Sinogeorgos Dim - ©Mynima-Hellas.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο κυβερνητικό σχέδιο για την ΕΡΤ. Τα μέτρα που προωθεί έχουν αρνητικότατες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους σε αυτή και γενικότερα στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι σε βάρος του λαϊκού δικαιώματος στην ενημέρωση.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση περί «εξυγίανσης και εξορθολογισμού» της είναι έωλες και παραπλανητικές. Η ΕΡΤ από τη δημιουργία της έως σήμερα αποτέλεσε βασικό και κεντρικό μοχλό παρέμβασης του κράτους και των κυβερνήσεων για την ιδεολογική – πολιτική χειραγώγηση του λαού, την καλλιέργεια του αντικομμουνισμού, καθώς και πολύτιμο στήριγμα των μεγάλων επιχειρηματιών. Οι προσπάθειες δημοσιογράφων που δεν υποτάσσονταν στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία δεν είναι δυνατό να αλλάξουν το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση προωθώντας μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ συνεχίζει και ολοκληρώνει την απαράδεκτη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που μεθοδικά διαμόρφωσαν εργαζόμενους πολλών εργασιακών και μισθολογικών ταχυτήτων για να τους διασπούν να τους ελέγχουν και με το φόβο της απόλυσης ή και την εξαγορά. Ενώ ένα μικρό τμήμα το «εξαγόραζαν» με υψηλούς μισθούς και προνόμια, το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων εργαζόταν σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι αλήθεια ότι στην ΕΡΤ υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό. Εμφανίζουν ως πλεονάζον το προσωπικό που οι διοικήσεις της ΕΡΤ δεν αξιοποιούν, χρησιμοποιώντας στη θέση του ιδιωτικά συνεργεία, ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος  λειτουργίας.

Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο της ΕΡΤ, γιατί συνεργάστηκαν ή ανέχθηκαν τη δράση των κυβερνήσεων έως τώρα. Η μεγαλύτερη τους ευθύνη είναι ότι δεν αντέδρασαν έγκαιρα και σταθερά στην εργασιακή – μισθολογική πολυδιάσπαση των εργαζομένων.

Η θέση της κυβέρνησης να γίνει η ΕΡΤ κερδοφόρα και «ανεξάρτητη» σημαίνει μεγάλο μέρος δημοσιογράφων και εργαζομένων στην ανεργία, δραστική μείωση των μισθών και εργασιακή ανασφάλεια για τους εναπομείναντες. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητη και αντικειμενική. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να γίνει πλήρως υποταγμένη και φανατικά στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική, στην επιθετική υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΕΕ και του καπιταλισμού, ευρισκόμενη πιο κοντά στον άμεσο έλεγχο των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας και κέντρων διαμόρφωσης της προπαγάνδας τους.

Η συρρίκνωση της ΕΡΤ δεν γίνεται για εξοικονόμηση, αλλά για να αδειάσει ο χώρος ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Να συγκεντρωθούν τα ΜΜΕ ακόμα ταχύτερα στους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Προκλητική στήριξη των επιχειρηματιών αποτελεί και η αγορά προγραμμάτων της ΕΡΤ από ιδιώτες παραγωγούς και η διάθεση του πολιτιστικού – αρχειακού υλικού που διαθέτει.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα εργασιακά – μισθολογικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση και με καμία μορφή, στο όνομα των λίγων βολεμένων – οργάνων του συστήματος, που θα παραμείνουν και θα την πληρώσουν οι πολλοί. Η ΕΡΤ να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα ο φόρος που υπάρχει για την ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Καμιά εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού. Να καλύψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Να παρέχει πολύτιμο υλικό και μέσα για να στηρίξει τις πολιτιστικές – μορφωτικές πρωτοβουλίες και ανάγκες του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια και καθορίζουν μέσω της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών το πώς και από ποια μέσα θα γίνεται η ενημέρωση του λαού. Μόνο στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα είναι λαϊκή – κοινωνική περιουσία και όλοι οι μηχανισμοί παραγωγής και διεύθυνσης της κοινωνίας θα βρίσκονται υπό διαρκή εργατικό – λαϊκό έλεγχο. Η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων και των δημοσιογράφων σε αυτήν.

Οι συχνότητες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκουν με κανένα τρόπο στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά λαϊκό δικαίωμα και ανάγκη. Δικαίωμα να έχουν ΜΜΕ, εκτός από τα κρατικά, πρέπει να έχουν τα πολιτικά κόμματα, οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς και όχι τα μονοπώλια. Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα να μη συμβιβαστεί με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, πιο αποφασιστικά να προβάλει τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις στην ενημέρωση. Καλεί τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα κρατικά και ιδιωτικά μέσα να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο για να εμποδίσουν τα άγρια μέτρα και τις αρνητικές εξελίξεις. Η αποτελεσματικότητα του αγώνα σήμερα συνδέεται και με την αλληλεγγύη που πρέπει να βρει ο αγώνας τους, αλλά και με το αν συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, τις ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

 

 

 

Share This PostΤελευταίες Ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.