©Mynima-Hellas.com

Συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο

Συνάντηση  Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Συμφώνησαν σε νέα μέτρα Σαμαράς - Μέρκελ

Τη δέσμευση πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του δημοσιονομικού προγράμματος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ πρόσφερε πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, κάνοντας λόγο για επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» και για «θετικούς δείκτες», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι περιμένει την άμεση λήψη νέων μέτρων.

 

«Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, καθιστώντας σαφές πως η Γερμανία περιμένει κι άλλα μέτρα σε βάρος του λαού της Ελλάδας για να «υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και να υλοποιούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές».

 

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε πως «υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένα πρόβλημα μιλάμε για 1, 1,5 ή 2 δισ. ευρώ κενό πάνω κάτω αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της».

Συνεπώς, κατά την Άγκελα Μέρκελ, το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα για τα οποία ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε στη συνάντησή τους.

Για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε πως θα συζητηθεί, αφού η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και πως αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τα συμφωνημένα τότε και η Γερμανία θα βοηθήσει.

Για το ίδιο θέμα ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέο μνημόνιο ή για νέο δάνειο», ενώ για τις επαφές με την τρόικα υποστήριξε ότι «υπήρξε πρόοδος» και πως «θα υπάρξει τελική συμφωνία».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα για την παγίδευση της λαϊκής δυσαρέσκειας, δήλωσε ότι «έχουμε πιάσει τους στόχους μας», όμως ξεκαθάρισε ότι «κι άλλα έχουμε να κάνουμε και για τα οποία θα συνεχίσουμε».

Προσδιορίζοντας τα επόμενα βήματα, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ως προτεραιότητες της κυβέρνησής του την άρση των εμποδίων στη δράση των επιχειρήσεων και τη ρευστότητά τους.

Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους θα γίνει με βάση τους άξονες μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Ήδη σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ έχει παραγγείλει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Για την αντιμετώπιση της ρευστότητας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης που θα διαχειριστεί ποσό 500 εκατ. ευρώ για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεών. Ποσό 100 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων.

Στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη φράση «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» που έχει κατ’ επανάληψη αξιοποιηθεί από κυβερνητικούς παράγοντες, ωστόσο με τις προτεραιότητες που έθεσε και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε είναι προφανές πως το φως είναι για τα μονοπώλια και το τούνελ διαρκώς για το λαό.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνέδριο στο Βερολίνο που διοργανώνει γερμανική εφημερίδα. Τον Αντ. Σαμαρά στην επίσκεψή του στη Γερμανία συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου./πηγη/http://www.902.gr/eidisi/politiki/31821/symfonisan-se-nea-metra-samaras-merkel/

**

ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά

Η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά ήταν άλλη μια ευκαιρία διαβεβαίωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μνημονιακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλες του τις διαστάσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε με περηφάνια τον πιο αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό και απέσπασε την αναμενόμενη στήριξη της καγκελαρίου στη συνέχιση της ίδιας συνταγής λιτότητας και ισοπέδωσης.

Αυτό είναι η ουσία της «διαπραγμάτευσης» αλά Σαμαρά, να αποσπά τους καλούς βαθμούς από τους δανειστές επειδή καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

 

 

Το ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΙΚΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

 

 

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η πρόβλεψη για ανάκαμψη, στηρίζονται πάνω στο ξεζούμισμα του λαού, αποδεικνύοντας ότι η έξοδος από την κρίση προς όφελος και του λαού και του κεφαλαίου δε μπορεί να υπάρξει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η ανακοπή των αντιλαϊκών μέτρων και η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση προϋποθέτουν την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, μια άλλη λαϊκή διακυβέρνηση – εξουσία όχι για να διαπραγματεύεται τι θα χάνει κάθε φορά ο λαός, αλλά για να σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων που μόνο νέα δεινά θα φέρουν στους εργαζόμενους.

 

ΔΗΜΑΡ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ο κ. πρωθυπουργός διασφάλισε από την κ. Μέρκελ την υποστήριξη στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνησή του.

Δεν υπήρξε όμως η παραμικρή χαραμάδα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου

 

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login