©Mynima-Hellas.com

Ο Γλαύκος Κληρίδης απεβίωσε

Ο Γλαύκος Κληρίδης απεβίωσε
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Φτωχότερη είναι από χθες η πολιτική ζωή της Κύπρου, μετά το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Ο Γλαύκος Κληρίδης απεβίωσε στις 18:20 χθες το απόγευμα. Το θάνατο του τέως Προέδρου ανακοίνωσε επίσημα ο θεράπων γιατρός του Ιωσήφ Κάσιος. Η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αναμένεται να τελεστεί την επόμενη Τρίτη. Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε εισαχθεί στην κλινική Ευαγγελίστρια την Τετάρτη σε κρίσιμη κατάσταση. Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1993 μέχρι το 2003. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του η Κυπριακή Δημοκρατία διεξήγαγε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τεράστιο είναι το βάρος της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εκφράζει βαθύτατη θλίψη και συγκλονισμό για το χαμό του Γλαύκου Κληρίδη αλλά ταυτόχρονα δηλώνει πως αισθάνεται περήφανος που υπηρέτησε πλάι του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει αύριο στην Κύπρο από την στη Σρι Λάνκα όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας.

 

Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, για την απώλεια του Γλαύκου Κληρίδη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανέφερε στη δική του δήλωση ότι ο Γλαύκος Κληρίδης “έφυγε σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο”. Κόμματα από Κύπρο, Ελλάδα και από την ΕΕ με ανακοινώσεις του εξέφρασαν λύπη και οδύνη για το θάνατο του βετεράνου πολιτικού. Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοσιογραφίας απέστειλαν επίσης ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους.

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα συνέλθει εκτάκτως, αύριο Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στις 11:00 π.μ. στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος.

Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίας θα είναι οι ενέργειες του κόμματος, για να τιμήσει την μνήμη του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδρυτή και πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκου Κληρίδη.

Συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου μετά από διαβούλευση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έχει συγκαλέσει στις 11.00 σήμερα, Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος και στον Κυπριακό λαό.

 

Πολιτεία και πολιτική ηγεσία καταδίκασαν την Παρασκευή την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου του 1983. Πρόκειται για μια ενέργεια που αποτελεί την κορύφωση των διχοτομικών ενεργειών της Άγκυρας, αλλά και της προσπάθειας νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, ανέφερε σε δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Την παράνομη ανακήρυξη καταδίκασαν με ανακοινώσεις τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας.

***

Δήλωση του Προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού για την απώλεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, πληροφορούμενος την απώλεια του πρώην Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη δήλωσε:

«O Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα που σφράγισε τις εξελίξεις στη μαρτυρική Κύπρο. Βαθύτατος γνώστης του κυπριακού προβλήματος εργάστηκε μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής του για μια οριστική και βιώσιμη λύση. Δυστυχώς, δεν ευτύχησε να δει την Κύπρο ενωμένη όπως επιθυμούσε. Ευτύχησε όμως να είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που την οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

***

. Στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ευημερίας, στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, στη Σρι Λάνκα. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, στο Κολόμπο, είχε επαφές με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και του Πακιστάν, όπου έγινε αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

Η ε/κ πλευρά ελπίζει ότι σύντομα οι επαφές μεταξύ των διαπραγματευτών της ε/κ και της τ/κ πλευράς θα καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ήδη έχουν ανταλλαγεί 7 με 8 προτάσεις και αντιπροτάσεις και αναμένει προς τούτο την εποικοδομητικότερη προσέγγιση από την τ/κ πλευρά. Πηγές που μίλησαν στο ΚΥΠΕ απέρριψαν την ερμηνεία στη δήλωση του Τ/κ διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ, περί αδιέξοδου στο θέμα της κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ αναμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει τη Δευτέρα στη νέα προγραμματισθείσα συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών.

 

8. Μέσω της αξιόπιστης υλοποίησης του προγράμματος είναι που θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο της τρόικας, αλλά πολύ περισσότερο και ασφαλώς πολύ πιο δύσκολο, των αγορών για να μπορέσουμε και εμείς, όπως η Ιρλανδία σήμερα πράττει να επανέλθουμε σε μια κανονική λειτουργία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Εξάλλου σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι πιθανό να άρει πλήρως τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων μέσα σε λίγους μήνες.

 

Σε δίωρη στάση εργασίας αποφάσισε να κατέλθει στις 21 Νοεμβρίου η ΠΑΣΥΔΥ, σε μια απάντηση στις προτάσεις βουλευτών, “που αναρμοδίως έχουν εξαγγελθεί για αποκοπές στο 13ο μισθό για το 2013 και διεξαγωγή μελέτης, με στόχο την επιβολή οροφής σε μισθούς και συντάξεις”. Η συντεχνία σημειώνει ότι οι απολαβές των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα έχουν συρρικνωθεί μονομερώς στη βάση αντισυνταγματικών νόμων μέχρι και 30%, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο κατά πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα.

 

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login