©Mynima-Hellas.com

Eurogroup : Η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα κοπούν 2 δις ευρώ από Μισθούς κι από Συντάξεις,το 2020 .

Eurogroup : Η  Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα κοπούν 2 δις ευρώ από Μισθούς κι από Συντάξεις,το 2020 .
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Πληρώσαμε επιπλέον 13 δις Φόρους και μας επέστρεψαν τα 2 δις.

Η Υπεραπόδοση του 3ου Μνημονίου συνεχίζεται, με τις Δεσμεύσεις που επανέλαβε στους Ευρωπαίους Ομολόγους του ο Υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θ’ άρει την μείωση του Αφορολογήτου από 1-1-2020, δεσμεύθηκε ότι θα κοπούν 2 δις ευρώ από Μισθούς κι από Συντάξεις, μειώνοντας την έκπτωση Φόρου που ισχύει ειδικά γι’ αυτούς.

Γραφει ο Γκίκας Βασίλειος
Οικονομολόγος ,
για την Mynima-Hellas.com

Αυτή η Δέσμευση αποτυπώνεται στο επίσημο Ανακοινωθέν του Eurogroup, με το οποίο εγκρίθηκε η Δόση των 973 εκατ. ευρώ.

Τα επιπλέον 2 δις του 2020 έρχονται να προστεθούν στα 13 δις ευρώ που αποκάλυψε προς τους ξένους το Υπουργείο Οικονομικών, με το ενημερωτικό σημείωμα («economic bulletin») που εκδίδει μόνον στ’ Αγγλικά, ότι ήταν το Υπερπλεόνασμα (υπέρβαση πάνω από το αναγκαίο που απαιτούσε το Μνημόνιο) των ετών 2016 – 2018, από αυτά τα 13 δις ευρώ, επέστρεψε τα 2 δις μ’ εφάπαξ (one-off) Παροχές, ενώ τα 11 δις ευρώ τα κρατάει γιά ν’ αποπληρώσει το εξωτερικό Δημόσιο Χρέος της Χώρας. Με αυτές τις διαβεβαιώσεις οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις ατενίζουν πλέον τις Ευρωεκλογές χωρίς να έχουν άλλη εκκρεμότητα με την Ελλάδα στις προσεχείς 50 ημέρες ως τις Κάλπες.
Γιά να πάρει την πιό μικρή Δόση που πήρε ποτέ η Χώρα στα τελευταία 9 χρόνια, ανέλαβε εχθές, μεταξύ άλλων, δύο πολύ σημαντικές Δεσμεύσεις, όπως αποτυπώνονται στα καλά λόγια των Ευρωπαίων γιά την Ελλάδα: χαιρετίζουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επανέλαβε τη Γενική Δέσμευσή της να συνεχίσει τις βασικές Μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου, ιδίως όσον αφορά τη Μεταρρύθμιση του Φόρου Εισοδήματος, διευρύνοντας τη Φορολογική Βάση, να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες Υποχρεώσεις του Κράτους στο μηδέν, γιά Προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα, Ιδιωτικοποιήσεις, Μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας κ.λ.π.

