Νιτρώδη στα αλλαντικά: η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να τα απαγορεύσει παρά τον κίνδυνο καρκίνου

Πρέπει να ρυθμιστούν τα νιτρώδη στα αλλαντικά; Οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ αυτών των πρόσθετων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο απαγόρευσής τους. Η πολιτική ενημέρωση του Jean-Rémi Baudot.

Τον Ιούλιο, ο οργανισμός υγείας ANSES έκανε επίσημα τη σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και της έκθεσης σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Η γνώμη αυτή ώθησε την κυβέρνηση να εκδώσει ένα δελτίο τύπου στο οποίο υποσχόταν να μελετήσει «τη μείωση ή την εξάλειψη των νιτρικών προσθέτων σε όλα τα προϊόντα, όπου αυτό είναι δυνατόν». Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης «ένα σχέδιο δράσης το φθινόπωρο». Έφτασε το φθινόπωρο και η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Γεωργίας εξακολουθεί να συζητά. Ένας σύμβουλος υπόσχεται ότι η έκθεσή της θα υποβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Γιατί υπάρχουν νιτρώδη στα αλλαντικά; Ιστορικά, οι κρεοπώλες προσέθεταν αλατόπετρα και στη συνέχεια νιτρώδη στο κρέας για να το κάνουν να διαρκέσει περισσότερο. Αυτό αποτρέπει επίσης τα βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση. Και παρεμπιπτόντως, αυτό είναι που κάνει το ζαμπόν σας ροζ (αλλιώς θα ήταν γκρι)… Μόνο που συνειδητοποιήθηκε ότι αυτά τα νιτρώδη βλάπτουν την υγεία σας. Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, η βιομηχανία λάνσαρε, ως εκ τούτου, προϊόντα χωρίς νιτρώδη. Είναι πιο ακριβό, πολύ πιο περίπλοκο και περιοριστικό στην παραγωγή και προς το παρόν αντιπροσωπεύει μόνο το 15% των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ.

Η σύνθεση της ομάδας εργασίας δεν έχει ποτέ δημοσιευθεί επίσημα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, από τη μία πλευρά υπάρχουν οργανισμοί όπως το INRAE και το INSERM και από την άλλη εταιρείες του τομέα. Η Ligue contre le Cancer ή η μαχητική ένωση Foodwatch, οι οποίες είναι πολύ δραστήριες στο θέμα, δεν έχουν ακόμη ακουστεί. Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο οι συζητήσεις επικεντρώνονται σήμερα στη μείωση των νιτρωδών και όχι στην απαγόρευσή τους…

Παρά τις συστάσεις για την υγεία, δεν προβλέπεται προς το παρόν απαγόρευση
Στο παρασκήνιο, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους με το θέμα είχαν προτείνει να ξεκινήσουν με την απαγόρευση των νιτρωδών στους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λπ.). Προς το παρόν, παρά τις συστάσεις για την υγεία, η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τη γνώμη των επαγγελματιών που επισημαίνουν τις τεχνικές δυσκολίες της παραγωγής χωρίς νιτρώδη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το Υπουργείο Γεωργίας υιοθετεί ακόμη και τη γραμμή της βιομηχανίας ότι πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε πολλά αλλαντικά και αμφισβητεί τις πιθανές συνέπειες για την υγεία των εναλλακτικών στα νιτρώδη: είμαστε πραγματικά σίγουροι ότι δεν είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία μας; Η βιομηχανία δημιουργεί αμφιβολίες. Και το στέλεχος διστάζει.

Ωστόσο, αυτό είναι δυνητικά ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Ένα θέμα που κάποιοι το συγκρίνουν με μολυσμένο αίμα. Δεν θα υπεισέλθουμε στην τεχνική και επιστημονική συζήτηση, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για το πολιτικό διακύβευμα: μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει να μην ρυθμίσει μια τόσο κατακριτέα ουσία; Και η πίεση αυξάνεται: ο βουλευτής του Modem Richard Ramos προσπαθεί να προωθήσει ένα ψήφισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Συνέλευσης, ενώ ο Insoumis Loïc Prud’homme εξετάζει επίσης ένα κείμενο. Εάν η εκτελεστική εξουσία δεν κινηθεί, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να αναλάβει να επαναφέρει το θέμα στην κορυφή του σωρού.