«Καλάθι νοικοκυριού»: Ποια προϊόντα περιλαμβάνει – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι 30 κατηγορίες για το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» διαμορφώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης τις προηγούμενες μέρες και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ καλούνται να επιλέξουν, η καθεμία από την πλευρά της, τα τελικά προϊόντα με τα οποία θα το «γεμίσουν» ώστε στα τέλη Οκτωβρίου να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή για τους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με το νέο αυτό «εργαλείο». Όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Ανάπτυξης , εκείνο που επιχειρείται με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων ώστε οι αυξήσεις στα 50 προϊόντα να είναι μικρές ή και μηδενικές.

Τα κριτήρια για τις 30 κατηγορίες που διαμορφώθηκαν από πλευράς υπουργείου, ήταν να υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στα αγαθά που θεωρούνται ως βασικά καθώς και να συμπεριληφθούν εκείνα που παρουσιάζουν μεγάλη κατανάλωση σε όγκο.

Από το αρμόδιο υπουργείο εκτιμούσαν ότι σε κάποιες κατηγορίες, με μία ενδεχόμενη «διασπορά» σε πολλούς κωδικούς προϊόντων, το καλάθι θα «έχανε» σε αποτελεσματικότητα. Έτσι για παράδειγμα στα ζυμαρικά μπήκε μόνο η κατηγορία νο6 ως εκείνη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, στο ρύζι ο τύπος «Καρολίνα μακρύκοκκο» ενώ στον καφέ επελέγησαν μόνο οι ελληνικός, στιγμιαίος και γαλλικός και όχι ο εσπρέσο, ως βασικά προϊόντα του καφέ.

Στα λαχανικά επιλέχθηκαν μόνο τα κατεψυγμένα και στο κρέας, το κοτόπουλο και το χοιρινό μόνο τα συσκευασμένα, καθώς ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι οι καταναλωτές μπορούν να τα προμηθευτούν νωπά, σε ανταγωνιστικές τιμές και από τις λαϊκές αγορές και τα κρεοπωλεία αντίστοιχα. Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε πάντως ότι θα υπάρξουν και 1-2 αλλαγές, μετά την ανταλλαγή προτάσεων επί της λίστας.