©Mynima-Hellas.com

Άρχισαν οι εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ στη Λευκωσία .

Άρχισαν οι εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ  στη Λευκωσία .
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Η ΕΕ ασφαλιστική δικλείδα για την επανενωμένη Κύπρο, υπογραμμίζουν οι Νότιες χώρες της Ένωσης .

Άρχισαν σήμερα λίγο μετά τις 5 το
απόγευμα, οι εργασίες της 5ης Συνοδού Κορυφής των Νοτίων Χωρών της
ΕΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία.

Τη Σύνοδο φιλοξενεί ο Πρόεδρος
της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και σε αυτήν συμμετέχουν ο Πρόεδρος της
Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, οι Πρωθυπουργοί της Δημοκρατίας της
Μάλτας κ. Joseph Muscat, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξης Τσίπρας, της
Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giuseppe Conte, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio
Costa, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles.

Οι Αρχηγοί των πέντε Κρατών και
Κυβερνήσεων και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, οι οποίοι
έφθασαν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» λίγο μετά από τις 5 το απόγευμα,
έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια, προχώρησαν στον
ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Συνεδριακού για τις εργασίες της Συνόδου.

Τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να
απασχολήσουν θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι το
Μεταναστευτικό και Προσφυγικό, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, η ενεργειακή
ασφάλεια της Ευρώπης και πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει την αυτονομία της στα
θέματα ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από
την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει
τους «6» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της
ΕΕ. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως το Πολυετές
Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027 και η επερχόμενη Σύνοδος του Αραβικού
Συνδέσμου με την ΕΕ.

Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών
της Συνόδου, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των «7» στον Τύπο και η έκδοση
Κοινής Διακήρυξης. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο
στους έξι υψηλούς προσκεκλημένους του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ λίγο μετά από τις 4 το απόγευμα συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron. Αργότερα σήμερα και στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Giuseppe Conte.

ΚΥΠΕ : Η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για μια επανενωμένη Κύπρο, υπογραμμίζουν οι νότιες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας πως “σε αυτή τη βάση ένας υπεύθυνος και στη βάση κανόνων ενεργειακός διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής”.

Αναγνωρίζουν ακόμη ότι η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για προμήθεια αερίου και ηλεκτρισμού μέσω υποδομών αερίου όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της `Ενωσης για διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών μεταφοράς, ως μέρος της στρατηγικής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της `Ενωσης για την οποία απαιτούνται επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού.

Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία σημειώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, πως “είναι ύψιστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ‘Ενωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Επίσης επαινούνται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπάρξει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις. Οι εφτά νότιοι της ΕΕ επαναλαμβάνουν την σθεναρή τους υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Οι εφτά νότιοι της ΕΕ υπενθυμίζουν εξάλλου τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.

Ακόμη επαναβεβαιώνουν τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνεργασία σε ζωτικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη χώρα.

Επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουν ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι ένα απαραίτητο συστατικό, καλώντας την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου αναφέρουν πως “η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και η άρση των απαγορεύσεων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια/εναέριο χώρο της για την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επίσης επωφελής για ολόκληρη την περιοχή”.  

Οι επτά νότιες χώρες της ΕΕ εκφράζουν υποστήριξη στην ταχεία ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας που θα ενισχύσει τους κανόνες της ΕΕ για δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Επίσης σημειώνουν την ετοιμότητα της Κύπρου όπως η Λευκωσία φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού αυτού.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, στη Διακήρυξη αναφέρεται πως η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει ένα περιφερειακό ρόλο για αντιμετώπισή της, προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης.

πηγές : (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ) ,
(ΜΚΥ, ΜΛ, ΔΚ)

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login