Υπόθεση «τυφλών της Ζακύνθου»: Αθώος κρίθηκε ο πρώην νομάρχης

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών ο πρώην νομάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Γάσπαρος, για την υπόθεση των προνοιακών επιδομάτων τυφλότητας, που δημοσιοποιήθηκε το 2011 ως «σκάνδαλο υπεράριθμων δικαιούχων-τυφλών της Ζακύνθου», για την οποία σε πρώτο βαθμό είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη εννέα ετών.

Σύμφωνα με δήλωση του Αλέξη Κούγια, εκ των συνηγόρων του πρώην νομάρχη, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας που εισηγήθηκε την αθώωση του κ. Γάσπαρου, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης.

Ο κ. Κούγιας, που εκπροσώπησε τον επί σειρά ετών τον νομάρχη του νησιού μαζί με τους δικηγόρους Ζακύνθου, Παναγιώτη Κεφαλληνό και Αντώνη Λούντζη, αναφέρει μεταξύ άλλων στην δήλωση του: «Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ανέδειξε μετά από μια διαδικασία δύο ημερών ότι η κατηγορία εις βάρος του επί 12ετίας νομάρχου και γνωστού χειρουργού κ. Γάσπαρου, ήταν απόλυτα κατασκευασμένη από τοπικούς πολιτικούς του αντιπάλους, με επικεφαλής των πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή και τον πρώην δήμαρχο, κ. Μποζίκη, με σκοπό να τον εξουδετερώσουν πολιτικά και έγινε αντικείμενο εκμεταλλεύσεως από συγκεκριμένη πολιτική-κομματική ομάδα για τη δήθεν ανάδειξη ενός τεράστιου σκανδάλου διασπαθίσεως του δημοσίου χρήματος, γεγονός το οποίο έγινε αντικείμενο ακραίας εκμεταλλεύσεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εγκατάσταση των μνημονιακών κυβερνήσεων στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της υπόθεσης, επανέλεχος του ΙΚΑ το 2012 κατέδειξε ότι σε σύνολο 221 ατόμων που εξετάστηκαν, οι 182 (82,35%) όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στο νομό Ζακύνθου, δεν ήταν πραγματικά τυφλοί και εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ο πρώην νομάρχης Ζακύνθου ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς υπέγραφε τις γνωματεύσεις, με τον ίδιον να επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να έχει ιατρική άποψη.