©Mynima-Hellas.com

Αχαΐα | Διάβρωση ακτών: Να κλείσουμε τα “ΚΕΝΑ”!

Αχαΐα | Διάβρωση ακτών: Να κλείσουμε τα “ΚΕΝΑ”!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

 

Η πρόσφατη παρουσίαση, στην αίθουσα του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας της Μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της Δυτικής  Αχαΐας, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ένα σοβαρό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολεοδομικό πρόβλημα, το οποίο παρότι επιδεινώνεται, χρονίζει ανεπίτρεπτα ή αντιμετωπίζεται  αποσπασματικά ή εσφαλμένα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Μελέτη, η οποία προϋπολογίζεται να ανέλθει σε κόστος στην τάξη των 23 εκατ. ευρώ, παραγγέλθηκε το 2007, από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαϊας, και διεξάγεται ή περνάει από αδειοδοτικές διαδικασίες από τότε! Εν τω μεταξύ όπως γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Δ. Αχαίας οι ακτές αλλού υποχωρούν δραματικά, αλλού βελτιώνονται, κάποιες φορές σε βάρος διπλανών περιοχών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιοχές, από το 1965 έως σήμερα, έχει χαθεί πλάτος παραλίας μέχρι και 26 μέτρα, ενώ ο ποταμός Πείρος, έχει χάσει εκβολές πλάτους 100 μέτρων.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή, ανεβάζοντας σταδιακά τη μέση στάθμη των θαλασσών, τείνει να επιδεινώσει το πρόβλημα.

 

Μετά την παρουσίαση της Μελέτης, και γνωστού όντος ότι υπάρχει άλλη μελέτη, μελετητικού κόστους  της τάξης των 4 εκατομμυρίων για τις ακτές της Βόρειας Πελοποννήσου, από τη Ροδινή και ανατολικά  ως την Κόρινθο θεωρούμε αναγκαίο να επισημαίνουμε μερικές βασικές διαστάσεις του όλου προβλήματος της διάβρωσης των ακτών της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου:

  1. Τα μεγάλα ‘ΚΕΝΑ’. Αυτά είναι η περιοχή του Καλαμακίου σε ότι αφορά το πεδίο ευθύνης της εν λόγω μελέτης και προπαντός η ακτογραμμή μετά το Μονοδέντρι και μέχρι τη Ροδινή. Δηλαδή το κύριο μέρος του Δήμου Πατρέων, περιλαμβανομένου του Καστελλοκάμπου και του Ρίου, όπου η διάβρωση είναι ορατή και μεγάλη και μέχρι τον Ψαθόπουργο, δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς μελέτης.
  2. Η επιλογή της μελέτης της Δυτικής Αχαΐας στα λεγόμενα “σκληρά” μέτρα : έξαλοι (πάνω από την επιφάνεια) τσιμεντένιοι κυματοθραύστες, προστασία, σε άλλα σημεία, με ογκολίθους. Επιλογή που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην δογματική στάση του Αρχηγείου του Πολεμικού Ναυτικού που θεωρεί, τις ύφαλες κατασκευές, γενικώς, μη αποδεκτές από πλευράς ναυσιπλοΐας.
  3. Η εκκωφαντική απουσία παράλληλης πολεοδομικής μελέτης των κτισμένων παραθαλάσσιων περιοχών, όπου η ανοχή σε πολεοδομικά εγκλήματα όπως το κτίσιμο στο αιγιαλό ή η κατασκευή δρόμων σε αυτόν ή ακόμη και σε μπαζωμένη θάλασσα, μετατρέπει τις “σκληρές’ λύσεις των ογκολίθων προστασίας σε μονόδρομο, κάτι που όμως καταργεί την κολυμβητική αξία της παραλίας. Ας έχουμε κατά νου ότι εγκληματικά λάθη στον αιγιαλό ευνοούν τη διάβρωση.

 

Ζητούμε:

  1. Την άμεση λήψη αποφάσεων για την κάλυψη τόσο του κενού της Μελέτης που προαναφέραμε (Καλαμάκι) όσο και πρωτίστως του μεγάλου κενού του θαλασσίου μετώπου του μεγαλύτερου μέρους του Δήμου Πατρέων.
  2. Τη άσκηση πίεσης στο Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού να υιοθετήσει πιο ευέλικτες λύσεις αντί του “παντού όχι σε ύφαλες κατασκευές”
  3. Τη λήψη μέτρων για την απελευθέρωση προς τη θάλασσα σοβαρού μέρους των φερτών υλικών που εγκλωβίζονται στα φράγματα, ως ουσιαστική και απόλυτα ήπια αντιδιαβρωτική πολιτική.
  4. Την επιθεώρηση όλου του θαλασσίου μετώπου του καλλικρατικού Δήμου Πατρέων με στόχο την διαπίστωση των καταστροφικών για τον αιγιαλό επεμβάσεων (κτίσματα, μάντρες, στηθαία, δρόμοι), ιδιωτών και Δήμων και την θέση προτεραιοτήτων για τη σταδιακή άρση τους. Είναι ανάγκη η αποκατάσταση της νομιμότητας, της ελεύθερης πρόσβασης όλων στις ακτές ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως πικρά απέδειξε η πυρκαγιά στο Μάτι, ο σχεδιασμός για την ανυποχώρητη κατάργηση έργων (πρόβολοι και συναφή) που “φτιάχνουν” μια παραλία και οδηγούν στη διάβρωση της άλλης.

 

 

Οι ακτές μας είναι το πολυτιμότερο κομμάτι του εδάφους μας από κάθε πλευρά: περιβαλλοντική, αναψυχής, τουρισμού.

Το πολεοδομικό έγκλημα και οι αυθαίρετες και κοντόφθαλμες  επεμβάσεις στον αιγιαλό όσο και στην θάλασσα σε επαφή μ’ αυτόν συντελούν στην διάβρωσή τους, επομένως και στην κάθετη πτώση της κάθε είδους αξίας τους.

 

Πρέπει να τολμήσουμε. Πρέπει να κλείσουμε τα “ΚΕΝΑ”. Πρέπει να βάλουμε τάξη στις παράκτιες περιοχές, όποιος κι αν ενοχλείται, όσο ισχυρός κι αν είναι.

 

Επισημάνσεις από την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ   / ΟΙΚΙΠΑ [oikipa@otenet.gr]

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login