VASILIOS GIKAS -Oικονομολογος Αθηνα

Σχέσεις: Οι Φίλοι, οι Φίλες σου σου κι εσύ.

Σχέσεις: Οι Φίλοι, οι Φίλες σου σου κι εσύ.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

 

Η Φιλία είναι πιό δύσκολη και πιό παράξενη από την Αγάπη. Γι αυτό πρέπει να την προστατεύουμε και να την φυλάμε. Κράτησε στο μυαλό σου πως οι Φίλοι είναι μία Σταθερά στη ζωή σου. Σε αποδέχονται όπως είσαι, δεν προσπαθούν να σε αλλάξουν, ενδιαφέρονται γιά εσένα, γιά το αν είσαι καλά, γιά το πώς περνάς, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να κάνουν κάτι, εκφράζουν την άποψή τους χωρίς να συγκρουστείτε, αλλά και να συγκρουστείτε ακόμα, δεν σημαίνει πως χαλάει αυτή η Σχέση.
Η εφηβική φιλία είναι σημαντική γιά τις μετέπειτα Σχέσεις μας. Είναι εκείνη που θα μας στιγματίσει θετικά ή αρνητικά κι ανάλογα θα πράττουμε στη συνέχεια. Αυτό δεν σημαίνει πως αν πληγωθούμε δεν θα κάνουμε ξανά παρέες και Φιλίες. Σημαίνει πως στην ηλιακή αυτή περίοδο, θα γευτούμε πολλά Συναισθήματα, άλλα πιό ευχάριστα, άλλα πιό δυσάρεστα που θα μείνουν μέσα μας.

Τι είναι Φιλία.
Φιλία είναι η σχέση μεταξύ δυό Ατόμων με βασικό χαρακτηριστικό το μοίρασμα Συναισθημάτων, όπως αμοιβαία Αποδοχή, επιθυμία γιά Συναναστροφή, Οικειότητα, Εμπιστοσύνη, Ψυχολογική κι Υλική Υποστήριξη, Αλληλεξάρτηση και Διαχρονικότητα. Δεν υπάρχει χώρος γιά Κοινωνική Σκοπιμότητα, Συγγένεια ή σεξουαλική έλξη. Στη Φιλία αφηνόμαστε, εμπιστευόμαστε, δεν ντρεπομαστε και φοβόμαστε την κριτική, δεν ανταγωνιζόμαστε, αντιθέτως, στηρίζουμε και στηριζόμαστε, χωρίς Ανταλλάγματα, με Ανιδιοτέλεια, Ενδιαφέρον, Αυθεντικότητα, Ειλικρίνεια, Φυσική Παρουσία, Αμοιβαιότητα, Αποδοχή και Προσφορά χωρίς Υποχρέωση, με αγάπη.

Εφηβική Φιλία.
Αίσθηση του ανήκειν: Ως έφηβοι, δημιουργείτε Σχέσεις με Συνομήλικα Άτομα αισθανόμενοι/ες ότι θέλετε ν’ ανήκειτε στο σύνολο, σε μιά Ομάδα που σας δίνει μιά αίσθηση Ασφάλειας, αισθάνεσθε την Αποδοχή και την Αλληλοεκτίμηση. Μιά Ομάδα όπου στην αγκαλιά της θα νιώσετε μία γλυκιά ζεστασιά, στήριξη, αλληλεγγύη και ψυχική ευεξία.

Επιλογή Φίλων.
Το πώς επιλέγεις αυτή τη Φιλική Ομάδα εξαρτάται από τα κοινά χαρακτηριστικά: από κοινά ενδιαφέροντα, απόψεις και κοινό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων. Δεν θα παραξενευτούμε αν δούμε να υπάρχει έντονη διαφορετικότητα σε κάποιες Φιλικές Ομάδες, εφόσον μπορεί, γιά παράδειγμα, ένα κορίτσι που είναι πιό κλειστό να κάνει παρέα με άλλα κορίτσια που είναι περισσότερο δυναμικά, εξωστρεφή κι ηγετικά, διότι οι Σχέσεις πολλές φορές λειτουργούν συμπληρωματικά.

Το συναισθηματικό μοίρασμα.
Το χαρακτηριστικό της Φιλίας είναι το μοίρασμα. Μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, τις ανάγκες σου, τη χαρά και τη λύπη σου, τους προβληματισμούς σου κι αναπτύσσεις την Εμπιστοσύνη. Αρχίζεις κι ανοίγεις τον Συναισθηματικό σου Κόσμο, βοηθώντας τον να εξελιχθεί μέσα από τις ομοιότητες, την διαφορετικότητα και την αποδοχή. Ωριμάζεις Συναισθηματικά και Γνωστικά.

