Επίδομα μητρότητας: Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν το 2023

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις ακόμη μήνες, δηλαδή από τους έξι μήνες στους εννέα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται με διάταξη που πρόκειται να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη , από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Σημειώνεται ότι το επίδομα καταβάλλεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς προβλέπει τη χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο.