©Mynima-Hellas.com

Παρίσι: Ο δήμαρχος Αθηναίων , Γιώργος Καμίνης , υπέγραψε τη Διακήρυξη των Πόλεων για το Κλίμα

Παρίσι: Ο δήμαρχος Αθηναίων , Γιώργος Καμίνης , υπέγραψε τη Διακήρυξη των Πόλεων για το Κλίμα
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Πόλεων για την κλιματική αλλαγή, στο δημαρχείο του δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης __________ 2Παρισιού, κορυφώνονται οι εργασίες του Δικτύου των Πόλεων C40 στο πλαίσιο της παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

Στη διακήρυξη, που υπογράφει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, καθώς η Αθήνα πρωταγωνιστεί στο Δίκτυο Πόλεων C40, οι πόλεις δεσμεύονται να προωθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρέστη στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο Δημαρχείο του Παρισιου ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Francois Hollande, υπέγραψε επισήμως τη συμφωνία Compact of Mayors περί κοινής δράσης των τοπικών αρχών για την προστασία του περιβάλλοντος και συμμετείχε στο Forum του C40.

 

Κοινή παραδοχή των εργασιών του C40 είναι πως ο ρόλος των πόλεων στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός, αφού οι περισσότερες από τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο επίπεδο της τοπικής διακυβέρνησης.

 

Η Διακήρυξη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η προερχόμενη από τον άνθρωπο και τις ενέργειές του κλιματική αλλαγή ήδη έχει προκαλέσει κακό σε εκατομμύρια πολίτες και οι συνέπειές της θα διαρκέσουν για δεκαετίες. Συνεχίζοντας αυτή την πολιτική, οι συνέπειες του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να υφίστανται και να προκαλούν την καταστροφή. Στα παιδιά μας, στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα. Οι πρωτοβουλίες για την άρση των κλιματικών αλλαγών είναι το μόνο μας μονοπάτι προς τα μπροστά. Με δεδομένο ότι οι πόλεις παγκοσμίως, φιλοξενούν σχεδόν το μισό πληθυσμό της γης και εκπέμπουν τα 2/3 των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι τοπικοί και οι περιφερειακοί άρχοντες καλούνται να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο, στη χάραξη της πορείας για ένα μέλλον με χαμηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα .

 

Οι δήμαρχοι, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής τοπικών κοινωνιών, αναφέρεται στη Διακήρυξη δεσμεύονται:

 

1) Να υποστηρίξουν σχέδια με μακροπρόθεσμους για την αλλαγή του κλίματος, στόχους, όπως είναι η 100% μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση της τάξης του 80% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, έως το 2050.

2) Να βελτιώσουν περαιτέρω τόσο τη μεταξύ τους συνεργασία, όσο και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, με τις εθνικές κυβερνήσεις, με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, για την υιοθέτηση κοινών προγραμμάτων για τις βέλτιστες λύσεις στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση του κειμένου της Διακήρυξης

 

Εμείς, οι επικεφαλής πόλεων και περιφερειών από 5 ηπείρους, συγκεντρωθήκαμε εδώ, στο Δημαρχείο του Παρισίου την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δηλώνουμε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κοινή μας πρόκληση και η αναγκαιότητα ανάληψης δράσεων αμοιβαία μας ευθύνη, όπως επίσης αποτελεί ζήτημα δικαιωμάτων, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια αποτελεσματική παγκόσμια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή,  είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη οικονομική πρόκληση και ευκαιρία του 21 ου αιώνα, που θα προστατέψει τη δημόσια υγεία και θα ενδυναμώσει  την αειφόρο ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και την περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμετοχής των  γυναικών.

