©Mynima-Hellas.com

Αγροτικά Μπλόκα : κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες , με κλείσιμο δρόμων από Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019,

Αγροτικά  Μπλόκα :  κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες , με κλείσιμο δρόμων από  Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019,
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Την κλιμάκωση του αγώνα με κλείσιμο δρόμων από την Τρίτη 5 Φλεβάρη, προκειμένου να ενταθεί η αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση, αποφάσισαν οι αγρότες στις συνελεύσεις που έγιναν στα μπλόκα σήμερα και στις οποίες συζήτησαν τις σχετικές αποφάσεις της χθεσινής πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.  

Οι αγρότες αποφάσισαν να κλείνουν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα κεντρικούς εθνικούς δρόμους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ επισήμαναν ότι ταυτόχρονα θα συνεχίσουν και με άλλες μορφές κλιμάκωσης.  

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα. Παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις βαριές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, για την ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Συμπαραστάτη σε αυτόν τον αγώνα έχουν την εργατική – λαϊκή αλληλεγγύη από εργατικά σωματεία και φορείς, όπου εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα τους, στα αιτήματά τους, αλλά και στη μορφή του αγώνα που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.

Παράλληλα, εκφράζουν την καταδίκη τους στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στις πρωτοφανείς διώξεις των αγροτών που στέλνονται σε δίκη την 1η Μάρτη.

Το πρόγραμμα δράσης

– Στην Νίκαια Λάρισας, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φλεβάρη, έγινε μαζική συνέλευση του μπλόκου, όπου αποφασίστηκε, την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 2 το μεσημέρι να αναχωρήσει από τον χώρο του μπλόκου της Νίκαιας, μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα με προορισμό τον Πλατύκαμπο όπου από τις 4 το απόγευμα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου (Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και παλιάς Ε.Ο Λάρισας – Βόλου). Ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα θα κλείσει και η 1η έξοδος των οχημάτων που κινούνται από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη στο ύψος του Μπλόκου.

– Στο Αερινό Μαγνησίας, η Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας αποφάσισετην Τρίτη 5 Φλεβάρη από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. να προχωρήσει στον αποκλεισμό της Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Αθήνας, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του μπλόκου.

– Στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου που έχει στηθεί εκεί, παραπλεύρως της Ιονίας Οδού, στη θέση Μπάγια, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φλεβάρη σε αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Ιονίας Οδού, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους αποφάσισαν να προχωρήσουν εκ νέου στον αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου και την Τρίτη 5 Φλεβάρη, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

– Στην Ηλεία το μπλόκο στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου ενισχύθηκε με νέα τρακτέρ, ενώ πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των δρόμων του κόμβου.

– Στη Μεσσηνία έγινε μαζική κινητοποίηση στην Περιφέρεια, στην Καλαμάτα, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης και τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού Πυλείας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έφτασαν στην Καλαμάτα με μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ φτάνοντας στο Διοικητήριο έριξαν συμβολικά στην είσοδο γάλα και άλλα προϊόντα.  Τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο σταθμό της Μεσσήνης και στο Χανδρινό Πυλείας ενισχύονται καθημερινά, ενώ άμεσα θα συνεδριάσουν οι δύο Σύλλογοι για να καθορίσουν τις παραπέρα αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

– Στον Ερύμανθο Αχαϊας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ερύμανθου Αχαϊαςκαλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στο Σταυροδρόμι, στο δημαρχείο Ερύμανθου, με σκοπό την απόφαση για άμεση κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

– Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» καλεί σε νέα συγκέντρωση την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα, στα Βενζινάδικα, στη νέα Εθνική Οδό, στο ύψος του Αιγίου, στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

– Στην Ημαθίααποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Βέροιας στο ύψος του Μπλόκου της Κουλούρας, από τις 10 π.μ. έως τις 11 π.μ. της Τρίτης 5 Φλεβάρη. Η απόφαση πάρθηκε στη διάρκεια μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του μπλόκου της διασταύρωσης της Νάουσας. Συγκεκριμένα όπως αποφασίστηκε, στις 9 το πρωί της Τρίτης 5 Φλεβάρη μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αναχωρήσουν με μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, από τον χώρο του μπλόκου στη Διασταύρωσης της Νάουσας και θα κατευθυνθούν στο ύψος του Μπλόκου της Κουλούρας Ημαθίας όπου και τα δύο μπλόκα θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό της Ε.Ο στο σημείο.

– Στην Καστοριά, το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γενική συνέλευση μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Αποφασίστηκε αποκλεισμός της ΔΟΥ Καστοριάς με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Τετάρτη 6 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι.

– Στη Φθιώτιδα, το απόγευμα της Δευτέρας οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής προχώρησαν σε γενική συνέλευση στον χώρο του μπλόκου στον κόμβο της Πελασγίας, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους δράσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη 5 Φλεβάρη στον αποκλεισμό του ρεύματος κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, της Εθνικής Οδού Λαμίας – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

– Στα Χανιά, το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, συνεδρίασε και αφού ενέκρινε τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα με καθημερινό κλείσιμο της ΕΟ Χανίων – Ηρακλείου, στο ύψος του μπλόκου, εκ περιτροπής από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

– Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των Πραιτωρίων έχει αποφασίσει καθημερινά από τις 4 μ.μ. ως τις 6 μ.μ. να προχωρά σε συντονισμένες δράσεις κλιμάκωσης στο μπλόκο.

Το πλαίσιο αιτημάτων 

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν ως εξής:

Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.).

Τιμές προϊόντων: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Χαμένο εισόδημα: Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές – λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδενδρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2%, με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις και άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Πληρωμές χρωστούμενων – καλλιεργητικά δάνεια: Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες και κτηνοτρόφους (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφή φόρου καυσίμων, συμμετοχή σε προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων.

Φορολογία: Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων στους αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ.

Ασφάλιση – συντάξεις: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

Παρακρατήσεις για χρέη – «κόκκινα» δάνεια: Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

ΚΑΠ της ΕΕ: Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Κτηνοτροφία: Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές. Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων.

Δασικοί χάρτες: Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αγροτοδικεία»: Να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων

πηγη: 902.gr

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login