NIKOLOPOYLOS ILIAS

Μιλούν για εκλογές και συνεννόηση

Μιλούν για εκλογές και συνεννόηση
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Με την Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή, η οποία – όπως είχε κάνει και με τον πρωθυπουργό προ ολίγων ημερών – τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να φιλοξενηθεί το ετήσιο Συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον, «Clinton Global Initiative Mediterranean» (CGI), τον Ιούνη του 2015, στην Αθήνα. Ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε πρόσκληση για το συνέδριο, πληροφορούμενος ότι αυτό αποσκοπεί «να δώσει την ευκαιρία σε ηγέτες να συναντηθούν και να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε, απευθυνόμενος μάλλον σε όσους αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για κέρδη, να παρουσιάσει το συνέδριο σαν ευκαιρία ανάδειξης των «σημαντικών δυνατοτήτων» που διαθέτει η χώρα.
Στο μεταξύ, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο φούντωσε ξανά η φημολογία για σκέψεις που αναπτύσσονται στην Κουμουνδούρου να υποστηριχθεί προσωπικότητα της κεντροδεξιάς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ότι αποκλείοντας μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δείχνει πώς αντιλαμβάνεται «την αναγκαία συνεννόηση και επικοινωνία σε κάποια πολύ κρίσιμα ζητήματα, παρά τα όσα έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι είναι μια δύναμη η οποία επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση».
Καλλιέργεια αυταπατών και εκβιασμών
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ρ/σ «Real», αρνήθηκε στην πραγματικότητα να σχολιάσει το γεγονός ότι μέτρα σαν αυτά που χαρακτηρίζει μνημονιακά υλοποιούνται και σε χώρες δίχως μνημόνιο π.χ. το Βέλγιο. «Βεβαίως, η επισήμανση περί των μεγάλων κινητοποιήσεων (…) δείχνει πως οι πραγματικοί μας σύμμαχοι είναι οι λαοί της Ευρώπης. Και οι μεγάλες δυνατότητες που έχουμε είναι να αθροίσουμε τις δικές μας προσπάθειες μαζί τους», αρκέστηκε να δηλώσει, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι μια απάντηση που να υποδεικνύει τις αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, δηλαδή τη στρατηγική της ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Μάλιστα, για να τα συσκοτίσει και να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό επικαλέστηκε σαν ελπιδοφόρα τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για Ιταλία και Γαλλία, όταν αυτή ήρθε να κουμπώσει με τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων και στις δύο αυτές χώρες.
Να εκβιάσει το λαό, διαμορφώνοντας συγχρόνως άλλοθι αναίρεσης και των ψιχίων που υπόσχονται στην ακραία φτώχεια, επιχείρησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης. Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» είπε μεταξύ άλλων: «…η μεγάλη λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει συνειδητοποιήσει πως η περαιτέρω καθυστέρηση στο χρόνο των εκλογών δημιουργεί πιθανώς μη αντιστρέψιμα γεγονότα στο πεδίο της οικονομίας και ότι παγιώνονται κάποιες δεσμεύσεις για τη χώρα που θα είναι πολύ πιο δύσκολο μετά το 2016 να αναιρεθούν από τη νέα πλειοψηφία της αριστερής διακυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα περί «ουράς» που σχηματίζεται «έξω» απ’ την ΠΑΣΟΚογενή Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν ένταξη, ευελπιστώντας να ενταχτούν στα ψηφοδέλτια ή να αξιοποιηθούν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Βούτσης δηλώνει ότι δεν έχουν δοθεί υποσχέσεις αλλά «δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν όσοι έχουν βάλει στην προπαγάνδα τους τα τελευταία 3 χρόνια το στοιχείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμαχίες».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αντιδραστικές θεσμικές προτάσεις ενίσχυσης της αστικής εξουσίας
Τις αντιδραστικές προτάσεις του για τη σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης, την Κυριακή, στην πανελλήνια συνεδρίαση των εκλεγμένων οργάνων του Ποταμιού.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση για καθυστέρηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι «οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί – κάποιες δεν ξεκίνησαν καν» και κάλεσε τους συνοδοιπόρους του: «Πάμε να παραμερίσουμε τις συντεχνίες που έχουν χωρίσει την Ελλάδα σε οικόπεδα και την εκμεταλλεύονται όπως οι τσιφλικάδες τον κάμπο»! Δηλαδή, ξεκαθάρισμα του δρόμου ώστε να κάνει επέλαση το μεγάλο κεφάλαιο.
Ζήτησε νέο εκλογικό νόμο, προτείνοντας το λεγόμενο γερμανικό σύστημα ώστε «να μπορείς να ψηφίσεις υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Αλλον στη μικρή σου περιφέρεια και άλλον στην εθνική λίστα», καθώς «όλο και πιο πολλοί Ελληνες, όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι μοιράζονται ανάμεσα σε δύο αλήθειες – σε δύο κόμματα», εξασφαλίζοντας στο λαό την …ελευθερία να επιλέγει δύο διαχειριστές της αστικής εξουσίας.
Παραπέρα ζήτησε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, και μείωση, αλλά όχι κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα: «Το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μία έδρα για κάθε 1% των ψήφων. Αν πάρει 30% να πάρει τριάντα έδρες. Αν πάρει όμως 20%, να πάρει 20 έδρες».
Επίσης, ζήτησε ένα «νέο Σύνταγμα», η παρούσα Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης ορίζοντας την επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική. Να αλλάξει το άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών». Οι βουλευτές να πάψουν να έχουν την ασυλία του άρθρου 63 «κι αν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική να προσφεύγουν στη Βουλή και να ζητούν προστασία». Να αλλάξει το άρθρο 110 που προσδιορίζει ότι ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν πέντε χρόνια. Να αλλάξει και το άρθρο 16, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας, σε ευεργέτες να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Τάχθηκε υπέρ «ρύθμισης» του δημόσιου χρέους, με προφανή στόχο την απελευθέρωση κονδυλίων για παραπέρα ενίσχυση των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων: «Θέλουμε μεγάλη χρονική παράταση για την αποπληρωμή των δανείων, μείωση των επιτοκίων, τακτοποίηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, αναγνώριση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτηση του χρέους».
Παραπέρα έταξε «σε νευραλγικούς τομείς να θεσμοθετηθούν μόνιμοι “κυβερνήτες” – υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς – οι οποίοι απρόσκοπτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Εμπόριο, στην Αμυνα, στους φόρους» εξασφαλίζοντας ένα σταθερό περιβάλλον όπου θα κινούνται τα μονοπώλια.
Αντιδραστικός ως το κόκαλο έφτασε στο σημείο να ζητά «την αυτοδέσμευση των κομμάτων που πρέπει επιτέλους να αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι κομματικοί στρατοί να στρατοπεδεύσουν αλλού, όχι στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
Τέλος, ζήτησε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, τα κόμματα «να δείξουν πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας», ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Share This Post | Μοιραστείτε αυτο το αρθρο

You must be logged in to post a comment Login