Πληθωρισμός: Τι σημαίνει για τις τράπεζες – mynima-hellas.com

Στη δίνη του πληθωρισμού βρίσκονται και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι τράπεζες δέχονται μια σειρά από πλήγματα λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών.

Η μείωση των καταθέσεων, η αύξηση των επισφαλειών και η καθίζηση των συναλλαγών της λιανικής τραπεζικής είναι το τρίπτυχο των άμεσων συνεπειών που έχουν ήδη καταγραφεί. Στον αντίποδα, οι εντεινόμενες πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και κατά συνέπεια του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor μπορούν δυνητικά να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι».

Αναλυτικά, στο μέτωπο των καταθέσεων, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αναστροφή της τάσης που ήθελε τα υπόλοιπα να αυξάνονται εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικό είναι πως στο τέλος του 2021 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων είχαν εκτιναχθεί στα 40,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 17 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Αντίστοιχα, για τα νοικοκυριά είχαν διαμορφωθεί στα 135 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 19 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας.

Τα νούμερα αυτά όμως αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς μόλις το πρώτο δίμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και κατά 500 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά. Μάλιστα, η εκτίμηση των τραπεζιών είναι πως επίκειται και περεταίρω πτώση, καθώς η εκτίναξη των τιμών αναγκάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να «τρώνε από τα έτοιμα», προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Καθώς μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις, η πίεση στις καταθέσεις αναμένεται να ενταθεί.