©Mynima-Hellas.com

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Λάρισας προϋπολογισμού 3,1 εκατ.

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Λάρισας προϋπολογισμού 3,1 εκατ.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Κώστας Αγοραστός: «Διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία»

Λύση στο μείζον ζήτημα της επέκτασης του ΧΥΤΑ Λάρισας δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε με σημερινή του απόφασή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) την κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο με τίτλο «Κατασκευή Κυψέλης 4 του ΧΥΤΑ Λάρισας», προϋπολογισμού 3.126.983,63 ευρώ (συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη 2.954.092,90 €) το οποίο εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Εδώ και λίγο καιρό γίναμε γνώστες ενός σοβαρού προβλήματος αντοχής και ασφάλειας της 3ης κυψέλης του ΧΥΤΑ Λάρισας. Ήταν ένα πολυσύνθετο και δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Άμεσα κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρούμε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να σταματήσει ο ΧΥΤΑ να δέχεται άλλα απορρίμματα. Έτσι εντάσσουμε το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ για να προχωρήσουν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία. Στόχος μας ως αιρετή Περιφέρεια είναι η υλοποίηση περισσοτέρων έργων μέσω του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό εκχωρήσαμε έργα του ΠΕΠ Θεσσαλίας στο ΕΠΠΕΡΑΑ εξασφαλίζοντας έτσι πρόσθετους πόρους για νέα έργα όπως αυτό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Λάρισας και δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε: «Η χρηματοδότηση αυτού του έργου δίνει ουσιαστική λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Π.Ε. Λάρισας συνολικά πριν αυτά εξελιχθούν σε μη αναστρέψιμα. Ως γνωστόν η 3η κυψέλη του ΧΥΤΑ Λάρισας είχε καλυφθεί πλήρως και προκειμένου να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία του έπρεπε να κατασκευαστεί η 4η κυψέλη. Με τη συνεργασία του περιφερειάρχη και της αιρετής Περιφέρειας δόθηκε η λύση και στο επόμενο διάστημα ευελπιστούμε να δώσουμε ακόμα τη βέλτιστη λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος και για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Π.Ε. Λάρισας, βάση και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας η οποία επιφέρει αλλαγές από την 1-1-2014. Ως ΦΟΔΣΑ εκφράζουμε την χαρά και την ικανοποίησή μας, που με την κατανόηση και τη συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας και του τμήματος καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα λύνεται οριστικά».

Δικαιούχος και Κύριος του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Λάρισας, ενώ Φορέας Επίβλεψης είναι ο Δήμος Λάρισας σύμφωνα με τη σχετική προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2010 οπότε και υπογράφηκε η σχετική Σύμβαση με τον Ανάδοχό του, ενώ λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης καθυστέρησε η εξέλιξή του. Σήμερα έχουν πληρωθεί λογαριασμοί ύψους 2,2 εκ. ευρώ περίπου, και το υπόλοιπο απαιτούμενο ποσό τάξης 1 εκ. ευρώ εξασφαλίζεται από το ΕΣΠΑ.

 

Αναλυτικότερα :

Το έργο εξασφαλίζει επιπλέον διάρκεια ζωής στο ΧΥΤΑ για τέσσερα τουλάχιστον έτη και αφορά στην κατασκευή της 4ης Κυψέλης του ΧΥΤΑ Λάρισας. Συγκεκριμένα στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ευρύτερης Περιοχής Λάρισας θα εκτελεστούν εργασίες που αφορούν την διαμόρφωση και λειτουργία της 4ης κυψέλης, έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων. Συνοπτικά οι ομάδες εργασιών περιγράφονται ακολούθως:

1)Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης της λεκάνης του πυθμένα και των πρανών της Κυψέλης.

2)Έργα στεγανοποίησης Κυψέλης, εκτάσεως περίπου 30 στρεμμάτων.

3)Έργα Διαχείρισης στραγγισμάτων που περιλαμβάνουν την κατασκευή συστήματος συλλογής και μεταφοράς των στραγγισμάτων της συγκεκριμένης κυψέλης στη μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων.

4)Έργα διαχείρισης βιοαερίου (δίκτυα συλλογής και άντλησης από την Κυψέλη, κατασκευή 2 ΦΣΕΒ, καθώς και φρεατίων ελέγχου, και ανακατασκευή του κεντρικού συλλεκτήρα).

5)Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της 4ης Κυψέλης.

6)Έργα εσωτερικής οδοποιίας (προσβασιμότητα της 4ης Κυψέλης).

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login