Κούβα: Εγκρίθηκε το νέο οικογενειακό δίκαιο-Προβλέπεται ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Η Κούβα έχει πια έναν από τους πιο προοδευτικούς νόμους που διέπουν το σύνολο του οικογενειακού δικαίου μετά την έγκρισή τους σε δημοψήφισμα.

Η κουβανική εκλογική Αρχή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το νέο οικογενειακό δίκαιο, που περιλαμβάνει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και την παρένθετη μητρότητα, «εγκρίθηκε» με δημοψήφισμα, διευκρινίζοντας ότι τα μερικά αποτελέσματα που δίνουν το 66% των ψήφων είναι «μη αναστρέψιμα».

«Το οικογενειακό δίκαιο εγκρίθηκε από τον λαό», οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δείχνουν «μη ανατρέψιμη τάση», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CEN), Αλίνα Μπαλσέιρο, στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,01%, με το 66,87% να ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου, και το 33,13% κατά, αναφέρει η CEN. Τα αποτελέσματα των 36 εκλογικών περιφερειών δεν είναι ακόμη γνωστά λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το ανατολικό τμήμα του νησιού.

Ο νέος νόμος έπρεπε να λάβει ποσοστό πάνω από 50% για να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ.

Ο νόμος, που αντικαθιστά στο εξής το προηγούμενο οικογενειακό δίκαιο που χρονολογείτο από το 1975, είναι ένας από τους πιο προοδευτικούς στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νόμος ορίζει τον γάμο ως την ένωση «δύο ατόμων», νομιμοποιώντας έτσι τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και επιτρέπει την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους.

Ενισχύει τα δικαιώματα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αναπήρων, και εισάγει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης αρκετών πατέρων και μητέρων, εκτός των βιολογικών γονέων.

Επιτρέπει την «αλληλέγγυα» παρένθετη μητρότητα, δηλαδή χωρίς κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Σχεδόν 8,4 εκατομμύρια Κουβανοί κλήθηκαν την Κυριακή να απαντήσουν με ναι ή όχι στην ερώτηση: «Συμφωνείτε με το οικογενειακό δίκαιο»;

Η ψήφος υπέρ του ναι, που υποστηρίχτηκε ευρύτατα από την κυβέρνηση, αποτέλεσε το αντικείμενο εντατικής επίσημης εκστρατείας στο δρόμο, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνίας δικτύωσης.