Πειραματισμός στις Διαπροσωπικές Σχέσεις.
Πειραματίζεσαι με διάφορες συμπεριφορές, δοκιμάζοντας. Βλέπεις ποιές είναι περισσότερο αποδεκτές και τις υιοθετείς, αντιλαμβάνεσαι άλλες που σε απομακρύνουν από τους Συνομηλίκους, μαθαίνεις τον εαυτό σου, έτσι, δοκιμάζεις τα όριά σου μέχρι που φτάνουν.

Ενίσχυση της αυτοεικόνας.
Όσο νιώθεις την αποδοχή από τους φίλους σου, τόσο πιό καλά νιώθεις με τον εαυτό σου κι αυξάνεις την Αυτοεκτίμησή σου. Γι αυτό μετράει τόσο η γνώμη τους κι ακολουθείς την Ομάδα. Αν οι Φίλοι σου σε αποδοκιμάσουν ή σε απορρίψουν, η αυτοεκτίμησή σου δέχεται καίριο πλήγμα και τραυματίζεται.

Ανεξαρτησία.
Πρωταγωνιστές στη ζωή σου τώρα πια δεν είναι οι Γονείς, αλλά οι Φίλοι σου. Περνάς μέσα από μία φάση Γονεϊκής Αμφισβήτησης κι Απομυθοποίησης, στην προσπάθειά σου να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από τους Γονείς σου και να φτιάξεις την δική σου ταυτότητα. Μεγαλώνεις και δοκιμάζεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Οι Φίλοι σου δίνουν αυτή την αίσθηση Ανεξαρτησίας, αρχίζεις και νιώθεις τη δύναμή της, μόνο που δεν μπορείς ακόμα να τη διαχειριστείς κι έτσι από τη μία νιώθεις μεγάλο και δυνατό Άτομο, βιάζεσαι ν’ αποκτήσεις πολλές ενήλικες εμπειρίες, από την άλλη, ώρες ώρες είσαι σαν χαμένο κουταβάκι.

Πηγή Στήριξης.
Οι Φίλοι είναι μά από τις μεγαλύτερες Πηγές Στήριξής σου. Είναι τ’ Άτομα που βρίσκονται δίπλα σου στις καλές, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Δεν είναι τέλειοι, όπως δεν είσαι κι εσύ άλλωστε ούτε κι είναι πάντα στην διάθεσή σου, όποτε εσύ θέλεις: άλλο το σ’ έχω ανάγκη κι άλλο τώρα θέλω να γίνει αυτό που ζητώ.

Φροντίδα.
Η Φιλία γιά να επιζήσει, χρειάζεται φροντίδα, όπως και κάθε άλλη Σχέση, διαφορετικά θα μαραζώσει και θα πεθάνει.

Αστάθεια.
Μπορεί ν’ αλλάξεις Φιλίες στα εφηβικά σου χρόνια, καθώς μεγαλώνοντας αρχίζουν κι εμπλέκονται κι οι πρώτες ερωτικές αναζητήσεις, όπου δύο φίλες μπορεί να θέλουν τον ίδιο Σύντροφο, κλπ. Επίσης, η Φιλία ανάμεσα σε αγόρι και κορίτσι θα χαθεί, αν κι εκεί τρυπώσουν ερωτικά σκιρτήματα, είναι ανθρώπινες καταστάσεις που κάποια στιγμή θ’ αντιμετώπιζες.

Ο καθρέφτης σου.
Στην κολλητή σου Φίλη ή στον κολλητό σου Φίλο είναι σαν να βλέπεις τον εαυτό σου πολλές φορές, όσο διαφορετικές κι αν είστε.

Μελαγχολία της εφηβείας.
Αναγνωρίζεις πως η εφηβική μελαγχολία που υπάρχει σε αυτή τη περίοδο στη ζωή σου, που πολλές φορές παίρνει καλλιτεχνική έκφραση, υπάρχει και σε άλλους. Η παρέα και το μοίρασμα, μέσα από τη Συντροφικότητα, σε βοηθούν να δεις ότι κι οι Φίλοι σου γενικότερα βιώνουν παρόμοια Συναισθήματα, σκέφτονται και πράττουν όπως κι εσύ. Έτσι, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τα πιό γκρίζα Συναισθήματα ή την δραματοποίηση της ηλικίας και να εξηγήσεις πιό εύκολα τ’ άγχη και τις πιθανές φοβίες σου. Δεν είσαι μόνος/η, υπάρχουν κι άλλοι σαν εσένα.

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login