες πλέον ψεύτικες υποσχέσεις, που γίνονται μόνο για να εγκλωβιστεί ξανά σε σχήματα που τον οδηγούν σε νέα αδιέξοδα και μειώνουν το εισόδημά του, αυξάνουν την φορολογία του, μόνο και μόνο για να δώσουν κέρδη σε λίγους ομίλους,

Έρχομαι τώρα κ. Κουτσούμπα στα εθνικά θέματα. Θέλω να σας ρωτήσω καταρχήν η Συμφωνία των Πρεσπών γιατί σας βρήκε αντίθετους; Γιατί βρήκε το ΚΚΕ αντίθετο; Δεν ήσασταν υπέρ της γραμμής για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό;

            Η συμφωνία δεν έγινε για το όνομα, για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό -η οποία δόθηκε έτσι κι αλλιώς, δεν είναι αυτό το πρόβλημα- η συμφωνία έγινε με απαίτηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κυρίως των Αμερικανών και της Γερμανίας, με τη σύμφωνη φυσικά γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τους κάνει και αυτή τη βρώμικη δουλειά. Έγινε κυρίως για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Επείγονται, γιατί θέλουν να βγάλουν την όποια επιρροή της Ρωσίας, όποια έχει απομείνει ακόμα, στα Βαλκάνια, στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σήμερα η Καθημερινή έχει μία αποκάλυψη ότι έδιωξε η ελληνική κυβέρνηση, απέλασε Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι κινούνταν εναντίον της συμφωνίας με τα Σκόπια…

Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε τα ακριβή στοιχεία, αλλά είναι γνωστό αυτό το κυνήγι μαγισσών και των πρακτόρων. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία δεν προκρίνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλει δηλαδή να χάσει την όποια επιρροή της έχει απομείνει στα Βαλκάνια. Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι κάνουν την ίδια δουλειά, από τη δική τους σκοπιά, προκειμένου να ελέγξουν τα Βαλκάνια, να τα μαντρώσουν στο ΝΑΤΟ, οι Γερμανοί επίσης στην ΕΕ και πάει λέγοντας. Κι όλοι αυτοί τσακώνονται μεταξύ τους σε βάρος των λαών. Υπάρχουν ισχυροί ανταγωνισμοί, ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και βεβαίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας εμπλέκει σε όλους αυτούς τους πολεμικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς κλπ ανταγωνισμούς για συμφέροντα άλλων. Εμπλέκει τον ελληνικό λαό, εμπλέκει τη χώρα μας και τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων.

Ε, τώρα η απέλαση θα δούμε πως θα εξελιχθεί και τι επιπτώσεις θα έχει. Αλλά, αυτούς που πρέπει να απελάσει κυρίως ο ελληνικός λαός είναι οι εκάστοτε κυβερνώντες, που τον οδηγούν σε τέτοια επικίνδυνα μονοπάτια.

Καταλαβαίνω επομένως ότι στη Βουλή, όταν θα έρθει για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, το ΚΚΕ θα ψηφίσει “όχι”;

            Βεβαίως, “όχι” θα ψηφίσουμε, το έχουμε πει.

Γιατί υπήρξαν και κάποια σενάρια ότι μπορεί διά της αποχής να διευκόλυνε…

            Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε και στον κ. Τσίπρα, κι εγώ προσωπικά όταν με κάλεσε και μου είπε για το που οδηγούνται και που καταλήγουν να συμφωνήσουν με τη γειτονική δημοκρατία και στον κ. Κοτζιά και βεβαίως με δημόσιες τοποθετήσεις το ΚΚΕ έχει μιλήσει για αυτό. Πρωταρχικό ζήτημα είναι ότι είναι αρνητικό και για το λαό της Ελλάδας και για το λαό της γειτονικής χώρας, για τους λαούς των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, η ένταξη της γειτονικής χώρας σε αυτή τη λυκοσυμμαχία, όπως κατά τη γνώμη μας -το ξέρετε πολύ καλά αυτό, το ξέρει όλος ο ελληνικός λαός- είναι αρνητικό το γεγονός ότι και εμείς μένουμε σε αυτή τη λυκοσυμμαχία. Το ζήτημα αυτό είναι το καθοριστικό. Χώρια που, σας ξαναλέω, υπάρχουν μια σειρά άλλες εκκρεμότητες, τίποτε δεν έχει λυθεί, το σπέρμα του αλυτρωτισμού μένει, οι αλλαγές στο Σύνταγμα… Από το 1992 έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας ότι θα πρέπει το ζήτημα να το δούμε κάτω από τη σκοπιά του “διαίρει και βασίλευε” του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστών και αυτό κάνουμε τώρα και εξηγούμε για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεύτερο, πρέπει να λυθούν οι αλυτρωτισμοί, το Σύνταγμα, αυτά τα ανιστόρητα περί μακεδονικής εθνικότητας -ιθαγένειας όπως τη μεταφράζουν- μακεδονικής γλώσσας κλπ, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για εθνικισμούς εκατέρωθεν και βεβαίως να υπάρξει για το όνομα μία συμφωνία, ένας συμβιβασμός με γεωγραφικό αυστηρά προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ από το 1992, αυτό λέμε και τώρα, αυτό θα εκφράσουμε και στη Βουλή όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Όμως η κυβέρνηση βλέπετε, όπως όλα τα ζητήματα και για τα κυριαρχικά, τα εθνικά δικαιώματα -όπως είπατε- τα εθνικά θέματα, όπως και στα ζητήματα της οικονομίας, με αυτό τον τρόπο λειτουργεί. Είδατε χτες την υπουργό εργασίας κα Αχτσιόγλου, δεν λειτουργεί ως υπουργός εργασίας, αλλά ως υπουργός εργοδοσίας. Άμα της πεις ότι “ο λαός δεν έχει ψωμί”, σου απαντά, χωρίς να το πολυσκεφτεί, “ας φάει παντεσπάνι”. Ε, έλεος πια.

 

 

 

11/7/2018                                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

 

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login