Οι Δεσμεύσεις προς τους έξω αναιρούν τις Δεσμεύσεις προς τους μέσα κι η εμπειρία του 13-2 προϊδεάζει γιά το τι θα επακολουθήσει. Πρακτικά, Μισθωτοί και Συνταξιούχοι χάνουν ξανά, όσα τους υπόσχεται ήδη η Κυβέρνηση:
1. Η διεύρυνση της Φορολογικής Βάσης, όπως είναι ο κομψός τρόπος γιά μείωση του Αφορολογήτου, έχει ψηφιστεί να ισχύσει από 1.1.2020. Η Κυβέρνηση δεν αγωνίστηκε γιά να την ακυρώσει, διότι είναι επίσης ψηφισμένο ότι εάν φανεί ότι το 2019 δεν πιάνονται οι Στόχοι γιά Πλεόνασμα, η μείωση θα ισχύσει από φέτος. Στοιχεία γιά το πού βρίσκεται σήμερα η Οικονομία θ’ ανακοινωθούν μετά τις Ευρωεκλογές κι οι προβλέψεις γιά το β΄ εξάμηνο είναι ακόμα πιό αβέβαιες, λόγω Εκλογών, Brexit κ.λ.π. Αυτή η Δέσμευσή της πλήττει πρωτίστως τους Χαμηλόμισθους, που προ μηνός ευνόησε προσωρινά, ψηφίζοντας αύξηση του Κατώτατου Μισθούς: Εργαζόμενος με Μισθό 586 ευρώ έβγαζε 8.204 μικτά τον χρόνο. Έπαιρνε καθαρά 492 ευρώ το μήνα ή 6.888 τον χρόνο. Προέκυπτε Φόρος 1.515 ευρώ (22%), είχε έκπτωση 1.900 και δεν πλήρωσε Φόρο. Με Κατώτατο 650 ευρώ, το 2020 θα λάβει 9.100 μικτά. Θα παίρνει καθαρά 546 ευρώ το μήνα ή 7.644 ευρώ τον χρόνο. Προκύπτει Φόρος 1.681, μ’ έκπτωση 1.250, αντί 1.900 ευρώ, θα πληρώσει Φόρο 431 ευρώ. Έτσι, ενώ θα κερδίζει 756 ευρώ καθαρά, θα χάσει 431 σε Φόρους, το όφελος γι’ αυτόν περιορίζεται στα 325 ευρώ. Ο Εργοδότης του επιβαρύνεται 896 ευρώ (έδινε 8.204 και θα δίνει 9.100), αλλά αντί να ενισχύει τον Εργαζόμενο και την Αγορά, θα επιδοτεί το Κράτος που κερδίζει 571 ευρώ ή τα 3/5 (60%) από την αύξηση του Κατώτατου Μισθού. Με αυτό το τέχνασμα θα πληρώνουν περισσότερα στο Κράτος κι οι Αυτοαπασχολούμενοι (βάσει Κατώτατου Μισθού) και τα χρήματα που θα λείψουν από την Αγορά θα οδηγήσουν Επιχειρήσεις να κλείσουν κι Εργαζόμενους να χάνουν τις Δουλειές τους. &
2. Η Δέσμευση να μηδενιστούν τα Ληξιπρόθεσμα Χρέη του Κράτους ίσχυε κι επί Μνημονίων, αλλά ουδέποτε τηρήθηκε. Φέτος τα Χρέη αυξάνονται και πάλι μήνα με τον μήνα όλο και περισσότερο (36 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 84 εκατ. τον Φεβρουάριο), αντί να μειώνονται.

Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί γιά να μην πληρωθούν οι Εκκρεμείς Συντάξεις που περιμένουν σχεδόν 100.000 Δικαιούχοι που σταμάτησαν να εργάζονται. Τον Φεβρουάριο τα Ταμεία πλήρωσαν 6 εκατ. γιά νέες Συντάξεις, ενώ χρωστάνε τα 100πλάσια: θα χρειάζονταν 100 μήνες γιά να εισπράξουν τις πενιχρές νέες Συντάξεις του Ν. Κατρούγκαλου ή και τον 10πλάσιο χρόνο σε σχέση με πέρυσι ή το 2017 που ίσχυαν οι πιέσεις των Θεσμών και καταβάλλονταν τουλάχιστον 60-80 εκατ. ευρώ κάθε μήνα (800 εκατ. ή έως και 1 δις ευρώ τον ετησίως). Όλ’ αυτά, με βάση τα επίσημα στοιχεία, που διαψεύδονται μετά τις Καταγγελίες ότι οι εκκρεμείς Αιτήσεις γιά Κύριες Συντάξεις δεν είναι 45.000, αλλά διπλάσιες ή κι ακόμα περισσότερες.

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login