©Mynima-Hellas.com

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20 Ιουνίου .

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20 Ιουνίου .
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας
Προσφύγων, 20 Ιουνίου 2019

«Το 2018
70,8 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να
διαφύγουν από συγκρούσεις, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώξεις,
φυσικές καταστροφές και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
—29,4 εκατομμύρια εξ αυτών είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο. Σήμερα,
επιβεβαιώνουμε εκ νέου την ισχυρή και μακροχρόνια δέσμευσή μας για την
προστασία των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ατόμων, εκείνων που αναγκάζονται
να τραπούν σε φυγή και, επομένως, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η αντιμετώπιση της εκτόπισης
πληθυσμού απαιτεί μια σφαιρική και χωρίς αποκλεισμούς εταιρική σχέση, στην
οποία η αλληλεγγύη και η ευθύνη επιμερίζονται σε όλη τη διεθνή κοινότητα και
όχι μόνο στις λίγες χώρες υποδοχής και στους χορηγούς βοήθειας.

Η Ευρώπη είναι και θα
παραμείνει ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας. Από το
2015, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χορηγήσει προστασία σε πάνω από
1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.»

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

,

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δήλωση

Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, 20 Ιουνίου 2019

Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2019

«Το 2018, 70,8 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίσθηκαν βίαια σε όλο τον κόσμο, ξεφεύγοντας από συγκρούσεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώξεις, φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος – 29,4 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο. Σήμερα, επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή και μακρόχρονη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων, εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και επομένως εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πίσω.

Η αντιμετώπιση της καταναγκαστικής μετακίνησης απαιτεί μια παγκόσμια και χωρίς αποκλεισμούς εταιρική σχέση, στην οποία η αλληλεγγύη και η ευθύνη να μοιράζονται ολόκληρη η διεθνής κοινότητα και όχι μόνο μερικές χώρες υποδοχής και δωρητές.

Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει ασφαλές καταφύγιο για όσους χρειάζονται διεθνή προστασία. Από το 2015, τα κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν προστασία σε περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια άτομα.

Ως ηγετική χορηγός συνολικής βοήθειας, η ΕΕ διαθέτει το 80% της ανθρωπιστικής της βοήθειας για να βοηθήσει τους ανθρώπους με αναγκαστική μετακίνηση και τις κοινότητες υποδοχής τους σε περισσότερες από 40 χώρες. Αυτό συμβαδίζει με την αναπτυξιακή βοήθεια καθώς και με τις εργασίες μας για την πρόληψη των συγκρούσεων, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την προώθηση των μέτρων έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης.

Από τη Συρία στο Νότιο Σουδάν, από τη Μιανμάρ στη Βενεζουέλα, εργαζόμαστε για βιώσιμες λύσεις για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει συνολικά στήριξη ύψους σχεδόν 17 δισ. Ευρώ για τους συριακούς που εκτοπίστηκαν στη Συρία αλλά κυρίως στους συριακούς πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην περιοχή από την αρχή της σύγκρουσης το 2011, στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Κατά μήκος της Κεντρικής Μεσογειακής Διαδρομής, η δουλειά μας για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων και των λαθρεμπόρων, τη διάσωση ζωών, τη βελτίωση της καταστροφικής κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, την εκκένωση όσων έχουν ανάγκη και το άνοιγμα νομικών οδών συνεχίζεται αμείωτα. Πολύ μεγάλο μέρος των ατόμων κινδυνεύει και πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στην ασφάλεια. Μέσω της κοινής επιχειρησιακής ομάδας της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, έχουν απομακρυνθεί από τη Λιβύη πάνω από 3.600 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ενόψει περαιτέρω επανεγκατάστασης, και έχουν βοηθήσει 40.489 ευάλωτα άτομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Όσο οι πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν σε ασφαλές μέρος, η δουλειά μας πρέπει να συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων εντός και εκτός της Ευρώπης και να συνεργαζόμαστε με τις χώρες εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς για να δημιουργήσουμε ασφαλέστερες και πιο νόμιμες οδούς για όσους χρειάζονται προστασία. Από το 2015, δύο επιτυχημένα προγράμματα επανεγκατάστασης της ΕΕ βοήθησαν σχεδόν 60.000 από τα πιο ευάλωτα άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία να βρουν καταφύγιο στην ΕΕ. Αυτή η εργασία πρέπει να συνεχιστεί. «

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο – Αναγκαστικός εκτοπισμός: πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και εσωτερικά εκτοπισθέντες (IDP)

Ενημερωτικό δελτίο – Παράδοση στην επανεγκατάσταση

Δικτυακός τόπος – Ταμείο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την Αφρική

Ιστοσελίδα – Η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Δικτυακός τόπος – Περιφερειακό Ταμείο Αρωγής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης

Press Release in English

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login