©Mynima-Hellas.com

Με 81 ψήφους υπέρ η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος ,

Με 81 ψήφους υπέρ η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος ,
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και το συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, όπως προβλέπει η ΝΑΤΟικής κοπής «Συμφωνία των Πρεσπών» ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα, ως «Βόρεια Μακεδονία», σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που είναι σήμερα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων, ήρθε μετά από εντατικά παζάρια, διαπραγματεύσεις και «πάρε – δώσε», κυρίως με τα αλβανικά κόμματα. Παρά τις επιμέρους διαφορές και τις αλλαγές, ένα έμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος των παζαριών στο απυρόβλητο: Η «Ευρωατλαντική ολοκλήρωση», όπως απαιτούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ώστε να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας, που παραδοσιακά έχει στα Βαλκάνια.

Στο επίκεντρο των παζαριών, βρέθηκε το επικίνδυνο παιχνίδι με τις μειονότητες καθώς τα αλβανικά κυρίως κόμματα, ζητούσαν να υπάρχει ένας τρόπος διαφοροποίησης των εθνοτήτων (Αλβανών, Τούρκων, κ.ο.κ). Το BESA φαίνεται να πέτυχε διατύπωση που αναφέρει «για τους πολίτες της αλβανικής εθνικότητας», στους κανονισμούς και άλλες πράξεις των κρατικών αρχών να διαβάζεται η ιθαγένεια στη σλαβική γλώσσα:«Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Επίσης, στην αλβανική γλώσσα: «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ενώ στα Αγγλικά: «Macedonian/citizen of Republic of North Macedonia», όπως και στις μελλοντικές ταυτότητες να φαίνεται η εθνοτική καταγωγή.

Συγχαρητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Συγχαρητήρια στο, Ζόραν Ζάεφ για την εξέλιξη απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ:

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε o γγ της λυκοσυμμαχίας.

Ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ήταν ο Έλληνας ομόλογος του, Αλέξης Τσίπρας.

«Θερμά συγχαρητήρια» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ επί της συνταγματικής αναθέωρησης εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ) ,

πηγές :902.gr , γραφειο τύπου Πρωθυπουργου Αλεξη Τσίπρα 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login