Αναγνωρίζουμε ότι η προερχόμενη από τον άνθρωπο και τις ενέργειές του κλιματική αλλαγή ήδη έχει αρνητικές επιπτώσεις σε εκατομμύρια πολίτες και οι συνέπειές της θα διαρκέσουν για δεκαετίες. Συνεχίζοντας την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου με τον ίδιο ρυθμό, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τα παιδιά μας, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Οι πρωτοβουλίες για την ανάληψη δράσεων για το κλίμα είναι το μόνο μας μονοπάτι προς τα μπρος. Με δεδομένο ότι οι πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο, φιλοξενούν σχεδόν το μισό πληθυσμό της γης και εκπέμπουν τα 2/3 των αερίων θερμοκηπίου, οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές καλούνται να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο, στη χάραξη της πορείας για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι παρακάτω υπογράφοντες, δήμαρχοι, κυβερνήτες, επικεφαλής τοπικών κοινωνιών, δεσμευόμαστε να:

 

Αναπτύξουμε και επεκτείνουμε τους αναμενόμενους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου 2015 που θα ληφθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP21 στις περιοχές αρμοδιότητας μας.

Αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε συμπληρωματικές στρατηγικές για την ανθεκτικότητα και σχετικά σχέδια δράσης προκειμένου να προσαρμοστούμε στους διαφαινόμενους κινδύνους εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος έως το έτος 2020.

Ενωθούμε με τις πόλεις και τις περιφέρειες ανά τον κόσμο και να συνεισφέρουμε στη μείωση 3.7 γιγατόνων αερίων θερμοκηπίου  ετησίως, μέχρι το 2030, που αντιστοιχεί στο 25% μεταξύ της διαφοράς της Συμφωνίας COP 21 και το στόχο που έχει θέσει η επιστημονική κοινότητα για μείωση κατα 2 βαθμούς.

Να υποστηρίξουμε φιλόδοξα σχέδια με μακροπρόθεσμους για το κλίμα στόχους, όπως είναι η μετάβαση σε κοινωνίες/πόλεις που τροφοδοτούνται 100% απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμα και μια μείωση της τάξης του 80% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, έως το 2050.

Να βελτιώσουμε περαιτέρω τόσο τη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, με τις εθνικές κυβερνήσεις, με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, για την ενίσχυση των μεταξύ μας συνεργασιών αλλά και την δυνατότητα υιοθέτησης κοινών προγραμμάτων με ορίζοντα τις κλιμακωτές προς το βέλτιστο λύσεις για την αλλαγή του κλίματος, στην ανάπτυξη μετρήσιμων συστημάτων και την προώθηση καινοτόμων οικονομικών μηχανισμών και επενδύσεων με προγράμματα ανά τον κόσμο.

Για να φτάσουμε αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, θα επιδιώξουμε να στηρίξουμε τους στόχους του COP 21 Paris Pledge for Action και θα ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες της Διακήρυξης των Δημαρχων (Compact of Mayors), του Συμφώνου των Δημάρχων (Covenant of Mayors) και της Διακήρυξης των Χωρών και των Περιφερειών (Compact of States and Regions).

Θα υποστηρίξουμε την πλατφόρμα Nazca των Ηνωμένων Εθνών και τον Οδικό Χάρτη των τοπικών κυβερνήσεων για να διασφαλίσουμε την ευρεία τους προβολή. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι τα όρια των αρμοδιοτήτων μας απαιτούν αυξημένη πρόσβαση σε ότι αφορά σε χρηματοδοτικά για το κλίμα εργαλεία, σε φορείς κεφαλαίων, όπως επίσης και μεγαλύτερη ευελιξία στη νομοθεσία για την ανάληψη κλιματικών δράσεων και καλούμε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης να μεγιστοποιήσει στον ανώτατο βαθμό τη δυνατότητα συνεισφοράς του προς την κατεύθυνση της προστασίας του κλίματος.

Στο πλαίσιο της Δράσης Λίμας-Παρισιού και σε συμφωνία με τους Αναπτυξιακούς Στόχους των Ηνωμένων Εθνών  θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας μέσα στον επόμενο χρόνο για να προετοιμάσουμε τη διάσκεψη Habitat III . Ολοι μαζί, συμμετέχουμε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τις εθνικές κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών για να δώσουμε μια κοινή απάντηση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να προστατεύουμε τον πλανήτη μας.

δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης __________ 3

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login